Сертификатите за ваксинация трябва да се въведат в Европейския съюз

...
Сертификатите за ваксинация трябва да се въведат в Европейския съюз
Коментари Харесай

ЕП: Ваксинационният сертификат - валиден 12 месеца

Сертификатите за имунизация би трябвало да се вкарат в Европейския съюз за оптимален интервал от 12 месеца. Това условие се съдържа в преговорната позиция на Европейския парламент, утвърдена на сесията в Брюксел, предава TACC.

" Днес Европейският парламент одобри преговорната си позиция по предлагането за издаване на документ, потвърждаващ правото на свободно придвижване в Европа по време на пандемия. Членовете на Европейския парламент се съгласиха, че новият „ документ за COVID-19 на Европейски Съюз ", вместо оферти " дигитален зелен документ " от Европейската комисия, би трябвало да е годен 12 месеца, а не повече “, се споделя в документа.

Сертификатът би трябвало да улеснява свободното придвижване без дискриминация в целия Европейски съюз. Държавите членки не би трябвало да постановат карантини и проби на притежателите на документи.

Документът, който може да бъде в цифров или книжен формат, ще удостоверява, че човек е бил имунизиран против ковид, че има неотдавнашен негативен резултат от тест или се е възстановил от зараза.

Европейските документи за COVID-19 обаче нито ще служат като документ за пътешестване, нито ще станат причина за практикуване на право на свободно придвижване, прецизират евродепутатите.

Те също по този начин акцентират, че с цел да се избегне дискриминация против неимунизираните и заради стопански аргументи, страните от Европейски Съюз би трябвало да обезпечат " универсални, налични, навременни и безвъзмездни проби “.

„ Трябва да въведем документа за COVID-19 на Европейски Съюз, с цел да възстановим доверието на хората в Шенген, до момента в който продължаваме да се борим с пандемията. Държавите членки би трябвало да координират своя отговор по безвреден метод и да обезпечат свободно придвижване на жители в границите на Европейски Съюз. Ваксините и тестванията би трябвало да бъдат налични и безвъзмездни за всички жители. Държавите членки не би трябвало да вкарват спомагателни ограничавания, откакто документът влезе в действие “, сподели Хуан Фернандо Лопес Агилар, ръководител на Комитета за цивилен свободи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР