Сещате ли се за дните, в които полудявате от факта,

...
Сещате ли се за дните, в които полудявате от факта,
Коментари Харесай

Можем да си улесним живота и да спечелим повече време за себе си

Сещате ли се за дните, в които полудявате от обстоятелството, че имате да свършите най-малко 10 неща, за които ви трябват също толкоз часа? Понякога животът ни се коства толкоз сложен и изнервящ, а времето, с което разполагаме - толкоз малко, че това ни прави потиснати и даже груби с хората, които ни заобикалят. Нерядко по този метод скапваме и уикендите си. Отлагайки някои от седмичните отговорности за събота и неделя, ние товарим и почивните си дни с задължения и най-после излиза, че време за пълноценна отмора не остава. Не ви ли се желае по този начин да организирате времето си, че да сте надалеч по-спокойни, съсредоточени и имащи време за прелестните мигове на отмора и позитивни страсти? Да улесните с една концепция живота си? Кой ли не би желал!? Има метод това да се случи. С няколко простички съвета.

Определете си един работен ден за извършване на покупки
Няма нищо по-досадно от това да обикаляш питателните вериги през уикенда, мъкнейки тежки торби и губейки време, в което можеш да вършиш нещо, което обичаш. Затова е хубаво да си определите един ден през седмицата за главно извършване на покупки. Опитайте да заделите час след работа, въоръжени със лист и увереност, с цел да си го спестите същия този час през уикенда. А и знаете, че много хора пазарят точно през почивните дни и тогава опашките и блъсканицата са надалеч по-неприятни. Един ден в седмицата е изцяло задоволителен, с цел да си купите артикули за всичките седем дни. Хляб можете постоянно да си вземете от кварталния супермаркет, само че представете си какъв брой е досадно всеки ден в последния миг да се оказвате без съществени артикули.

Отделете една вечер след работа за почистване вкъщи
Всички знаем какъв брой сме изтощени от време на време след работа, само че и всички сме наясно, че е изцяло допустимо да хапнете и да си починете за час, след което с нови сили да се задействате и да пуснете прахосмукачката, да вземем за пример. Напоследък шетам в четвъртък или петък по здрач и несъмнено одобрявам надалеч повече този вид, вместо оня, в който се събуждам събота или неделя сутринта с мисълта „ смут, през днешния ден би трябвало да се чисти “. Защо не пробвате? Няма нищо по-хубаво от това уикенда да ти е чисто и подредено вкъщи и дните да са ти свободни, за да… се наслаждаваш на живота.

Подреждайте и перете постоянно
Ако ставайки от масата, измиеш незабавно чиниите и не ги оставиш да „ обитават “ в мивката, до момента в който засъхнат и станат два пъти по-трудни за миене, спестяваш малко време и ненужни старания. А и знаем, че един път отложиш ли, след това го правиш отново и отново. Ако си съблечеш облеклата и ги прибереш в дрешника на окачалка, а не ги метнеш на „ оня стол “, който всеки има вкъщи, няма да ти се постанова в даден миг да прибираш безчет облекла по местата им, а и да ги гладиш, тъй като евентуално към този момент са се и намачкали по този начин нахвърляни една върху друга. Ако от време на време изпереш някоя дребна дрешка на детето на ръка или най-малко бельото му (отнема не повече от 10 минути), уикенда няма да се постанова да пускаш най-малко три перални. А когато ви би трябвало даден предмет, откакто го употребявате, просто го върнете на мястото му. Ще ви отнеме секунди в този момент и най-малко час в събота, с цел да съберете всички разхвърляни през седмицата неща от тук и там. Много е значимо да учите на същото и децата си и то от дребни.

Действайте в този момент
Ако имате някое ново изникнало обвързване или би трябвало да отскочите до банка, поща, офис или където и да е- свършете го в този момент или най-късно на следващия ден. Не отлагайте даже да не ви е незабавно. Едва ли ще ви е прелестно да се разсъните в събота в 10 и да се разбързате да отидете до пощата за онази пратка, тъй като през днешния ден работят до 12, а в случай че не отидете през днешния ден, ще ви глобят. Не отлагайте! Ако детето има потребност от нови моливи или нещо от сорта, вземете го от учебно заведение и незабавно отидете до близката книжарница. Ще видите какъв брой по-лесно е по този начин. Просто отмятайте задължения. Не ги трупайте.

Не се вманиачавайте
И макар препоръките да успявате да свършите всичко в точния момент, не забравяйте най-важният- не го правете непременно. Не ставайте перфекционисти. Ако през днешния ден не съумеете да свършите заплануваното, това не би трябвало да е причина да се изнервяте и да мислите непрекъснато, че нещо не е както би трябвало. И на следващия ден е ден, а от спокойствието ви по-важно няма. И като приказваме за почистване и пране, запомнете, че прахуляк не се чисти през ден, въпреки и той от време на време да се появява тъкмо толкоз постоянно, а лекият безпорядък може да бъде наименуван и уют. Не сме длъжни да държим всичко под прав ъгъл вкъщи и къщата ни да наподобява на музей. Но сме длъжни да се стараем да се усещаме ок в дома си, в кожата и мислите си.

И като споменахме мисли, положете старания да улеснявате живота си освен във връзка с света, който ви заобикаля, а най-много във връзка с вътрешния ви подобен.

Ще се чувствате надалеч по-добре, в случай че:

Не ровите в предишното - не търсете аргументите за настоящия ви живот в тези неточности от предишното. Така е трябвало да стане. От тук насетне би трябвало да мислите единствено за това по какъв начин да подобрите „ в този момент “, с цел да сте щастливи на следващия ден. Дали сте били щастливи и прави едно време, няма никакво значение към този момент.

Не се вслушвате в мнението на хората - препоръки от близки и приятели- да, само че не и да се „ връзвате “ на подхвърлени или дочути мнения на ваши познати във връзка с вашия живот. Имате право да живеете по този начин, както ви харесва, стига да не вредите по някакъв метод на заобикалящите ви. Щом не го вършиме, и за момент не се вслушвайте в иронични мнения или неуместни забележки. Завист, завист, неразбиране- постоянно ще ги има. Важното е да не ги допускате да завладеят и вас.

Не драматизирате – неприятни неща се случват на всеки и колкото и необикновено да звучи за някои от вас, колкото по-често обсъждаме тези неприятни случки, толкоз повече място им отделяме в живота ни. Така си сътворяваме единствено отрицателни страсти, а те са доста неприятен консултант, знаете. Споделете, само че не обсъждайте непрекъснато проблемите си. Говорете за приятни неща, търсете хубостта и усмивките. Само по този начин ще ги имате в живота си в по-голямо количество.

Всички от време на време сме застигнати от отрицателни мисли - за неналичието на задоволително финансови средства, за неприятните оценки на детето в учебно заведение или за непрекъснато недоволния ни началник. Да, и всичко това е част от живота. Няма по какъв начин да го избегнем. Не можем да имаме единствено хубави моменти. Само че…ако сме здрави и в случай че околните ни са здрави, нямаме съображение да униваме и да изпадаме в незаинтересованост. Щом ти е обещано да живееш и имаш покрив над главата си и храна на масата си, би трябвало просто да благодариш. И колкото по-често благодариш за тези „ дребни “ нещица, толкоз по-вероятно е да се сдобиеш и с по-големи такива. Не забравяйте за това, което имате. И животът ви ще е една концепция по-лесен. А другото си е обикновена организация на времето, която не изисква съвсем никакви старания. Освен това, колкото по-дейни сме, толкоз по-живи се усещаме. Често прекомерно многото задължения са идеалният метод да не мислим за това, което нямаме.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР