Сериозно подобрение на бизнеса, включително на печалбата отчита Мтел за

...
Сериозно подобрение на бизнеса, включително на печалбата отчита Мтел за
Коментари Харесай

Мтел бележи сериозен скок на приходи и печалба за 2017 г.

Сериозно усъвършенстване на бизнеса, в това число на облагата регистрира Мтел за цялата 2017 година Общият размер на приходите на оператора са достигнали 431,2 млн. евро, или с 4,7% повече от 2016 година Печалбата преди налози и амортизации EBITDA за 2017 година също се е нараснала – с 3,6 на 100 до 130,1 млн. евро. Това демонстрират финансовите резултати на българския оператор, оповестени в отчета на компанията майка A1 Telekom Austria Group. В него се акцентира, че приходите са нарастнали и в двата съществени бизнес сегмента на Мтел – мобилните услуги и закрепените оферти.

Ръст на мобилния бизнес

Постъпленията от мобилни услуги и артикули са се нараснали с 3,9% до 337,4 млн. евро, като това се дължи както на засилената приложимост на 4G мобилен интернет, по този начин и на по-големият брой клиенти, предпочели абонаментните контракти, макар че общият брой мобилни клиенти е понижен с 3,2% до 3,977 милиона. От българският оператор започнаха тактика за фокусиране върху „ скъпите клиенти “, тъй че понижението на мобилните консуматори е основно в ниския ценови сегмент.

„ Основната причина е смяната в Закона за електронните известия, ограничаваща оптималния брой предплатени номера, които може да употребява всеки клиент “, допълват от Мтел. Същевременно операторът записва повишаване на клиентите във високия ценовия сегмент, а точно на бизнес клиентите и на потребителите, употребяващи цени с мобилен интернет.

В резултат междинният доход от мобилен клиент (ARPU) остава на равнището от 2016 година - към 5,5 евро, а отрицателният резултат от новите роуминг регулации и понижението на цените за взаимосвързване са съвсем напълно обезщетени от предлагането на спомагателни услуги и по-богата продуктова гама. Продажбите на мобилни устройства са скочили с 22,7% до 57,5 млн. евро, което също способства за нарасналата приложимост на мобилен интернет.

...и на закрепения

Въпреки че приходите от закрепени услуги имат много по-малка тежест в общия „ баланс “ на Мтел, те са нарастнали с по-голям ритъм от 7,6% годишно до 93,8 млн. евро. От Мтел изясняват този растеж с предлаганото извънредно спортно наличие (собствените HD канали на оператора Mtel Sport 1, 2 и EDGE). Овен това компанията е съумяла да предложи спомагателни услуги на сегашни си клиенти, регистрира и засилено търсене на ИКТ решения. В края на предходната година тя сплоти всички облачни услуги за бизнеса под общата марка А1.

Броят на клиентите на телевизия и домакински интернет нараства спрямо предходната година, което отчасти компенсира общия спад на клиентите на закрепени услуги с 1,4% до 1,005 милиона, допълват от Мтел. В резултат междинният доход от една закрепена линия (ARPL) се е повишил с 5,9% до 11,4 евро.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР