Сеул. Бившият президент на Южна Корея Парк Кън-хе беше освободена

...
Сеул. Бившият президент на Южна Корея Парк Кън-хе беше освободена
Коментари Харесай

Reuters: Освободиха осъдения южнокорейски президент

Сеул. Бившият президент на Южна Корея Парк Кън-хе беше освободена от пандиза в петък, близо пет години, откакто беше наказана за корупция, разпалвайки спор дали тя ще изиграе някаква роля преди президентските избори през март 2022 година, предава Reuters .

69-годишната Парк беше първият демократично определен водач в страната, отхвърлен от служба, когато Конституционният съд удостовери гласуването в Народното събрание през 2017 година за отстраняването й поради скандал, който също докара до влизането пандиза на ръководителите на два конгломерата, Samsung и Lotte.

Върховният съд на Южна Корея през януари удостовери присъдата от 20 години затвор, наложена, откакто Парк беше приета за отговорна в скрит план с другар, който също е в пандиза, за да получи десетки милиарди вон от фирмите, най-много за финансиране на фамилията на приятеля си и други нетърговски фондации.

Президентът Мун Дже-ин помилва Парк предходната седмица, базирайки се на влошеното й здраве и изразявайки вяра за „ превъзмогване на злополучната предходна история и поощряване на националното единение “.

Служители на министерството на правораздаването връчиха помилването на Парк в болничното заведение, където се намира към този момент месец, заяви организация Yonhap, добавяйки, че тя е останала там в петък. От болничното заведение отхвърлиха коментар.

Адвокатът й сподели, че Парк, щерка на някогашен боен деспот, се е извинила за това, че е провокирала социална угриженост и е благодарила на Мун за това, че е взел „ мъчно решение “.

Освобождаването на Парк идва, когато нейната някогашна партия, главната опозиционна консервативна Народна мощ, и Демократическата партия на Мун са в тежка президентска конкуренция.

Нейното отнемане от независимост раздели страната, като десни, групи проведоха ежеседмични манифестации в поддръжка на наказания президент, обвинявайки Мун и неговите политики, призовавайки за освобождението на Парк, до момента в който разпоредбите за обществено разграничаване сложиха завършек на митингите предходната година.

Стотици последователи на Парк устояха на минусовите температури, с цел да се съберат пред болничното заведение, където тя остана до късно в четвъртък, с цел да отпразнуват освобождението й, с изпращането на над 1000 букета цветя.

Около 200 души организираха митинг в центъра на Сеул против освобождението й, заяви Yonhap.

Не е ясно дали Парк ще възобнови някаква политическа активност, само че тя сподели в записки, оповестени в четвъртък, че присъдата й е политически стимулирана и тя изрази очаквания " да се срещне още веднъж с хората един ден ".

Кандидатът за президент на нейната партия Юн Сук-йол, който проверява абсурда с Парк като основен прокурор, сподели в петък, че е приключил работата си като държавен чиновник, добавяйки, че би желал да посети Парк, когато здравето й се усъвършенства.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР