Сериозно поскъпване на основни хранителни стоки, заради новите по-високи цени

...
Сериозно поскъпване на основни хранителни стоки, заради новите по-високи цени
Коментари Харесай

КНСБ: Основни хранителни стоки поскъпват заради скока на тока и газа

Сериозно повишаване на съществени хранителни артикули, поради новите по-високи цени на електрическата енергия и природния газ предвиждат от КНСБ.

Най-голямо ще е отражението при хляба, олиото, яйцата и млечните и локалните артикули, които са съществени за трапезата на българина. Очакваното повишаване ще е сред 5 и 10 %, като това ще е нарастването единствено от юли до декември, без тук да се включват ценовите промени за първото полугодие.

Заради по-високите цени на храните, а и поради повишаването на парното от КНСБ чакат 7 от всеки 10 български семейства мъчно да покриват разноските си. Сега в затруднено състояние са 6 от 10.

Столицата на повишаването

Във Велико Търново скокът на цената на парното е максимален, 23 %. Токът нараства с съвсем 4.

В блока на Иванка Мичорова единствено два входа към момента употребяват парно. 85-годишната пенсионерка живее сама с пенсия от 300 лв..

„ Парно 110 лева и 38 ст. – и това е на 21 април. Ток – 67 лв., вода – 5 лв., чистачка 9 лв.. От цялата ми пенсия 191 лв. са единствено от тези работи. Живяла съм и при царизма, тъй като съм родена 1935 година, живяла съм и при социализма – това знамение го няма! “, безапелационна е старата жена.

Кой ще заплати по-високата сметка

По-високите цени на ток и природен газ ще оскъпят множеството артикули – от зеленчуците до хляба.

С какъв брой тъкмо ще нарастнат стоките ще зависи от това какъв метод ще подхващат другите производства, считат от КНСБ. Едни може да вдигнат крайните цени, а други да режат от разноски – и даже да съкратят още личен състав. „ Ако това нещо продължи се чака семействата да изпитат още по-сериозни усложнения, защото една от аргументите да се попадне в групата на бедните е загубата на работа “, разяснява Росица Макелова от КНСБ.

Поскъпването не е от през днешния ден

Скокът в цените на главните храни през първите 6 месеца на годината към този момент е реалност, пресмятат от Асоциация за отбрана на потребителите.
Най-голям в София и Перник – с към 20 %. Най-малък е ценовият скок в Русе и Силистра - 15%

„ Най-важното е още от в този момент, макар че предстоят летните почивки и разноските за тях, да се опитаме да запазим една чест от тези пари да си спестим, с цел да можем да си покрием сметките през зимния сезон “, поучава Пейо Майорски от Асоциацията за отбрана на потребителите.

85-годишната Иванка Мичорова няма да върви на море и отново не знае по какъв начин ще посрещне новите цени: „ Мога, да кажем, вместо да закусвам, да не закусвам, да лежа до 10 ч., в 12 да хапна и вечер. От какво мога да се лиша, от топло не мога да са лиша ".

Другата опция е да икономиса от медикаменти.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР