Сериозно предизвикателство за сигурността на Косово се очертава да бъдат

...
Сериозно предизвикателство за сигурността на Косово се очертава да бъдат
Коментари Харесай

Ислямисти с изтичащи присъди са заплаха за Косово

Сериозно предизвикателство за сигурността на Косово се обрисува да бъдат наказаните лица за присъединяване в боевете в Сирия и Ирак, чиито присъди изтичат идващите месеци. Това показа в Брюксел командващият КейФОР Джовани Фунго, предава Българска национална телевизия.

„ Сигурността на Косово остава нежна и доста нестабилна, има доста условия, които могат да доведат до принуждение. Всеки ден се сблъскваме с политически провокации и етническо изостряне, с верски екстремизъм, проблеми с бежанците и мигрантите ", напомни той.

„ Следващите месеци ще забележим някои участници от войните в чужбина да изрежат присъдите си и да се върнат в обществото, което може да се трансформира в огромно предизвикателство ", уточни още командващият КейФОР.

Косовският зам-министър на вътрешните работи Валдет Ходжа споделя опасенията на Джовани Фунго. Според него управляващите съумяха да блокират първичната наклонност косовски жители да отиват в Близкия изток, с цел да се бият на страната на терористичните групировки. Сега предизвикването е дерадикализацията и реинтегрирането на тези лица. Ходжа твърди, че управляващите имат такава стратегия. Все отново има опасения, че страната няма опит в това отношение. Част от напъните на управляващите са ориентирани да блокират проникването на радикална ислямистка литература в пандизите и въобще радикализацията там.

В момента 50 косовари излежават присъди за присъединяване във войната Сирия и Ирак на страна на джихадистите. Срещу 34 лица още текат правосъдни процеси, а следствия се водят по отношение на 131 лица. През 2016 година в Прищина бяха наказани 31 души за присъединяване в терористична активност. Само този януари бяха наказани 7 лица с обща присъда от 18 години и 6 месеца. Между тях са и някогашни имами, какъвто е казусът със Зекирия Казими, наказан на 10 години затвор.

В рамките на битката против тероризма косовският парламент одобри закон, съгласно който всеки косовар, взел присъединяване във война в чужбина на страната на джихадистите, може да бъде наказан на затвор до 15 години.

Като цяло 300 косовари са взели присъединяване във войните в Сирия и Ирак на страната на терористичните групировки „ Ислямска страна " и „ Джебхат ан-Нусра ". От тях са убити 70 души. Силите за сигурност настояват, че сега в двете страни има 140 косовари, сред тя са дами и деца.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР