Сервирайте със сирене и кисело мляко или със сладко, мед

...
Сервирайте със сирене и кисело мляко или със сладко, мед
Коментари Харесай

За тези питки-апетитки са ви нужни 2 чаши топла вода, 1 чаша топло мляко и става вкусотия!

Сервирайте със сирене и кисело мляко или със сладко, мед или сметана – еднообразно вкусни са

Днес ще ви представим една нова рецепта за подготвяне на меко тесто, което се разточва на дребни питки и пече в тиган. Можете да приготвите тези питки-апетитки за закуска, вечеря или следобедна закуска. Сервирайте със сирене и кисело мляко или със сладко, мед или сметана – еднообразно вкусни са! Ето какво ви би трябвало:

Продукти (измерени с чаша 200 мл):

2 чаши топла/хладка вода (400 мл)
1 чаша топло/хладко мляко (200 мл)
1/2 чаша растително масло (90 мл)
2 супени лъжици захар ( 40 г)
1 пакетче суха квас (1 супена лъжица/10 г)
1 чаена лъжичка сол (9 г)
7 чаши брашно (840 г)
200 г масло/маргарин

Начин на подготвяне:

В по-дълбок съд сложете две чаши хладка вода (400 мл) и една чаша хладко мляко (200 мл), 90 мл олио, захар (40 г) и едно пакетче суха квас (10 г). Разбъркайте, с цел да се разтворят съставките. След това последователно прибавете брашното и солта. Първо се разбърква с лъжица, до момента в който брашното попие в течностите, след което се омесва на ръка. Месете няколко минути, до момента в който тестото стане плътно и се отдели от стените. Все още е меко.

Покрийте със стреч фолио и оставете на топло място за към 45 минути до 1 час, до момента в който втаса добре и удвои размера си.

След това го извадете и го поомесете с набрашнени пръсти върху напълно леко набрашнена работна повърхнина. Разстелете го с ръце на дебела правоъгълна кора, след което го оформете на дебело руло.

Така завършеното тесто ще бъде по-лесно за делене на 18 почти равни елементи.

От всяко парче тесто оформете топка. Разделете маслото на 18 елементи, след което сложете по една чаена лъжичка масло върху всяко топче. Оставете топчетата да почиват за към 5 минути.

След 5 минути намажете топките с пръсти с маслото и ги оформете на дребна питка с размера на тиган.

Подредете ги по три една върху друга, тъй че третата кора да е с намазнената страна надолу (горната да остане ненамазана). Така ще получите 6 купчинки с по три топки/ кори. Оставете да починат за 5 минути.

След 5 минути всяка купчинка още веднъж разтегнете с пръсти, този път на по-голяма кора, колкото паница. Сгънете кората, като съберете страните към средата и по-късно с дланите оформете още веднъж топка. След това, върху леко набрашнена повърхнина, разтегнете малко с пръсти всяка топка, с цел да образувате питка.

Загрейте тиган или тенджера с незалепващо покритие на междинен огън (регулирайте температурата, не би трябвало да е мощна или прекомерно слаба). Печете питките-апетитки за към пет минути от всяка страна с 2-3 обръщания, до момента в който се зачервят добре.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР