Сериозно зацикли поръчката за проектиране и изграждане на междусистемна газова

...
Сериозно зацикли поръчката за проектиране и изграждане на междусистемна газова
Коментари Харесай

Поръчката за газов интерконектор между България и Сърбия зацикли и сроковете стават неизпълними

Сериозно зацикли поръчката за планиране и създаване на междусистемна газова връзка България-Сърбия, чиято планирана стойност е близо 143,6 млн. лв. без Данък добавена стойност. Нейн възложител е държавното сдружение „ Булгартрансгаз “ ЕАД, а контрактуваните сред двете страни периоди наподобяват към този момент непостижими.

Тя бе стартирана по средата на януари, 2021 година. Кандидатстваха водачи в строителния отрасъл – 11 на брой обединявания и компании. На 3-ти юни излезе решението за установяване на реализатор. С оферта за 136,8 млн. лева първото място завоюва консорциум " Кенпайп БГ “ (с участници канадската „ Кенпайп Индъстрис Интернешънъл Инк. “ и „ Кенпайп Индъстрис Интернешънъл България “ ЕАД.  

Общо шестима от претендентите (ДЗЗД „ ИНТЕРНЕШЪНАЛ ГАЗ “, КОНСОРЦИУМ „ АЙБИЕС – ИНТЕРГАЗ “, „ ИнтерСиПиВи “ Консорциум, ДЗЗД „ ЕВРОТРАНСГАЗ “ и ДЗЗД „ ЧИС ГАЗ – КЛИМАТРОНИК “ стигнаха до финала и бяха класирани.



Останалите петима участници (ДЗЗД „ Нова Газ 2021 “, БОНАТИ С.П.А. – Клон България КЧТ, АРКАД С.п.А. – клон България КЧТ, „ ИнтерБел 99 “ ДЗЗД, ДЗЗД „ ГАЗОВА ВРЪЗКА ЗАПАД “) бяха отстранени.
 Сърбия разгласи търг за реализатор на газовия интерконектор с България Сърбия разгласи търг за реализатор на газовия интерконектор с България
Сърбия разгласи търг за реализатор на построяването на газов интерконектор с България от Ниш до Цариброд /Димитровград/, съобщи Танюг. Ср...

Последва обжалване в Комисията за защита на конкуренцията, инициирано както от класирани след първия, по този начин и от отстранени - „ ИНТЕРНЕШЪНАЛ ГАЗ “, „ Народоосвободителна въстаническа армия ГАЗ 2021 “, „ Бонати “, „ АйБиЕС-Интергаз “.   Антимонополната комисия образува произвеждане, с което автоматизирано се спря подписването на контракт с определения реализатор.

Последва реакция от „ Булгартрансгаз “, която изиска от нея авансово осъществяване на решението за класиране и установяване на реализатор. Комисия за защита на конкуренцията обаче не позволи. Мотивите за това са няколко, главен измежду които е, че „ Булгартрансгаз “ не е могла да отбрани неотложността на това решение.

Според Комисия за защита на конкуренцията възложителят е бил задължен да възнамерява по подобен метод провеждането на публичната поръчка, че да обезпечи навреме отговорностите си по подписаната на 17.05.2018 година взаимна декларация сред България и Сърбия по отношение на построяването на газовия интерконектор.

В края на юли излезе решението на Комисия за защита на конкуренцията и по същността на четирите тъжби – отхвърлени са. Интересното в тази ситуация е, че двама от общо петчленния състав на комисията са подписали това решение с изключително мнение. Един от тях е ръководителят на Комисия за защита на конкуренцията – Юлия Ненкова. Според нея и Красимир Зафиров – член на комисията, процедурата би трябвало да се върне на стадий ново разглеждане на показани от „ Нова Газ 2021 “ доказателства.

Становището им е, че техническите оферти на „ Интернешънал Газ “, „ Кенпайп БГ “ и „ АйБиЕс Интергаз “ по индикатор „ Срок за разработване на капиталов план - фаза работен план “ в размер на един календарен ден наподобява извънредно нереалистичен. Причината е, че изработването на капиталов план - фаза работен план за всички стадии на строителството, включва освен сформиране на графични и текстови елементи по инструкции от възложителя метод, само че и цялостно изложение на всички материали и артикули за вложение в градежа, съпроводени от техническите спецификации за тях.
 Газовата връзка към Сърбия ще е за над 172 млн. лева Газовата връзка към Сърбия ще е за над 172 млн. лева
Днес държавната „ Булгартрансгаз “ започва публичната поръчка за междусистемна газова връзка България – Сърбия. Прог...

Те считат, че е трябвало да се изиска от претендентите писмена аргументация за този период. И дават образец – че по плана се плануват над 20 пресичания на общински и републикански пътища, дерета и други сходни трудности по трасето на газопровода. За всяко секване, според законодателството на Република България следва да се изготви обособен план, който се съгласува с разнообразни институции - АПИ, общини, Регионална инспекция за опазване на околната среда, Басейнова дирекция, НКЖИ или други сходни ведомства.

Решението на Комисия за защита на конкуренцията, с което се отхвърлят четирите тъжби, предстои на митинг пред Върховния административен съд (ВАС).

Междувременно Върховният съд излезе с определение, че вярно Комисия за защита на конкуренцията е отказала авансово осъществяване на решението за класиране.  

Припомняме, че сръбско-българската газова връзка е разграничена на девет елементи, като на територията на България тя е с дължина 62 километра. Средствата за нея са обезпечени посредством грантово съглашение, съфинансирано от Механизма за свързване на Европа. Проектът за междусистемна газова връзка на територията на България се осъществя от „ Булгартрансгаз “ ЕАД съгласно подписаната на 17.05. 2018 година декларация сред двете страни. Чрез нея и със единодушието на Европейската комисия „ Булгартрансгаз “ ЕАД е несъмнено за уредник на плана и предстоящ оператор на интерконектора. Обявен е като безвъзвратен задължението на двете страни освен осъществяването на плана, а също по този начин да се форсира стартирането в употреба на връзката най-късно до месец май 2022 година

Като се има поради, че процедурата по обжалване още не е завършила, а няма претендент, предложил по-малко от 300 календарни дни за осъществяване, то този междудържавен ангажимент наподобява все по-неизпълним.  

Още от ИКОНОМИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР