Сериозни сблъсъци между управляващите и опозицията предизвикаха в парламента новите

...
Сериозни сблъсъци между управляващите и опозицията предизвикаха в парламента новите
Коментари Харесай

Правителството ще обявява извънредна обстановка по неясни критерии

Сериозни конфликти сред ръководещите и опозицията провокираха в Народното събрание новите разпореждания в Закона за здравето, които разрешават на държавното управление да афишира по своя преценка изключителна епидемиологична конюнктура след 13 май , когато завършва изключителното състояние.

Като първи проблем опозицията в лицето на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи открои механизмът, по който ще се афишира съществуването на епидемиологична обстановка. Според текстовете, които Народното събрание утвърди, това ще става с решение на Министерския съвет, което ще се взима по предложение на здравния министър, в съгласие с основния държавен здравен контрольор. Решението ще се обосновава с оценка на съществуващия епидемиологичен риск , осъществена от основния контрольор. Самата оценка ще се сформира на основата на съществуването на някой от 8 критерия , записани в закона. След като е оповестена изключителната конюнктура здравният министър ще постанова със заповед ограничаващи ограничения в елементи от страната или цялата й територия.

От опозицията изпаднаха в неразбиране от кое място вносителят – шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, е взела някои от критериите. Тук се включват случаи на заболяване, което „ протича по-тежко от предстоящото, има по-висока заболеваемост и/или смъртност, или е с необикновени признаци ”, или „ има регистрирани случаи измежду медцински експерти. ” „ Означава ли, че постоянно при такива случаи би трябвало да се минава към изключителна обстановка? ”, зачуди се Нигяр Джафер от Движение за права и свободи. А соцдепутатът Георги Михайлов установи: „ Никакви числа не стоят зад критериите , стоят някакви общи признаци. ” И предвижда, че тази неизясненост ще разреши на ръководещите да афишират изключителна конюнктура „ когато и както си изискат ” .

Засегнатата Даниела Дариткова се оправда, че критериите са взети от формален документ на Световната здравна организация (СЗО). И с съображение укори опозицията, че не е предложила нищо по-добре.

Другата линия на рецензия на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи засегна обстоятелството, че държавното управление ще може и след 13 май да постанова ограничения, присъщи за изключителното състояние, без да има към този момент такова . Тук влизат краткотрайно ограничение на напредването, ограничение или преустановяване на активността на публични обекти и други Въвеждането на такива рестрикции при изключително състояние, освен това единствено със заповед на здравния министър, би било нарушаване на конституцията, считат от опозицията . Управляващите отхвърлиха обвиняването, а правосъдният министър Данаил Кирилов провокативно се обърна към Българска социалистическа партия да запитат дружно Конституционнния съд – на което обаче социалистите не реагираха.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ИЗОЛАЦИЯ И ЛЕЧЕНИЕ

По предложение на ГЕРБ в закона се записа, че на наложителна изолираност и/или лекуване подлежат болните и носителите на редица заразни заболявания, в това число COVID-19, а контактните лица – на карантина. Мярката може да се ползва и по отношение на лица, влезнали на българска територия от други страни. Споменаването на ковид провокира митинги от страна на депутатите от Българска социалистическа партия, които акцентираха, че по този начин той се слага наедно с доста по-тежки и смъртоносни инфекции. „ Издигнат е на фундамент, който не заслужава изрично ”, съобщи соцдепутатът Георги Михайлов, който е доктор по специалност.

Задължителната изолираност или лекуване на заболели, заразоносители и контактни става по предписание на здравния министър , който за тази цел издава заповеди по предложение на основния държавен здравен контрольор. И тук левите депутати възнегодуваха с претекста, че жителите не могат да бъдат принуждавани да се подлагат на лекуване , в случай че става въпрос за лица, които не носят отговорност за своите дейности, освен това след позволение на съда.

Заповедите на министъра подлежат на обжалване пред съда, което обаче не стопира предварителното им осъществяване. Изрично се загатва, че контактните не могат да откажат да бъдат подложени на проучване дали са носители на заразна болест.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР