Серският революционен окръг e част от структурата на революционната мрежа

...
Серският революционен окръг e част от структурата на революционната мрежа
Коментари Харесай

Избухва Кръстовденското въстание

Серският революционен окръг e част от структурата на революционната мрежа на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, а след това и на Вътрешната македонска революционна организация. Окръгът включвал Горноджумайски, Мелнишки, Неврокопски, Разложки, Демирхисарски, Серски и Драмски революционен регион.
В окръга е дейна по този начин наречената Серска група, основана от ръководителя на окръга Яне Сандански и неговите сподвижници. Групата е под мощно социалистическо въздействие на извънредно леви членове на БРСДП, които са дейни в нея. Поради това идейните възгледи на дейците в Серско се отличават с явен анархо-социалистически нюанс и използването на революционния гнет в по-големи мащаби от нормалните. До гибелта си Сандански бил деен и е управлявал директно активността на Серския революционен окръг. Парите на организацията били скрити от Яне Сандански и Тома Радовски в пясъчник над град Мелник. Георги Хазнатарски също е знаел за скритата каса.
Според общия проект на Христо Матов за предстоящето въстание Трети Серски революционен окръг предава Поройска околия на въстанически окръг „ Беласица “, част от Солунски революционен окръг, а Горноджумайски регион от Струмишки революционен окръг е разграничен и частта сред Кресна и Горна Джумая попада в границите на Серски окръг.
Четвърти въстанически окръг „ Пирин “
Серски регион
Драмски регион
Неврокопски регион
Демирхисарски (Валовищки) регион
Разложки регион
Мелнишки регион
Кресненско-Джумайски регион
В Серския революционен окръг на 27 септември (14 септември) 1903 година е оповестено по този начин нареченото Кръстовденско въстание. В него с изключение на санданистите вземат участие и върховистки чети. Още на 1 септември 750 четници се събират в местността Гръцка поляна край село Пирин и организират съвет на войводите, на който Яне Сандански и Иван Цончев се сдобряват. Решено е четите на Петър Дървингов, Дончо Златков и Яне Сандански под водачеството на Йордан Стоянов да работят в Мелнишко, четите на Михаил Чаков и Стоян Мълчанков под водачеството на Димитър Думбалаков да работят в Неврокопско, четите на Христо Танушев, Димитър Зографов, Александър Манов, Владимир Каназирев, Никола Лефтеров, Серафим Парталев, Цветко Бизев, Константин Молеров под водачеството на Анастас Янков да работят в Разложко. Формиран е основен щаб, в който влизат Иван Цончев и Димитър Стефанов като се разполагат в Разложкия район.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР