Серийните злоупотреби в България с еврофондове за къщи за гости

...
Серийните злоупотреби в България с еврофондове за къщи за гости
Коментари Харесай

Скандалът с къщите за тъщи стигна до ЕП: Измами с политически привкус и нулев контрол

Серийните злоупотреби в България с еврофондове за къщи за посетители са довели до съществени политически разногласия в Европарламента и самопризнания за систематична некадърност на Европейска комисия да се оправи с контрола върху парите от фонда за развиване на селските региони. 

Казусът стига до инспекция на Комисията по бюджетен надзор на Екологичен потенциал след отчет на ОЛАФ - службата за следствия на измами със средства от бюджета на Европейски Съюз.

Според признанията на шефа на ОЛАФ - присвояването на еврофондове по схемата с така наречен " къщи за тъщи " не се лимитира единствено до България, само че има опасения за сходни случаи в Унгария, Словакия и Чехия. Това написа немският Spiegel в обява, озаглавена " Как политиците финансират персоналните си вили с пари от Европейски Съюз ". 

До момента България е върнала 24 млн. евро към Брюксел поради позволените измами при построяването и финансирането на къщи за посетители. Средствата са платени от държавния бюджет, а фонд " Земеделие " е съумял да събере от виновниците единствено 3,6 млн.лв. 

Емблематичният случай, който и Spiegel напомня, е на Александър Манолев, някогашен зам.-министър на стопанската система в кабинета " Борисов ", който през 2021 година беше глобен и от Съединени американски щати поради корупционни практики. 

Манолев едвам не бе определен за министър на превоза през 2018 година на мястото на Ивайло Московски, само че отдръпна номинацията си в последния миг. Само няколко месеца по-късно стартира следствие против него по данни, че е усвоявал нелегално европейски средства с фиктивна къща за посетители край Сандански за към 380 000 лева. 

Имотът е трябвало да се употребява за туристически цели - това е смисълът на финансирането по Програмата за развиване на селските региони - само че съгласно прокуратурата къщата в никакъв случай не е работила като хотел, а е употребена за персонална вила. 

Манолев отхвърля виновност, наказателното дело против него стартира още през 2020 година и досега няма резултат. През март 2022 година ВКП разгласи, че го ревизира и за данъчни закононарушения от две години - в това число с материали, постъпили от Съединени американски щати - обвиняване по тази инспекция към момента няма. 

Докладът на ОЛАФ по случая със злоупотребите в България демонстрира систематични нарушавания в контрола.

Разследващите стигат до извода, че Европейска комисия е неспособна да управлява отчетността на програмата, по която се изразходват милиарди евро. 

Евродепутатът от Финландия Петри Сарвамаа (ЕНП) се учудва по какъв начин е допустимо европейските данъкоплатци да схващат за тези измами с години забавяне, а немският евродепутат Даниел Фройнд (Зелените) приканва Европейска комисия да изясни за какво всички контролни инстанции са затваряли очи при " корупция и шуробаджанащина от подобен мащаб ". 

Над 100 млн. евро са изхарчени единствено в България за близо 750 плана за създаване на къщи за посетители, които на доктрина би трябвало да подтикват селския туризъм и да обезпечат нови работни места. 

Резултатът е тотална замяна на програмата на Европейски Съюз. В 377 от къщите се открива, че единствено 13% от плануваните нощувки на посетители са изпълнени. В 1/4 от хипотетичните места за настаняване квотата на външните посетители е под 1%. 

В 2/3 от къщите е реализиран по-малко от 10% от планувания оборот. Финансови нередности са открити в съвсем 90 на 100 от проверяваните обекти. 

Директорът на ОЛАФ не крие, че " програмата не е постигнала нито една от задачите си " в България, до момента в който бенефициентите са " усвоили " милиони за персонално облагодетелстване. 

Критериите за присъединяване на плановете са направени по подобен метод, че в действителност подтикват измамниците. За да бъдат отпуснати средствата, постоянно е било задоволително притежателите да потвърдят, че къщата е издигната. Рядко са правени инспекции за това дали въобще в нея са стъпвали туристи. 

Програмата изисква от притежателите да поддържат комерсиалния статут на къщите единствено за 5-годишен интервал - след приключването му могат да вършат с тях каквото си изискат, да вземем за пример да ги продадат. 

В последна сметка се оказва, че Брюксел финансира частните вили на политически обвързани лица. 

Финансирането се ръководи на локално равнище - в българския случай това става под шапката на Министерството на земеделието. Няколко следствия демонстрираха по какъв начин кметове и политически апаратчици са се обогатили доста с пари от програмата за селските региони. 

Евродепутатът Фройнд упреква Европейска комисия, че е поощрявала съществуването на олигархични структури в България в продължение на години. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР