Сериозно увеличение на случаите на интоксикациите с опиати и единични

...
Сериозно увеличение на случаите на интоксикациите с опиати и единични
Коментари Харесай

Все повече непълнолетни стават жертва на наркотици във Варна

Сериозно нарастване на случаите на интоксикациите с опиати и единични с кокаин измежду малолетните на възраст от 10 до 18 години е регистрирано през последната година във Варна. 
Това демонстрират резултатите от изследване, във връзка острите интоксикации измежду децата и младежите в морския град, заяви за Радио „ Фокус “ – Варна проф. Снежа Златева, шеф на Клиниката по токсикология във Военноморската болница в града. Изследването се реализира по поръчка на локалната Дирекция по предварителни защити.
Изводите в него сочат, че измежду подрастващите, острите интоксикации с алкохол във Варна задържат равнища от 2018-та година, като наклонността е към понижение по отношение на предишни години. Същевременно делът на използването на стимуланти нараства и надвишава марихуаната и опиатите.
Метаамфетамините са с най-значим дял, само че по-нисък спрямо 2018-та година. Полинаркоманията е 30 % от всички остри интоксикации и задържа същите равнища като от предходната година. Намаляват острите интоксикации с марихуана, още веднъж въз основата на съпоставяне с предходния интервал. Според проф. Златева, през тази година най-малката записана възраст при случаите, минали през Клиниката по токсикология, е на 12-годишно момиче, пушило марихуана, както и на момче на същата възраст, направило опит за самоубийство, вземайки метаамфетамини и амфетамини.
В рамките на същото изследване е открито и, че при възрастните от 19 до 64 години, има трайна наклонност на нарастване на острите интоксикации, в резултат на смесването на опиати и алкохол.
Вижте повече за заплахите от нова дрога в България в ТАЗИ СТАТИЯ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР