„Северен поток“ 2 се явява икономически проект, а Украйна е

...
„Северен поток“ 2 се явява икономически проект, а Украйна е
Коментари Харесай

Ще загуби ли Украйна от пускането на Северен поток 2?

„ Северен поток “ 2 се явява стопански план, а Украйна е длъжна да каже по какъв начин счита да модернизира своята газопреносна система. Това разяснява в ефира на телевизия „ 112 Украйна “ икономическият специалист Виктор Скаршевский, представен от РИА Новости. По думите му това е стопански план, преференциален за Европа.
„ Това не е троянски кон, а чисто стопански план. Дискусията тук не би трябвало да се отнася до това дали да се строи, а какви ще са тактиките и по какъв метод Украйна може да запълни своя директен капацитет след стартирането на тръбопровода, а също и след откриването на „ Турски поток “, отбелязва специалистът.
Скаршевский акцентира, че след въвеждането в употреба на двата газопровода, чиято съвкупна пропускателна дарба ще начислява 85 милиарда кубически метра газ годишно, Украйна може да загуби изцяло своя директен капацитет. Във финансово връзки загубите ще бъдат сред 2 и 3 милиарда $ на година. Експертът предизвестява, че предвид на очертаващите се занижени директни доставки, страната ще изпитва дефицит на вътрешния пазар.
Тежък сюжет в газовия бранш очерта преди седмица и депутатът Юрий Паленко, съгласно който повишаването на цената на газа може да провокира недостиг в стопанската система на страната. “Поскъпването на газа ще повлече след себе си спомагателни дотации от страната на държавното управление. Можем да чакаме тази есен орязване на доста от плануваните разноски в държавния бюджет. От това ще пострадат доста хора, а фамилният бюджет ще обеднее “, счита Паленко. Коментарът на депутата идва на фона на новината, че страната продължава да води договаряния с Международния валутен фонд за нов избавителен транш. Един от основните въпроси за отпущането на сумата е каква ще бъде цената на газа за бита.
БГНЕС напомня, че в средата на предишния месец Киев публично разгласи, че счита да води договаряния с МВФ за нарастване на цената на газа, с цел да избегне фалит. От 2016 година цената е обвързана с пазарната стойност на внасяното гориво. В продължение на две години цените на международните пазари скочиха фрапантно, само че цените по този начин и не бяха преразгледани сред държавното управление на Украйна и Фонда. Следващото нарастване се чака да съвпадне с новия отоплителен сезон. Премиерът Владимир Гройсман увери, че цените няма да се трансформират, защото управляващите приготвят нов метод на пресмятане на цените.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР