Серия от почивни дни предстоят и след Великденските празници. Денят

...
Серия от почивни дни предстоят и след Великденските празници. Денят
Коментари Харесай

Как ще се отразят на бизнеса дългите почивни дни?

Серия от почивни дни предстоят и след Великденските празници. Денят на труда и Гергьовден се падат в делнични дни, което ще съкрати две работни седмици.

Във една фабрика за биошоколад работят 20 души. За част от тях през днешния ден е последният работен ден преди дълга отмора от 11 дни.

След четирите дни отмора по Великден, следват 1 май и 6 май, които също са почивни. Между тях има единствено три работни дни – 30 април, 2 и 3 май, които някои от чиновниците си пускат като отпуск.

Атанаска Добринова работи като технолог и дава отговор за качественото произвеждане на биошоколади. В празничните дни ще почива, само че в работните до 6 май в това число ще работи, с трима сътрудници по-малко, поради обединение на почивките.

„ Няма да ни се отрази в някакви съдбовни граници, само че несъмнено продуктивността ще намалее”, изясни Атанаска Добринова.

За разлика от нея, сътрудника й Сава ще работи даже и по празниците, с цел да наваксат с поръчките.

„ Има хора по света, които желаят да си вземат от нашите артикули и няма по какъв начин да ги изключа от своето време”, изясни комерсиалният шеф Сава Бобчев.

„ Това е малко прецедентна обстановка, която би основала проблематика, изключително в случай че се има поради, че ние получаваме постоянно поръчки от чужбина”, разяснява работодателят Красимир Бенямин.

Според браншовите организации няма място за терзание.

„ Имаме противоположната връзка от страна на работодатели, че те съумяват да си създадат поръчките, по този начин да си провеждат нещата, че да обезпечат дежурни чиновници, тъй че да не се наруши индустриалния процес”, сподели Олга Чугунска от БТПП.

„ Чисто човешко е хората да си вземат било заплатен, било неплатен отпуск. Това в по-малка степен би се случило в туристическия отрасъл, защото знаете, там има дефинирани загуби от едни такива дълги почивни дни и обединение на неработни с формалните празници”, съобщи Димитър Бранков от БСК.

Иначе, близо половината от компаниите у нас ще дадат Великденски бонуси на чиновниците си в размер до 200 лв..

Следващият формален почивен ден е на 24 май, който се пада петък. Така огромна част от работещите могат да си провеждат дълъг уикенд.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР