Сериозно застрашени от НАПлийкс са над 47 000 българи, а

...
Сериозно застрашени от НАПлийкс са над 47 000 българи, а
Коментари Харесай

НАП продължава да анализира дали много повече от 189 българи са заплашени от хакерския пробив

Сериозно застрашени от " НАПлийкс " са над 47 000 българи , а освен 189, както оповестиха ден по-рано от приходната организация. За това предизвестиха IT експерти, написа в. " Сега ".
Според данъчните единствено за 189 души има по едно и също време приключване на данни за имена, ЕГН, адрес, номер, годност и издател на персонална карта, поради което те са в най-голяма заплаха от злоупотреби с персонални данни. Национална агенция за приходите разгласи, че персонално ще ги предизвести по телефон или имейл, че те ще би трябвало да сменят документите си за идентичност. 
Във Фейсбук обаче ИТ експерт предизвести, че при разбор на масива от файлове, изминал в интернет, сходен набор от персонални данни може да се открие за 47 262 българи .
" Не споделям, че Национална агенция за приходите ни хвърля прахуляк в очите и се пробва да омаловажи личната си небрежност във връзка с работата с персонална информация и данни на жители. Силно се надявам да успокоят хората, че в бързината просто са позволили неточност, и да се поправят ", показва ИТ експертът Антон Аврамов.
За разминаването сигнализира пред bTV и специалистът по цифрова сигурност Ясен Танев, който преди дни разказа невижданата хакерска офанзива против осведомителните системи на Национална агенция за приходите, довела до приключване на чувствителни данни за над 5 млн. българи, като IT Чернобил . " Помолихме Национална агенция за приходите да прегледа данните ", сподели Танев.
" Продължаваме разбора на данните. Посочили сме какъв брой считаме за изложени на най-голям риск ", дадоха отговор на в. " Сега " от Национална агенция за приходите във връзка сигнала за доста по-голям брой съществено наранени жители.
Вчера приходната организация най-сетне пусна приложението, в което посредством ЕГН и номер на мобилния телефон всеки може да направи информация дали има изтекли персонални данни. Преди това данъчните обясняваха, че приложението се бави, тъй като трябвало да се ревизира дали нелегално публикуваната от хакерите информация е като тази в действителните бази данни на Национална агенция за приходите. Ден след теча финансовият министър Владислав Горанов заявява, че няма външна интервенция в данните - нито заличаване, нито дописване.
Проверката в приложението на Национална агенция за приходите обаче не дава кой знае каква информация. След като се уточни ЕГН и мобилен телефон, всеки консуматор получава номер на поръчката и незабавно по-късно SMS. Той известява само дали по съответната поръчка ИМА или НЯМА непозволено разкрити персонални данни. " Едва откакто завърши съпоставката на действителните данни на Национална агенция за приходите с тези от публикуваните от хакери файлове, ще решим по какъв начин да се даде достъп до по-подробна информация ", изясни представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров.
Вероятно при идентификация с ПИК или електронен автограф всеки, който е получил SMS, че съществува в масива с непозволено изтеклите данни, ще може да направи инспекция какви персонални данни са станали обществено притежание, сподели Бъчваров.
Национална агенция за приходите към този момент пусна указания с въпроси и отговори по какъв начин да се предпазим от злоупотреби с персонални данни. " Това е справочник за оцеляване след теча, който би трябвало да следват и всички нотариуси, банки и институции ", разяснява Ясен Танев.
Нотариалната камара увери, че ще изповядва покупко-продажбите с нараснало внимание, тъй че да е невероятно някой да продаде парцел, без притежателят да разбере. От асоциациите на банките, на лизинговите сдружения и на компаниите за бързи заеми пък твърдят, че и в този момент употребявали задоволително надеждни ограничения за определяне на самоличността на хората, които аплайват за заеми.
Какви дейности може да предприемем против Национална агенция за приходите поради приключването на персоналните ни данни, прочетете в този материал.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР