Сериозни законови празноти, твърде общо дефиниране, несистематизирано и недобре структурирано

...
Сериозни законови празноти, твърде общо дефиниране, несистематизирано и недобре структурирано
Коментари Харесай

Национална стратегия слага в ред е-здравеопазването ни

Сериозни законови празноти, прекомерно общо дефиниране, несистематизирано и недобре структурирано законодателство. Това установи Националната здравна тактика за електронно опазване на здравето и цифровизация на здравната система 2030 година, план на която е оповестен на страницата на Министерство на здравеопазването за публично разискване.

Това е и един от проблемите, на които документът има упоритостта да формулира решения.

Исторически националната нормативна уредба във връзка с е-здравеопазването търпи чести промени, само че липсва систематичен метод при основаване на правната уредба на общоважими тематики, както и на съответни въпроси. Това предпоставя празноти в уредбата или съществуването на незадоволително ясни правила, което води до спорни тълкувания при използване на съществуващите правила, установи анализът в Стратегията.

Там се показва още, че настоящата национална правна рамка не дефинира и контролира в задоволителна степен електронното опазване на здравето като предпочитана област, а също по този начин липсва повсеместен и добре структуриран законодателен метод към основаването на подобаваща и ефикасна законодателна среда в областта на електронното опазване на здравето.

Според документа, главните детайли в една система от правила, условия, списъки и стандарти, използвани в електронното опазване на здравето, са няколко. Сред тях са правила по отношение на типовете здравни и административни услуги, които могат да се дават посредством потреблението на осведомителни и информационни технологии, реда за тяхното даване, отчетност и контрол; доразвиване на нормативната уредба на НЗИС; правила по отношение на функционалностите и отговорностите на субектите на обществения и частния бранш за задачите на структурирането, съхраняването, ръководството и обмена на здравна и друга информация; правила по отношение на достъпа на жителите и контрола им върху личните им данни и отбраната на тези данни; правила по отношение на вторичната приложимост на информация и данни за научноизследователски, статистически и други цели.

Авторите на разбора показват, че все още общата уредба на е-управлението изисква рационализиране и акцентират, че основни планове в областта на е-управлението към момента не са завършили.

Анализът се стопира на обстоятелството, че въвеждането на НЗИС е основен стадий от развиването на е-здравеопазването у нас, а друго значимо направление, за което е нужна подобаваща нормативна уредба, е телемедицината.

Припомняме, текстове, уреждащи телемедицината у нас, бяха препоръчани от депутати с промени в Закона за здравето и се чака скоро да бъдат прегледани както в Комисията по опазване на здравето в Народно събрание, по този начин и в пленарна зала.

Нужда от рационализиране на настоящата нормативна уредба документът регистрира и във връзка с имунизационната политика, а също по този начин и във връзка с редица други действия и връзки в здравния бранш. Констатира се неналичието на последователен законодателен метод в региона на отбраната на персоналните данни в бранша на опазването на здравето. „ Нещо повече, специфичното законодателство, което контролира връзките в региона на опазването на здравето съдържа разпореждания, които не са напълно приведени в сходство с Общия правилник за отбрана на данните “, акцентира се в разбора.

Освен правната рамка на е-здравеопазването, детайл на разбора на настоящото положение на е-управлението в региона на опазването на здравето са също по този начин институционалната рамка, софтуерната рамка, заинтригуваните страни и интернационалното измерение на тематиката.

Документът предлага визия за е-здравеопазването и дигитализацията на здравния бранш, като залага седем стратегически цели. Целите са написани в План за деяние към тактиката, а всяка от тях е съпроводена от предпочитани ограничения за осъществяване в интервала 2023 година – 2026 година, със съответния очакван бюджет.

Проекта на тактика можете да видите, а Плана за деяние –.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР