Севдалин Спасов, основател на компанията: За нас цената на събраните

...
Севдалин Спасов, основател на компанията: За нас цената на събраните
Коментари Харесай

От гараж във Варна до бизнес в САЩ

Севдалин Спасов, създател на компанията: " За нас цената на събраните облекла втора ръка в Съединени американски щати е сред 90 цента и един $. Нашето конкурентно преимущество е, че в Съединени американски щати подписваме контракти с молове за основни места, където посетителите са с високи приходи и събраните облекла са с високо качество. "

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Годишно в страната се обработват над 50 хиляди тона облекла втора употреба

Повече от половината от тези количества се изнасят по-късно в страни отвън Европейски Съюз
17 окт 2018
Държавата готви екотакса за облекла и обувки, което ще ги оскъпи

Предложенията са част от измененията в Закона за ръководство на отпадъците. Те не са обсъждани с бизнеса, като секторът е срещу
16 авг 2018 Гараж във Варна от 25 квадратни метра и 500 немски марки първична инвестиция. Това е началото на веригата магазини " Мания " за облекла втора ръка през 1996 година Днес комерсиалните й обекти са 38, а основателят й – Севдалин Спасов, ръководи " М холдинг ", сплотяващ няколко компании за събиране, подбиране и продажба на облекла втора ръка.

" Текс тийм " се занимава с импорт, обработка и търговия на едро с облекла втора ръка, които се доставят от Западна Европа, Съединени американски щати и Канада. Фирмата има хранилища в София и Варна, където е и главният сортировъчен център. В началото на 2017 " Текс тийм " откри сортировъчен център и в Ню Джърси – Съединени американски щати. " Мания тийм " ръководи бизнеса на магазините, а " Мания онлайн " е основана преди няколко месеца за търговия по интернет.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Green Team Worldwide Environmental Group е американската компания на Спасов, която официално не е част от холдинга. Тя е профилирана в събирането и търговията с облекла втора ръка и има лични контейнери и складови бази на източното и западното крайбрежие на Съединени американски щати, както и във Ванкувър, Канада.

Първите 22 години

Основателят Севдалин Спасов, който в този момент държи 93.5% от акциите на холдинга, а останалите са на четирима негови чиновници, стартира бизнеса си незабавно след казармата през 1996 година При старта тогава облеклата втора ръка са импорт от Дания, а варненската компания ги купува от търговец на едро в България. Малко след отварянето на първия гараж левът се обезценява, магазинът затваря за няколко седмици, само че по-късно активността отново потръгва и гаражите чартърен надвишават 20. " По това време бизнесът се самофинансираше бързо - възвращаемостта на инвестицията в един гараж, в който се продават облекла втора ръка, бе по-малко от месец ", спомня си Севдалин Спасов.

През 2001 година е началото на негаражната търговия – тогава компанията отваря огромни магазини в Добрич и в столичния квартал " Люлин ". Осем години по-късно " Текс тийм " открива във Варна автоматизиран сортировъчен център, в който общият размер на обработените облекла през днешния ден надвишава 700 тона на месец. Дружеството има складови бази в София и Варна, които съхраняват над 100 типа продукция, разграничена по качество, сезонност и продукти.

През 2012 година Севдалин Спасов записва Green Team в Съединени американски щати и отваря база за събиране на облекла в Карлщат (Ню Джърси). Броят на контейнерите пораства и през днешния ден те са над 2000, ситуирани в 11 американски щата, както и в Канада. През 2017 година в тях са събрани и предадени за спомагателна обработка близо 10 000 тона използвани облекла.

Заетите в групата в този момент са 600, от които 100 в Съединени американски щати, а в Канада – 12.

[ " М холдинг " ] Моделът на " Мания "

Магазините " Мания " са 38, от които 30 са на франчайз. В София са 12, само че във Варна, откъдето е тръгнал бизнесът, няма нито един поради нелоялната сива конкуренция, прецизира Спасов. " Нарекохме ги " Мания ", тъй като ловът за находки, пристрастеността да си намериш нещо марково и стилно на добра цена е доста мощен и се трансформира в фикс идея ", изяснява той.

Преди няколко години комерсиалните обекти на веригата доближават 55, а през 2011 година всички те са на франчайз. " 2014-2015 като цяло бяха доста сложни за ритейла. Конфликтът в Крим затвори съветския пазар, а това е най-големият пазар на облекла втора ръка. Стоката пристигна в България и смаза нашата ниша ", обобщава Севдалин Спасов. Заради компликациите на някои от франчайзополучателите " Мания тийм " е принудена да работи като буфер и изкупува част от магазините назад. За понижения брой на външните обекти има още едно пояснение. " Някои от франчайз сътрудниците, откакто получиха нашето ноу-хау, взеха решение, че могат да работят независимо, и ребрандираха магазините под своя марка. Това е по този начин нареченият " компетентен франчайз ". Водим правосъдни каузи за правата си, само че франчайзът като бизнес не е изцяло организиран законодателно. Деловите връзки се основават на Закона за отговорностите и договорите, а той не урежда всички проблеми и отваря малки врати ", изяснява Севдалин Спасов.

Инвестицията в откриването на един магазин е 70 - 80 хиляди лв.. Стартовата такса за франчайз е 5000 лева, по-късно получателят на права не заплаща роялти, само че е задължен да купува стока единствено от холдинга.
Средната възвращаемост на вложените в един магазин средства е от 18 до 24 месеца. Средната покупка в магазини " Мания " е 7-8 лв., а към 40 хиляди лв. е междинният месечен оборот в един обект. От 150 до 200 души на ден купуват от един магазин, демонстрира фирмената статистика.

" Брутният марж при магазините е към 40%, а чистият се движи към 8%. Брутният марж при вносителя " Текст тийм " е 15-20%, чистият е съвсем нулев, имаме алегорична облага в последните години и даже загуба. От 2014 година американският ни бизнес изхранва българския. След излизането на Европа от рецесията за рециклиращия бизнес стана мъчно. Златният интервал бе през 2009 - 2013 – тогава брутният марж бе 30%, а чистият – 10-12%. Имали сме 12 млн. лв. оборот, отчитали сме по 1.5 млн. лева облага на година ", разяснява Севдалин Спасов.

Седемдесет % от клиентите на " Мания " са дами на възраст 30 - 50 години. " Типичният наш консуматор е стопанка, която пазари рационално и умерено за цялото семейство. В София пазарят повече младежи в съпоставяне със страната ", показва Спасов.
През 2013 компанията откри магазин " Мания " на франчайз и в Гърция.

[ " М холдинг " ] Да заработиш в Съединени американски щати и Канада

Идеята за контейнери за събиране на облекла в Съединени американски щати идва след присъединяване на Севдалин Спасов в конференция в Атланта. Там станало ясно, че единствено 15% от закупените в страната облекла се събират за повторна приложимост. През 2011 година Спасов командирова двама свои чиновници в Ню Джърси, които записват Green Team. След това подписват контракти с търговски вериги и общини за наемане на площи. Днес фирмените контейнери за събиране на излезли от приложимост облекла в Съединени американски щати са над 2000.

" Плащаме наем до 500 $ на месец за паркомясто, на което могат да се слагат до три контейнера, а някъде площите са безвъзмездни ", посочи Севдалин Спасов. Компанията държи чартърен и пет склада – в Ню Джърси, Сиатъл, Сан Франциско, Лос Анджелис и Ванкувър, и има над 30 камиона, като в три от базите има датски сътрудник. Във Вашингтон Green Team не наема пространства за депозиране, а паркоместа за огромни ремаркета, които се пълнят със събраните от контейнерите облекла и се извозват до сортировъчния център в Ню Джърси.

В Канада контейнерите са 250. Там компанията работи дружно с две неправителствени организации, които са дали площи и на които заплаща месечна вноска.

" Първоначалната инвестиция в американския бизнес е 3 млн. $. Към нея можем да прибавим още 2 млн. реинвестирана облага от последните три години. Когато инвестираш по-голяма сума в Съединени американски щати, получаваш привилегията да изпращаш хора отсам с работни визи. По тази линия към този момент са отпътували 8 български мениджъри. Освен това наемаме спечелили " зелена карта ". Осигуряваме им посрещане на място, спомагаме им за изваждане на документи, оказваме помощ им да си намерят квартира. След това цели фамилии стартират работа в американската ни компания ", споделя Севдалин Спасов. Средната месечна заплата във компанията в Съединени американски щати е над 3000 $. " Часовата ставка е 15-20 $ при минимална за страната 10 $. Хората имат опция и за бонуси, тъй че някои си докарват 25 $ на час ", обобщава Спасов.

Различните пазари

В Съединени американски щати и Канада Green Team събира годишно по 10 хиляди тона облекла. От тях във фирмения център в Ню Джърси се сортират към 2500 - 3000 тона. В складовете се прави предпазване и пакетиране на облеклата, след което към 90% от количествата се изнасят главно за Чили, Гватемала, Коста Рика.

" Оборотът на американската компания за предходната година е към 8 млн. $. За нас цената на събраните облекла втора ръка в Съединени американски щати е сред 90 цента и един $. Нашето конкурентно преимущество е, че подписваме контракти с молове за основни места, където посетителите са с високи приходи и събраните облекла са с високо качество ", разяснява Спасов.

Във Варна " Текс тийм " сортира годишно към 6-7 хиляди тона облекла - основно импорт от Западна Европа. Средната цена на кг за компанията е 50 евроцента плюс 15 евроцента за превоз. Около 30% от събраните облекла са годни да бъдат продавани в магазините " Мания " или онлайн, останалите количества се изнасят. За Африка да вземем за пример отиват към 20%, а за съветския пазар – 10%.

Цената, на която компанията продава облеклата, зависи от качеството им. " За Африка продаваме под себестойност - за 50-70 цента за кг, а в Пакистан - за 10 цента даже. Отпадъкът за едни е скъпа суровина за други – в Пакистан да вземем за пример продаваме даже единични обувки, а не чифт. За Русия цената е 6-7 евро на кг за облекла екстра качество ", обобщава Севдалин Спасов.

Част от облеклата се продават като памучни парцали за огромни индустриални предприятия. " Всички компании в бранша продават общо над 100 тона на месец памучни облекла за парцали на цена към 40 стотинки на кг ", прецизира Спасов. Депонирането на облекла втора употреба е под 3%.

Размерът: 22 млн. лева плюс 10 млн. $

През 2017 българските компании в " М холдинг " регистрират общо доходи 21.74 млн. лева " Текс тийм " регистрира растеж на продажбите съвсем 37% по отношение на 2016 до близо 19.5 млн. лв. и спадаща от 1.2 млн. до 207 хиляди лв. облага.

При магазините " Мания тийм " приходите понижават съвсем на половина - до 7.1 млн. лева против 13.5 млн. лв. през 2016. " В последните години оборотите ни в България спадат и причина за това, преди всичко, е бързата мода и дискаунтърите, които влизат в нашите ценови равнища, а оферират нови облекла. Втората причина е огромният дял на сивия бранш в сектора, който по груби наши калкулации е сред 30 и 40% ", разяснява Севдалин Спасов. И дава образец. " През 2017 година българските компании в " М холдинг " са внесли в държавния бюджет 4.3 млн. лева под формата на Данък добавена стойност и осигуровки. Вярвам, че сивата конкуренция не е внесла и една десета от това. Как да се борим против такава конкуренция? "

Холдингът чака почти същите доходи от бизнеса в България през 2018. Американската компания обаче ще регистрира с два милиона $ по-голям оборот (до 10 милиона) спрямо 2017 и облага към 1 милион $, показва Спасов.

Нова такса

Следващата година може да се появи ново затруднение пред бизнеса с облекла втора ръка тук. Министерството на околната среда и водите към този момент предложи промени в Закона за ръководство на отпадъците, които плануват да се вкара продуктова такса за облекла и обувки.

" Заедно с другите компании в сектора бихме могли да учредим организация за оползотворяване на боклуци макар сериозната бариера от 500 хиляди лева банкова гаранция. Компаниите в бранша можем да организираме и независимо събиране на облекла. Вече има подобен опит с общините в Стара Загора и Бургас. Защо би трябвало да ни карат да плащаме на различен да прави това, което ние сами можем да свършим. Защо в Съединени американски щати може да имаме лични контейнери, а в България – не. Ако бизнесът поеме в тази посока, това ще бъде опция за напредък и спомагателни работни места ", обобщава упованията Севдалин Спасов. Най-големите в сектора

Асоциацията на преработвателите и търговците на облекла втора ръка сплотява 14 компании в бранша. Всички те дружно обработват над 50 хиляди тона облекла годишно, половината от които се изнасят зад граница. Магазините за облекла втора ръка в страната надвишават 3000, заетите в бранша са над 8000.
Петте най-големи компании в сектора са: " Тексайд България ", " Уан уърлд клоутс трейд България ", " Ремикс глобъл ", " Евротекс ", " Текс тийм ". Заетите в тях са общо 1585, а общият им оборот за 2017 година е 114 млн. лева В тази сума влизат и изнесените количества облекла на стойност 48 млн. лв.. Петте компании са внесли през 2017 общо 14.5 млн. лв. под формата на налози, осигуровки, мита и такси.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР