Серия химикалки проговориха на езика на глухонемите. Накрайниците им изобразяват

...
Серия химикалки проговориха на езика на глухонемите. Накрайниците им изобразяват
Коментари Харесай

Химикалка проговори на езика на глухонемите

Серия писалки „ проговориха ” на езика на глухонемите. Накрайниците им изобразяват конфигурации на пръстите, които за всеобщия консуматор са просто положителен жест ​- да вземем за пример вдигнат нагоре палец, само че експерти разчетоха в тях детайли от езика на хората с повреден слух и диалект.

Николета Иванова е преводач на езика на жестомимиките и е прелестно сюрпризирана от серията с вложена обществена концепция, която улеснява и общуването сред хората. Изненадани се оказаха и търговците. Отдавна предлагаме този модел, само че даже не сме подозирали за скритата му задача, споделя Станимир Йорданов от книжна борса „ Пегас ”. Харесва се поради закачката със знаците и ярките цветове.

От Регионалната организация на глухите в Пловдив обясниха, че химикалките са с латинската едноръчна писменост, която се употребява в интернационалните връзки. Прилага се и в някои западни страни, само че не е идентична за всички. Това обаче не е нашата едноръчна писменост, която има малко допирни точки с латинската, изясни председателката на организацията Тилка Кайрякова.

С помощта на експертите, които владеят жестомимичен превод, „ Марица ” разчете знаците. Един от тях е „ Обичам те. Той се оформя с ръка, като с пръсти се пресъздават първите букви на всяка дума от израза - I Love You = ILY (I - изпънато нагоре кутре при сгънат юмрук; L - изпънати на открито палец и нагоре показалец, останалите пръсти свити; Y - изпънати на открито палец и кутре, останалите пръсти свити).

На някои от химикалките пък има букви и цифри. Трудно е да се даде еднопосочно пояснение, още веднъж поради разминаванията сред латинската система и възприетата у нас. В единия случай да вземем за пример е буквата F, а в случай че се чете на български - цифрата 8.

Ухае като цвете или имитира елмаз

Производителите на писалищен материали имат и други истински хрумки, които вършат ходенето на учебно заведение по-приятно и постановат персонален жанр на първолака или порасналия младеж. Една от тях е писалка цвете, което в действителност ухае. Струва левче.

В линията на новия шлагер ​- брокатени тетрадки, е различен модел - с „ елмаз ” на върха. Той е 2 лв.. Има и писалки с висулки, които имитират бижутата с камъни „ Сваровски ”.

Много се търсят и от възрастните моделите на изтриваеми писалки. Комплектът е 2 в 1 ​- писалка и гума, а стилистиката залага на фигурата на заека. Благодатна е, тъй като може да се интерпретира и по детски, и да направи препратки към „ Плейбой ”. И в двата случая към главното тяло на химикалката има и втори аксесоар - гума със семпла украса с морков, която заличава написаното, без да се постанова приложимост на коректор.

Фантазията стига още по-далече на тематика острилки. Новите модели заимстват трикове от интерактивните играчки. Бяхме доста резервирани поради цената от 6 лв., само че доста се купуват като глезотия и специфичен жест, изключително за първолаци, споделя Станимир Йорданов. Серията „ Maped ” да вземем за пример възпроизвежда триизмерно фигурите на жаба, заек, гъсеница. Когато се остри моливът, очите на жабата изскачат. А зъбите на заека стартират да се движат, като че ли хруска графита.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР