Серия от бомбени заплахи, изпратени по електронна поща, подлудиха вчера

...
Серия от бомбени заплахи, изпратени по електронна поща, подлудиха вчера
Коментари Харесай

Подлудиха държавата с бомбени заплахи

Серия от бомбени закани, изпратени по е-поща, подлудиха през вчерашния ден страната. Само за няколко часа бяха подадени сигнали за сложени гърмежи на летищата в София, Пловдив, Бургас и Варна, в постройката на Българска национална телевизия, както и в редакциите на вестник " 24 часа " и уеб страницата " Новини.бг ".

Първото известие е било още сутринта за бомба на терминал 1 на летището в столицата. След инспекция не е намерено нищо и работата не е била спирана. Почти по същото време сигнали е имало и на аерогарите в Бургас, Пловдив и Варна. Последвал е застрашителен мейл в националната телевизия. Журналистите са били евакуирани от постройката. В писмото до редакцията на " 24 часа " е маркирано, че ще бъде запалена цялата постройка.

Взривно устройство не бе намерено и в редакцията на " Новини.бг ", само че хората и там бяха евакуирани. Бизнес постройката на ул. " Николай Хайтов " 3-А, в която се обитава новинарският уебсайт, е част от комплекса " Есте " на Кирил Домусчиев. Любопитен подробност е, че в него живее финансовият министър Владислав Горанов, който скандално разгласи, че апартаментът му е възложен безплатно от предприемач. В същия комплекс е и офисът на " Тад груп ", упрекната за хакерската офанзива против Национална агенция за приходите.

В мейлите на публицистите е поискан " цветущ полет ". Интересен факт е, че в текста написа, че бомбата е " засадена ". Това било знак, че известието е преведено посредством гугъл транслейт. Подателят е [email protected]. Същият имейл снабдител - www.cock.li, бе употребен, с цел да се изпратят сигнали за бомби в учебните заведения в Лос Анджелис през 2015 година Съобщението се оказа подправена вест.

От ГДБОП са открили, че сходни известия са били разпратени до летища и до медии и в други страни от Европейски Съюз още във вторник.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР