Серия от анти и проправителствени протести заляха Иран в навечерието

...
Серия от анти и проправителствени протести заляха Иран в навечерието
Коментари Харесай

Анти и проправителствени протести в Иран

Серия от анти и проправителствени митинги заляха Иран в навечерието на 2018-та година. Правителството в Техеран прикани хората да заобикалят „ противозаконни събирания “, откакто през последните три дни в редица градове се състояха демонстрации против корупцията и ниския витален стандарт.

Междувременно през днешния ден в иранската столица Техеран се организира многохиляден протест в поддръжка на ръководството, плануван преди да избухнат антиправителствените митинги.

 © Българска телеграфна агенция
Сълзотворен газ и конфликти на митинги, запалени в четвъртък в началото от скока на цените на съществени хранителни артикули. Демонстрациите прераснаха в антиправителствени. Видеозаписите са най-вече от обществените мрежи. Първи на митинг се подвигат хора от град Машхад, след това се надигат и Керманшах, Кум, Исфаха, Хамадан, Рещ.

Демонстрантите скандират освен против президента Роухани, само че и против висшия лидер Аятолах али Хаменей.

Иранската държавна телевизия оповестява през днешния ден за първи път за демонстрациите, като споделя, че протестиращите са скандирали името на някогашния ирански шах Пахлави, който бяга в заточение след Ислямската гражданска война през 79-та година.

Но извънредно необятно отразяван е днешния протест в Техеран, плануван седмици по-рано. Ежегодната проява в края на годината отбелязва края на безредиците през 2009-та година, предизвикани от преизбирането на тогавашния президент Махмуд Ахмадинеджад. „ Смърт за Америка “, „ Долу Израел “, „ Смърт за тези, които са срещу висшия водач! “, скандираше множеството.
Нафисе Кахери, стачкуващ: Хората стачкуват против инфлацията и други проблеми, само че това не значи, че нашият народ е един против различен или, че е против ръководещата система.
Демонстрациите се организират под надпис „ Епичният девети ден от Дей “ - възпоменание за историческите манифестации, провели се през 2009-та на 9-ия ден от месецът Дей от персийския календар. Антиправителствените митинги от последните дни са най-масовите от 2009-та насам.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР