Северен поток 2 ще окаже значително влияние върху преразпределението на

...
Северен поток 2 ще окаже значително влияние върху преразпределението на
Коментари Харесай

Американски прочит: Какво означава Северен поток 2 за Европа?

" Северен поток 2 " ще окаже доста въздействие върху преразпределението на газовите пътища в Европа. В бъдеще Германия ще играе по-значителна роля като директна страна, а доставката на синьо гориво през Украйна и Полша ще бъде доста понижена. Газопроводът ще повлияе и на намаляването на вноса на полутечен природен газ в Европа, написа Майк Гюнтер в публикация за американски неправителствен изчерпателен център Atlantic Council.
Природният газ играе значима роля в Европа. Той съставлява преходна технология в процеса на промяна на системата за произвеждане на електрическа енергия и има забележителен капацитет за понижаване на въглеродните излъчвания в транспортния и отоплителния бранш. Европа обаче е мощно подвластна от вноса на природен газ (ВПГ). Въпреки че се чака в дълготраен проект търсенето на природен газ в Европа да намалее, някои откриватели предвиждат, че равнището на ползване ще остане на релативно постоянно равнище. Междувременно се чака доста понижаване на производството на газ в Европа, което в дълготраен проект ще усили зависимостта й от вноса на синьото гориво. Руският газ и ВПГ ще покрият възходящите потребности на Европа.
В момента газопроводът " Северен поток 2 " е в развой на създаване. Той е с потенциал от 55 милиарда кубически метра газ годишно, което ще разреши доставката на природен газ от Русия непосредствено към Германия.
Как обаче " Северен поток 2 " ще промени газовите потоци в Европа в дълготраен проект ? За да проучваме въздействието на газопровода върху доставките на газ посредством тръбопроводи и вноса на ВПГ, ние преглеждаме два сюжета. Въз основа на прогнозите, направени от сюжета за нови енергийни политики на Международната организация по енергетика, европейското търсене на природен газ ще намалее с 15% в интервала от 2018 година до 2040 година За същия интервал размерът на произвеждане на природен газ в Европа ще намалее с 40% от равнището на 2018 година по базовия сюжет, а равнището на произвеждане в Норвегия ще спадне с 55% по отношение на равнището от 2018 година В рамките на базовия сюжет пропускателната дарба на " Северен поток 2 " ще бъде 55 милиарда кубически метра газ годишно, " Турски поток " – 31.
Европейски Съюз има намерение да резервира статута на Украйна като директна страна за съветски газ. С появяването на " Северен поток 2 " обаче доставките на газ през Украйна ще намалеят. Когато " Северен поток 2 " и " Турски поток " стартират да работят, годишно в Европа ще бъдат доствяни 205,9 милиарда кубически метра съветски газ, заобикаляйки Украйна. Русия ще може доста да понижи притока на газ към Европа през Украйна и Полша, което ще докара до спад в приходите им от пренос и ще отслаби позициите им в договарянията с " Газпром ". Междувременно, украинските директни тръбопроводи би трябвало да бъдат осъвременени, а " Газпром " се стреми да минимизира потока на газ през Украйна. Така одобряваме, че в границите на главния сюжет не би трябвало да има директни потоци на съветски газ през Украйна. Може би това е прекомерно съществено ограничаване, само че в случай че то бъде отстранено, изчисленията за 2030 година демонстрират, че размерът на преноса на газ през Украйна няма да се усили доста. Този пренос на газ обаче ще е нужен при положение на доста студено време, понижаване на вноса на ВПГ в Европа или спирания в работата на други газопроводи.
" Северен поток-2 " ще трансформира Германия в по-силна страна. Този газопровод ще донесе избрани изгоди за страната : ще обезпечи увеличение на потока от директен газ и ще послужи като спомагателен маршрут за доставка, в случай че по някаква причина други мрежи станат недостъпни. По-специално до 2030 година газопроводът ще усили преноса на газ през страната с 12 милиарда кубически метра годишно. От друга страна, до 2030 година размерът на пренос на газ от Полша до Германия ще намалее със 17 милиарда кубически метра годишно. През 2017 и 2018 година този газопровод работи с съвсем цялостен потенциал. Капацитетът на " Северен поток-2 " няма да бъде употребен на 100%.
Според други оценки , при положение на нарастване на търсенето на газ в Европа, " Северен поток-2 " и газопроводът " Ямал-Европа " ще се употребяват за повече доставки, а преносът на газ през Украйна ще бъде повишен единствено в краен случай. През 2017 и 2018 година степента на потребление на трасето за доставка през Украйна беше над 65%, т.е. над 80 милиарда кубически метра годишно. Така Украйна имаше транспортен монопол, какъвто няма да има скоро.
" Турски поток " също играе значима роля за понижаване на преноса на газ през Украйна. Първата нишка на " Турски поток " покрива търсенето на газ от Турция. Втората линия е предопределена за доставки на природен газ от Русия до Турция, както и по опция през България и Сърбия до Унгария. Според спомагателни калкулации, в случай че няма второ отклонение на " Турски поток ", доставките на газ през Украйна постоянно ще са нужни.
Когато " Северен поток 2 " стартира да действа, газовите потоци от Норвегия също ще сепроменят.
" Северен поток 2 " ще понижи растежа на вноса на ВПГ в Европа. Когато този газопровод бъде пуснат в употреба, норвежкият газ към този момент няма да се доставя до Германия, а до северозападната част на Европа, където ще измести ВПГ. Поради " Северен поток 2 " общият размер на импорт на ВПГ в Европа ще намалее с 30 милиарда кубически метра, което е много значима цифра.
Като цяло, " Северен поток 2 " ще има доста въздействие върху газовите потоци в Европа. Германия ще играе по-значителна роля като директна страна за съветския газ, а доставките на газ през Украйна и Полша ще намалеят доста в бъдеще. Транзитът на газ през Украйна обаче ще се постанова при положение на доста студено време, понижаване на вноса на ВПГ в Европа и други тръбопроводи.
" Северен поток 2 " също ще понижи темпа на напредък на вноса на ВПГ в Европа.
Често се вършат изказвания, че " Северен поток 2 " е нужен за гарантиране на европейската енергийна сигурност. Това не е правилно, в случай че може да се реализира диверсификация на доставките, само че е правилно при положение на диверсификация на пътищата за доставка. Европейски Съюз разполага с задоволителен брой газопроводи и терминали за ВПГ, с цел да може да внася целия размер газ, от който се нуждае, без да употребява " Северен поток 2 ". Във връзка с появяването на " Северен поток 2 " Украйна и Полша в бъдеще ще се сблъскат със забележителен спад в приходите от пренос на газ и намаляване на позициите си в договарянията с " Газпром ".
Превод: Агенция " Фокус "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР