Серия от мощни трусове разтърсиха Турция. Министърът на вътрешните работи

...
Серия от мощни трусове разтърсиха Турция. Министърът на вътрешните работи
Коментари Харесай

Серия от мощни трусове в Турция, има стотици загинали и ранени

Серия от мощни земетресения раздрусаха Турция. Министърът на вътрешните работи на Турция заяви за 6 вторични труса от над 6 по скалата на Рихтер . " След първото земетресение с магнитуд 7,4 бяха регистрирани още шест мощни труса с магнитуд над 6. Последният беше с магнитуд 6,4. Всички наши служби работят, приготвят се товарни самолети " за изпращане на съоръжение и филантропични доставки, съобщи Сюлейман Сойлу в ефира на телевизия ТРТ.

Според Геологическият топографски институт на Съединени американски щати (USGS) земетресението е било с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер.
 Българска телеграфна агенция
Земетресението бе усетено в 04:17 ч. локално време. Той е станал на дълбочина от към 17,9 км. Епицентърът му е в окръг Пазарджик в окръг Кахраманмараш. Трусът е бил усетен чак в Ливан, Сирия и Кипър.

Турция заяви, че 76 души са починали и 440 са били ранени при мощното земетресение, станало рано тази заран, съобщи Ройтерс.

" 76 наши жители изгубиха живота си в Адана, Адъяман, Малатия, Кахраманмараш, Газиантеп, а 440 жители бяха ранени в Шанлъурфа, Диарбекир, Адана, Адъяман, Малатия, Османие, Хатай и Килис ", се споделя в известие на службата за изключителни обстановки.

 Българска телеграфна агенция

Сирийското министерство на опазването на здравето удостовери гибелта на минимум 237 индивида в регионите под контрола на президента Башар ал Асад, предадоха международните организации.

Броят на ранените надвиши 600. Очаква се броят на жертвите да продължи да нараства.

АП заяви за минимум 20 починали в следената от бунтовници северозападна сирийска провинция Идлиб.
 Българска телеграфна агенция

Най-високо равнище на паника беше оповестено в Турция , откакто мощно земетресение раздруса югоизточната част на страната. Това заяви министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, представен от ТАСС. " В страната е оповестена най-високата степен на паника. Заедно със Службата за изключителни обстановки сме изпратили спасители в районите ", акцентира той.

 Българска телеграфна агенция

Турция се намира в една от най-активните сеизмични зони в света.

Към момента няма данни за потърпевши български жители след мощното земетресение в Югоизточна Турция, оповестиха от Министерство на външните работи.

Съединените щати са подготвени да дават помощ във връзка със земетресението в Турция и Сирия. Това се споделя в публикувано изказване на съветника на президента Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан, предадоха международните организации.

Съединени американски щати са надълбоко разтревожени от известията за разрушителното земетресение в Турция и Сирия. Готови сме да предоставим всяка нужна помощ.

Президентът (Джо Байдън) разпореди на Американската организация за интернационално развиване (USAID) и други сътрудници на федералните управляващи да преценяват опциите на Съединените щати да реагират за допустимо най-голямо подпомагане на потърпевшите. Ще продължим деликатно да следим обстановката в тясна съгласуваност с държавното управление на Турция, уточни Съливан.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР