Сертификатът за преболедуване ще бъде удължен от 6 на 12

...
Сертификатът за преболедуване ще бъде удължен от 6 на 12
Коментари Харесай

Сертификатът за преболедуване ще важи 1 година, и една доза ваксина ще служи за пропуск

Сертификатът за преболедуване ще бъде продължен от 6 на 12 месеца още в границите на днешния ден. Освен това документът за слагане на първа доза ваксина ще служи като годен пропуск за закритите обекти, в които се изисква зелен документ от през днешния ден. Валидността му ще е в границите на месец до слагането на втора доза и ще се употребява единствено за вътрешна приложимост у нас. Това заяви министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров в четвъртък, когато влязоха в действие новите противоепидемични ограничения. Те плануват в редица закрити обекти като огромни магазини над 300 кв. м., заведения, кина, театри, фитнеси и други да се влиза единствено със зелен документ, удостоверяващ имунизация, преболедуване или негативен тест.

За да омекотят новите ограничения здравните управляващи стартират да преправят нормативната уредба. “Днес ще бъде допълнена нашата заповед и документът за преболедуване ще се смята за годен до една година в границите на нашата страна. Този период няма да важи за пътуването в Европейски Съюз. Не е нужно да се преиздават документи ", изясни Кацаров.

Тази стъпки се подхваща откакто министерство на опазването на здравето се е допитало до експертните препоръки по здравната компетентност инфекциозни заболявания, епидемилологияи имунология.

Другата смяна планува в случай че сте си сложили първа доза от двудозовата ваксина - документът за имунизацията да е годен като документ в границите на един месец.

" Повиши се доста ползата за имунизация и заради това, че множеството хора желаят бързо да извадят годен документ, с цел да могат да го употребяват по време на използването на тези противоепидемични ограничения, се насочиха към имунизацията, която се ползва еднократно. За да поправяме този недостатък, взехме решение за потребностите на нашия противоепидемичен надзор. При слагането на двудозовите ваксини документът да е годен като документ в границите на един месец. Ако вие сте си сложили първата доза от двудозовата ваксина, този документ може да ви послужи да посещавате местата, където се изисква зелен документ “, изясни Кацаров.

Ще бъде даден гратисен интервал и за контрола над ограниченията , с цел да се тества системата, заяви заместникът му Александър Златанов.

До понеделник при установени нарушавания в обектите ще се издават единствено наставления.

До 4 седмици държавните чиновници и учителите евентуално също ще бъдат задължени да имат зелен документ. Това заяви по-рано заместник-министърът на опазването на здравето доктор Димитър Петров пред Нова телевизия.

Той изясни, че в актуалната заповед чиновниците в администрациите са изключени, тъй като това ще попречи да дават услуги на жителите и бизнеса.

" Има концепция да се даде гратисен период тези хора да се имунизират. В момента това се разисква на равнище министри. Идеята на МОН е да се включат и учителите " , сподели доктор Петров.

Тези, които не имат зелен документ и нарушават ограниченията, ще бъдат глобявани, сподели заместник-министърът на опазването на здравето. За физически лица санкцията е до 1000 лева

Ако има подозрение, че документът е подправен, може да се повдигне и обвиняване.

При систематични нарушавания пък обектите могат да бъдат затваряни и да им се лишава правото да работят със здравен документ.

Органите, които вършат инспекциите, са РЗИ, полицията и чиновници на общините.

" Когато и ограниченията бяха меки, отново значително не се съблюдаваха. При тази обстановка контролът ще се ускори, главно ще разчитаме на полицията, защото правата на РЗИ са дребни ", сподели доктор Петров.

Относно отправените запитвания за какво не се издава зелен документ на хора с доста антитела, той изясни, че мярката у нас не може да се промени, до момента в който не бъде изменена на европейско равнище.

" Ако променим условието, ще излезе, че документът не е европейски и вкарваме ограничения без да пита. В Европейски Съюз и Съединени американски щати антителата не се признават за издаване на документ. От здравна позиция те могат да бъдат индикатор ", изясни доктор Петров.

Решението не може да бъде взето от министъра на опазването на здравето, без да бъде предложено от специалисти, тъй като ще бъде политическо и популистко, добави той.

Относно признаването на антигенните проби за издаване на документ, заместник-министърът на опазването на здравето сподели, че смяната ще бъде въведена скоро и това зависи от " Информационно обслужване ", които би трябвало да я създадат.

Ще се признават всички проби за ковид, направени след 1 декември 2020 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР