Сертификат за ваксинация от първото десетилетие на 20 век е

...
Сертификат за ваксинация от първото десетилетие на 20 век е
Коментари Харесай

Сертификатите за ваксинация от началото на 20 век били написани на османотурски език

" Сертификат за имунизация от първото десетилетие на 20 век е измежду експонатите на Исторически музей-Петрич ", описа уредникът " Нова и най-нова история " в музея Тодор Тараков.

" Документът е на османотурски език и, съгласно историка, е за осъществена имунизация против едра шарка. Интересното е, че документът е част от кочан, напечатан в печатница ", описа Тодор Тараков.

" На ръка в него са попълнени персоналните данни на имунизираното лице. Отгоре е сложена турата на султана на Османската империя, което е автограф или щемпел, с който са узаконявани султанските фермани ", уточни историкът.

Документът е открит през осемдесетте години на предишния век при разрушение на остаряла възрожденска къща в центъра на Петрич. Тогава, наред с други османотурски документи, документът е предаден на музея в Петрич и е изложен в експозиция, показваща стопанското развиване на града през интервала на Възраждането.
свързани новини5389на 27.09.2021
Точна информация за наличието на документа за момента липсва, защото експертите по османотурски език в страната са малко. От музея се надяват документът да провокира интерес в научните среди и да бъде разчетен в детайли.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР