Северин Красимиров ще избегне най-тежката присъдаРазпоредителното заседание по делото за

...
Северин Красимиров ще избегне най-тежката присъдаРазпоредителното заседание по делото за
Коментари Харесай

Тръгва делото срещу убиеца на Виктория Маринова

Северин Красимиров ще избегне най-тежката присъда

Разпоредителното съвещание по делото за убийството на журналистката Виктория Маринова ще бъде прегледано в 10 часа в понеделник в зала № 8 на Съдебната палата в Русе, оповестиха представители на Темида.

Съгласно признатата Медийна тактика на Окръжен съд – Русе и по предписание на съдията докладчик по делото публицистите ще могат да вършат видеозаснемане единствено преди началото на правосъдното съвещание.

Правенето на звукозаписи и видеозаписи в правосъдна зала по време на съвещанието е неприемливо, както и не е разрешено правосъдните съвещания да се излъчват онлайн. ОТ Окръжния съд в Русе припомниха, че не се позволява излъчването на записи или изображения, направени без единодушието на ръководителя на съдийския състав. В случай на нарушение на тази възбрана се уведомяват способените органи.

Съдиите предизвестяват, че в случай че присъстващите лица надвишават потенциала на правосъдната зала, ръководителят на състава може да реши да ограничи достъпа до нея. В правосъдната зала остават и няколко представители на медиите. Представителите на печата и публиката могат да бъдат отстранени по време на целия или на част от правосъдния развой в полза на нравствеността, обществеността, националната сигурност, ползите на малолетните лица или за отбрана на персоналния живот на страните по делата, както и в случай че съдът счете това за належащо в случаите, в които заради специфични условия публичността би нанесла щета на ползите на правораздаването.

На 19 март окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев заяви, че досъдебното произвеждане за гибелта на Виктория Маринова завърши и Окръжна прокуратура – Русе е изготвила обвинителен акт, с който единственото обвинени лица по делото Северин Надеждов Красимиров е предаден на съд. Той ще дава отговор по три обвинявания – осъществени от него блудствени дейности с Виктория Маринова, за обезчестяване на телевизионната водеща и за ликвидиране, осъществено съзнателно, по особени непосилен метод, с особена свирепост. Георги Георгиев уточни, че даже единствено поради убийството законът планува най-тежкото наказване доживотна присъда, само че не се знае по какъв начин ще действа юристът на обвиняеия по време на делото и че съществува варионта при кратко произвеждане и признания за облекчена присъда. Според Георгиев, обвиненият е признал за всичките си закононарушения, в това число за изнасилването на Виктория и осъщественото от него ликвидиране.

„ За умишленото ликвидиране законът планува допустимо най-тежките санкции, измежду които и пожизнен затвор без подмяна. Възможностите за развиване на процеса в правосъдната му фаза зависят от избора на бранителя и подсъдимия. Възможна е и процедура по кратко правосъдно разследване ”, уточни Георгиев. В идващите дни стана ясно, че юристът на Красимиров е подал молба за кратко произвеждане, с което отпада опцията за най-тежките присъди за Северин.

Административният шеф и водещ в русенската телевизия ТВН Виктория Маринова бе убита и изнасилена на 6 октомври 2018 година до бетонната алея край Дунав, където бе спортувала. Северин Красимиров бе арестуван четири дни по-късно в дома на майка си в Германия и върнат в България. 21-годишният ром бе подложен на сложна съдебно-психиатрична и психична експертиза, с цел да се откри дали е вменяем и може ли да носи наказателна отговорност. Той лежа един месец в психиатричното поделение на затворническата болница в Ловеч, където бе следен и проучен от експерти. Заключението им бе, че Северин страда от лека степен на умствено закъснение, има личностно разстройство, само че все още на осъществяване на закононарушението и по-късно е разбирал свойството и смисъла на постъпките си.

На досъдебното произвеждане Северин Красимиров се признава за отговорен и дава подробни пояснения, които удостоверяват мнението на прокуратурата, по отношение на претекста за осъществяване на закононарушението. Освен обясненията на килъра, прокуратурата разполага с голям брой материални доказателства, с облеклата, с които Северин е направил закононарушението и по които е открита ДНК на Виктория, с движимостите, той е взел от жертвата и се е опитал да укрие. Прокуратурата счита, че разполага с задоволително доказателства, които потвърждават нейните обвинявания против рома. Георги Георгиев благодари на основния прокурор и на проверяващите служители на реда за оказаното подпомагане по случая.

Убийството на Виктория Маринова по своята свирепост раздруса цяла България, само че и сътвори неприятен имидж на страната ни в Европа, поради трактовката, че е било осъществено поради работата на Маринова, съобщи представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова. „ Неприятен факт на внушения, които бяха направени от избрани кръгове българи против българи, против нашите институции, против българската страна, че в България, публицисти, които се борят против корупцията и правят разседвания, биват убивани. Нашето следствие сподели, че това е чист престъпен случай, само че за жалост, поради петното, което бяха оставили върху престижа на страната, се наложи целият екип да обори единствено с доста старание, с висок професионализъм и със хладнокръвие, което демонстрираха сътрудниците, с цел да стигнем до истината. Твърденията злепоставиха България за доста къс интервал от време, само че не реализираха задачите, които се бяха сложили тези кръгове от хора, евентуално ръководени от нечисти политически цели ”, уточни Арнаудова. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР