Сертификатът ще удостоверява, че човек е не просто преболедувал, а

...
Сертификатът ще удостоверява, че човек е не просто преболедувал, а
Коментари Харесай

Колко антитела са нужни, за да може да си извадим зелен сертификат?

 Сертификатът ще удостоверява, че човек е не просто преболедувал, а и че има отбрана. Въвеждането му ще даде изясненост и за това какъв брой хора фактически са се срещнали с вируса.

Няма закрепени съответни проби, условието е да имат висока сензитивност и специфика над 90%, да бъдат сертифицирани. Готовият документ ще бъде издаван, както от лабораториите, където е направено проучването, по този начин и от здравната осведомителна система, от където се получават и документите за имунизация и тестване.

Сертификатът ще е годен 90 дни и единствено в България.

Сертификатът ще е за хората, прекарали COVID-19 безсимптомно, или за тези, които сами са открили болестта с тест от аптеката и не са част от статистиката. Няма да има съответни проби, условието е единствено да са с висока сензитивност и специфика над 90%, както и да бъдат сертифицирани.

Документът ще се издава единствено при съществуване на индикатор от най-малко 150 BAU на милилитър за антитела. С тази стойност, призната от СЗО, се изравняват стойностите на всички лаборатории.

" Приемайки цифрата 150 това е 10 пъти над минималното количество нали всяко едно проучване има референтна граница ", сподели Кацаров.

Така хората с антитела ще бъдат също толкоз предпазени, колкото имунизираните и преболедувалите, увериха здравните управляващи.

Проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания сподели: Когато спаднат антителата по-ниско, отново имаме антитела, само че тези антитела не са ефикасни, ние отново можем да се разболеем.

" Целта му ще бъде да бъде притежаван от хора, които да бъдат относително добре защитени, протектирани от последваща болест с вируса ", сподели вирусологът Радка Аргирова.

Благовеста Пенчева, която е медицински шеф на една от лабораториите за проби у нас, намира като главен минус на тестванията за антитела обстоятелството, че може да има подправено позитивни. Според нея в този случай човек няма да бъде предпазен, макар че ще има документ.

" Има хора, които боледуват по друг метод тежко или леко, за мен персонално няма взаимозависимост и 2-3 месеца по-късно съвсем нямат антитела, а имам познати, които са задържали антителата си повече от половин година във високи равнища ", споделя Пенчева.

Въвеждането на документа ще даде изясненост и за това какъв брой хора фактически са се срещнали с вируса. Издаването му ще става както в лабораторията, където е изработен теста, по този начин и с въвеждане на референтен номер в здравната осведомителна система.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР