Северна и Южна Корея се договориха лидерите им да се

...
Северна и Южна Корея се договориха лидерите им да се
Коментари Харесай

Лидерите на КНДР и Южна Корея ще се срещнат отново през септември

Северна и Южна Корея се договориха водачите им да се срещнат през септември в Пхенян, само че датата още не е оповестена, оповестиха осведомителните организации, цитирайки южнокорейски медии.

Съобщението бе направено след близо два часа договаряния сред висши представители на двете страни в демилитаризираната гранична зона Панминчжон, съобщи Асошиейтед прес.

Ръководителят на севернокорейската делегация И Сон-гуон съобщи пред публицисти след края на договарянията, че на тях е била контрактувана датата за срещата сред Ким Чен-ун и Мун Дже-ин, само че не пожела да я заяви. Той сподели обаче, че е значимо да бъдат отстранени "пречките ", които не разрешават на връзките сред КНДР и Южна Корея да се развиват по проект, съобщи Ройтерс.

"Ако въпросите, повдигнати на договарянията, не бъдат решени, могат да изникнат непредвидени проблеми и да има усложнения с точките, които към този момент са включени в дневния ред ", уточни И Сон-гуон.

Ръководителят на южнокорейска делегация, министърът на националното обединяване Чо Мьон-кьон, отхвърли да изясни кои са въпросите, които има поради И Сон-гуон, само че загатна, че са били обсъждани филантропични проблеми и способи за възстановяване на връзките сред двете Кореи. Чо сподели също, че на срещата в Пхенян ще се разисква денуклеаризацията на Северна Корея и опциите за определяне на мир на Корейския полуостров.

Ким и Мун се срещнаха за първи път през април, напомня ДПА. През май организираха и втора среща, тъкмо преди тази сред Ким и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп в Сингапур. На срещата през април водачите на двете корейски страни подписаха Панминчжонска декларация, призоваваща към оповестяване на завършек на Корейската война (1950-1953) и денуклеаризацията на полуострова.

Срещата в Пхенян ще е първата аудиенция на южнокорейски президент в КНДР за повече от 10 години, показва Франс прес.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР