Сериозно напрежение се натрупа в Центъра за настаняване от семеен

...
Сериозно напрежение се натрупа в Центъра за настаняване от семеен
Коментари Харесай

Случаи на тормоз върху деца с увреждания разкриха дълбоки противоречия в Габрово

Сериозно напрежение се натрупа в Центъра за настаняване от фамилен вид за деца и младежи с увреждания " Хризантема " в град Габрово след взаимни обвинявания за тормоз върху деца.
На публицистичната си поща получи няколко видеоклипа, които показват разнообразни във времето случаи на вербална експанзия от страна на детегледачки и чиновници в профилираната институция. На някои от материалите даже се вижда, че грижещите се за децата протягат ръка физически на малчуганите, които са с друга степен на душевен увреждания .
В центъра тлее напрежение сред управление и чиновници и се разменят непрекъснати обвинявания, че децата се употребяват като заслон за изясняване на междуличностни търкания .
Заради по този начин създалата се обстановка от Община Габрово са сезирали Агенцията за протекция на детето и прокуратурата на база на постъпили видеоматериали и пояснения за протичащото се в центъра. Междувременно и представител на омбудсмана Мая Манолова - Ева Жечева, се е срещнала с работещите в профилираното заведение, с цел да обясни случая.

Eкип на Actualno.com посети Габрово, с цел да се опита да разбере имало ли е тормоз върху деца в центъра във времето обратно и какви са причините на засегнатите страни.

Срещнахме се с Маринела Лазарова, началник на центровете " Хризантема " и " Мирни дни ".
Тя споделя, че напрежението в " Хризантема " се отключва още през декември 2016 година. Тогава в институцията е имало проблематично дете, което е изведено с диагноза параноидна шизофрения. Според шефа девойката е създавала проблеми с държанието си и личният състав мъчно се е справял с нея. Лазарова прецизира, че момичето не е било нападателно, а просто е правело бели, вследствие на което някои от чиновниците в центъра са били безапелационни, че в случай че то не бъде изведено, те ще изоставен работа . Лазарова споделя, че девойката хвърляла играчки, късала персоналните движимости на чиновниците на промяна, разсипвала храна, обръщала саксии с цветя. Всичко това, съгласно ръководителя, е разказано в рапортите, които са писали детегледачите в центъра.
Маринела Лазарова споделя, че до момента в който е била обаче на работа, общественият служащ Йорданка Милчева е почнала да натрупа наблюдения, че точно личният състав на центъра провокира държанието у момичето . Наблюденията на Милчева са във връзка с някои от сътрудниците в центъра, който обиждали и се държали жестоко с девойката .
Маринела Лазарова споделя, че по това време е алармирала шефа на дирекция " Образование и обществени действия " в Община Габрово Даниела Василева и по думите ѝ нямало никаква реакция .


Тогава общественият служащ взема решение да снима в това време зачестилите, по думите на Лазарова, случаи на експанзия към момичето с умствена назадничавост . Това се случва малко преди девойката да бъде изведена от центъра. Йорданка Милчева оповестява на ръководителя, че чиновници на заведението предизвикат експанзията в момичето . На един от клиповете се вижда по какъв начин хигиенистката Татяна Донева, назначена по-късно и като детегледачка, крещи в положение на афект на момичето, назовава я " мискинка мръсна ", като споделя, че я е " гнус " от девойката и протяга ръка с парцал, с цел да я удари .
Става ясно, че момичето бива изведено на 27 декември 2016 година, като е настанено в Дома за възрастни с психиатрични разстройства в село Радовци, община Дряново.
По думите на Лазарова, нещата след този случай се успокояват и “няма записано друго такова предумишлено държание в други консуматори на центъра”. До април 2017 година.

През април 2017 година Йорданка Милчева попада на дежурство при здравната сестра Донка Калчева, която се държи жестоко с момче, което, по думите на Милчева, е взело лакомства и е накъсало парите от чантата ѝ. Ситуацията още веднъж е снимана на видео от обществената. На нея се вижда по какъв начин здравната сестра крещи на момчето, като го упреква, че ѝ е ровило в чантата, назовава го " говедо ", " маймуна гадна ", заканва се да му счупи главата и протяга ръка към него, като се чуват шамари . Тъй като клипът е сниман в тил на здравната сестра, а детето е пред нея, не излиза наяве къде тъкмо го удря. Краткото видео приключва с думите на здравната сестра към момчето " Ще те смажа! ", което се пробва да се отбрани и прикрива лицето си с ръце.
След тази преживелица Донка Калчева потегля по лекарски съвещания поради съществени здравословни проблеми, като от май месец 2017 година до октомври същата година е в болнични и отпуска.
Последният клип, сниман от Милчева, е от септември 2017 година, с детегледачката Татяна Донева, която насочва закани към друго дете, за което излиза наяве, че е хиперактивно. На клипа се вижда по какъв начин Донева споделя на малчугана, че " ще му обърше два шамара " и му не разрешава да гледа телевизия .
“Много мъчно беше да се хване тъкмо момента, тъй като те (детегледачките - бел. ред.) започнаха да се пазят доста от нас. Когато ние сме там, те са други ", споделя Мариела Лазарова за държанието на една част от чиновниците, когато в центъра е била Йорданка Милчева.
" Бяхме решили, че ще предприемем стъпки по сигнализиране на способените органи, само че тъкмо в този миг госпожа Донева взе болнични и по-късно ме помоли да ѝ дам отпуска и се върна на работа едвам на 20 октомври 2017 година ", прецизира още ръководителката.


Лазарова споделя, че две седмици по-късно в процеса на подготовка на входирането на сигнали до прокуратурата идва информация в центъра за тъжба, изпратена до омбудсмана Мая Манолова. По думите на Лазарова, жалбата е против нея като началник и против обществения служащ.
Междувременно комисия с ръководител Даниела Василева, шеф на дирекция " Социални действия и обучение " в Община Габрово, влиза в центъра, с цел да проверява Лазарова и Милчева за, изтъквам - “ обири и злоупотреби ”. Това става на 6 ноември 2017 година.
Комисията е основана със заповед на кмета на Община Габрово Таня Христова. Ръководителят на центъра твърди, че не знае кой е входирал жалбата, която чак по-късно е била показана.
Лазарова уточни, че офанзивите против нея и Милчева стартират през ноември, а в това време във времето Даниела Василева е била уведомявана от Лазарова за разнообразни случаи на експанзия в центъра от страна на личния състав към децата .
Ръководителят на " Хризантема " споделя, че е правила ненадейни инспекции и е виждала обстановка на заключено дете в стая, а обяснението на чиновниците на промяна било, че детето доста буйствало, те не можели да се оправят и по тази причина му давали успокоителни и го държели заключено по време на обяда, когато то трябвало да се храни с другите деца.
Лазарова показа, че към този момент си мисли, че част от чиновниците се употребяват с някакви подкрепи, щом на неколкократни сигнали за тяхното държание към децата не се подхващат ограничения . Според нея шефът на дирекция " Социални действия и обучение " към Община Габрово Даниела Василева е оставала " всякога " равнодушна, когато Лазарова ѝ е разказвала за обстановки в центъра.
Ръководителят на профилираното заведение означи, че Василева не се е качвала в центъра , с цел да ревизира по какъв начин стоят нещата, даже просто да подложи на подозрение това, което Лазарова ѝ споделя.

Маринела Лазарова позволява, че от момента, в който тя става шеф на чиновниците в центъра (през април 2017 година, като нейн шеф надлежно остава Община Габрово), на тях стартира да не им харесва метода на работа и политиката на по-строг надзор , която се вкарва, по думите ѝ, за " налагане на правила " .
Според Лазарова главният основател на напрежението е една от детегледачките, Кинка Недялкова . Ръководителят посочи, че на 15.01.2017 година Недялкова е подала заявление за овакантяване по персонални аргументи, което е признато от Лазарова. Другите, които поддържали напрежението, били хигиенистката детегледачка Татяна Донева, здравната сестра Донка Калчева и Лора Костова , възпитателка, която пък желала, по думите на Лазарова, нейната оставка.

Милчева удостовери, че от април месец 2017 година се усеща напрежение в работата. И съгласно нея чиновниците на центъра предизвикат децата .


Социалната сподели, че е напуснала профилираното заведение, тъй като била " афектирана " на Община Габрово за метода, по който е провела инспекцията си. Тя съобщи, че никой не им е обяснил какви “кражби и злоупотреби против персонални движимости на персонала” проверява на назначената от 6 ноември комисия, а че способените лица идват на инспекция по сигнал съответно против нея и Лазарова. По думите и на двете по време на инспекцията не е поискана никаква документи . Те споделиха, че в последна сметка никой от проверяващите не желал и да чуе за принуждение в центъра .
По думите на Лазарова и от Дирекция " Социално подкрепяне " са приели “за чиста монета” казаното от чиновниците на центъра, които пък упрекват за напрежението точно Милчева и ръководителката .
Милчева акцентира, че един от клиповете, на който се вижда експанзията против дете, сигурно е показван на Даниела Василева, въпреки и в неофициална среда, само че не са били подхванати ограничения.

Лазарова посочи, че на 11 януари тази година е входирала публично сигнал до Окръжна прокуратура град Габрово, който съдържа видеоматериалите от центъра. На 18 декември 2017 година тя е входирала и сигнал до омбудсмана Мая Манолова.
Тя означи, че против нея и обществената валят тъжби и в Дирекция " Социално подкрепяне ".
Периодично в този момент ме подсещат по какъв начин би трябвало да напусна и непрестанно ми се дават периоди . Тези периоди се дават от шеф на дирекция и кмет ", показа още Лазарова пред екипа ни.
Тя твърди, че в наличието на кмета Таня Христова, Даниела Василева и личния състав на центъра на срещи при започване на декември 2017 година е разказвала за обидно отношение към консуматори на центъра и все пак е била молена да напусне.

" Обяснението ми за всичко досега е блян към потулване на случая . Смятам, че Таня Христова е подведена от госпожа Василева изрично ", посочи Лазарова. Това удостовери и напусналият обществен служащ Йорданка Милчева.

Ръководителят на центъра описа, че до момента в който неотдавна е била в отпуск, нейната заместничка Лора Костова си е разрешила да раздава от питателните пакети за децата от БЧК на чиновниците на дома против автограф . Става дума за брашно, ориз, захар и други, давани на личния състав.
За край Лазарова означи, че се е опитвала да прави доста взаимни отстъпки, съзнавайки компликацията и отговорността на работата на всеки в центъра, само че не би оправдала крайностите и насилието.
Във втората част от следствието на очаквайте гледните точки на детегледачките, здравната сестра и реакцията на институциите по тематиката.
Редакцията на поддържа тезата, че Вие, нашите читатели, не би трябвало да ставате очевидци на следващите случаи на принуждение в обществото ни. Ето за какво изцяло съзнателно няма да Ви покажем видеоматериалите, с които разполагаме.



Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Габрово  Взаимни обвинявания за тормоз върху деца и напрежение в габровски център - II част Взаимни обвинявания за тормоз върху деца и напрежение в габровски център - II част  Общинският съвет в Севлиево си дал пълномощия да приключва кметски мандати Общинският съвет в Севлиево си дал пълномощия да приключва кметски мандати  ДА БЪДЕ новият храм на Габрово ДА БЪДЕ новият храм на Габрово  Зелената сила в промишлеността към този момент и в Габрово - посредством компанията Зелената сила в промишлеността към този момент и в Габрово - посредством компанията " Принц "  ПРИНЦ ООД организира информативен ден за план за енергийна успеваемост ПРИНЦ ООД организира информативен ден за план за енергийна успеваемост Интервю Още Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните две години
​Какви провокации стоят пред Община Търговище през само че...
Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра Ники Илиев за " Нокаут ": Исках да направя филм, който ще остави сл Марк Менсън: Всичко отминава и по този начин би трябвало да бъде коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Столтенберг и Заев: Спорът за името може...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че алиансът няма проект „ Б” за влизането на Република Македония в пакт...
Нова къща остана без покрив в Смолян Бедствено състояние в Карлово Антимафиоти стопираха нелегално публикуван... Няма да има режим на придвижване " четни/нечет... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 19 януари
Овен Този петък ще бъдете изпълнени с невероятни сили. Денят е подобаващ за сантиментални срещи. Отношенията може да се развият светкави...
Скандален случай с ваксини във Варна (СНИМ... Вижте по какъв начин реагират на рецесии другите зод... 6 известни исторически цитата, които са прочие.. По-солиден мач и победа за Григор Димитров... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Русия упрекна Украйна, че се готви за нов...
Русия съобщи, че приемането на закон от украинския парламент, в който спорът с проруските сепаратисти се в източната част на стран...
Русия: Посолството на Съединени американски щати скрито финансира... Българска социалистическа партия видя идеологизация на образованието, п... 200 организации у нас - обединени в отбрана... Русия взе да се тревожи поради " прераждане...  www.expert.bg  Какво се случва в стопанската система, когато се подвига минималната заплата Какво се случва в стопанската система, когато се...  Московски: Ще предложим Балкански кулоар за високоскоростен 5G интернет Московски: Ще предложим Балкански коридо...  Съединени американски щати ще надминат Саудитска Арабия по произвеждане на нефт Съединени американски щати ще надминат Саудитска Арабия по прои...  Макрон попари очакванията на Тереза Мей за специфична договорка след Brexit Макрон попари очакванията на Тереза Мей за...  www.iwoman.bg  Най-големите нарциси измежду зодиите Най-големите нарциси измежду зодиите  " Радиограмофон " - музиката като единстве...  Съвети за благополучен финансов живот Съвети за благополучен финансов живот  Славянски гювеч със свинско Славянски гювеч със свинско  http://www.sportlive.bg  Спортният министър напусна Народното събрание гневен, след обвиняване за Спортният министър напусна Народното събрание бе...  Звезда на Арсенал пожела да бъде включен в договорката с Обамеянг Звезда на Арсенал пожела да бъде включен...  Моуриньо дава зелена светлина за величествен трансфер в Манчестър Юнайтед Моуриньо дава зелена светлина за грандио...  Арсенал афишира две нови попълнения до края на седмицата Арсенал афишира две нови попълнения до к... Интервю Още Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните две години
​Какви провокации стоят пред Община Търговище през само че...
Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра Ники Илиев за " Нокаут ": Исках да направя филм, който ще остави сл Марк Менсън: Всичко отминава и по този начин би трябвало да бъде Нови Най-четени Най-коментирани Случаи на тормоз върху деца с увреждания разкриха дълбоки несъгласия... 27 0 Пучдемон: Няма различен метод, с изключение на да ръководя Каталуния от Белгия... 71 0 И Нено Димов не се тормози от митингите... 74 1 Как одобряват раздялата зодиите Овен, Телец и Близнаци... 116 0 От 11 000 тествани магистрати, единствено при двама има големи разминавани...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР