Сериозни са последствията върху световния трудов пазар заради епидемията от

...
Сериозни са последствията върху световния трудов пазар заради епидемията от
Коментари Харесай

81% от хората в трудоспособна възраст по света - безработни заради COVID-19

Сериозни са следствията върху международния трудов пазар поради епидемията от COVID-19. 81% от хората в трудоспособна възраст са изгубили работата си или са претърпели удари поради заболяването, оповестиха от Международната организация по труда. Става дума за 3.3. милиарда души в целия свят.
Рекорден % на безработица бе регистриран в Съединени американски щати в границите на няколко седмици. От началото на епидемията до днешна дата в бюрата по труда са се записали над 10 милиона души. За съпоставяне през миналата седмица засегнатите на трудовия пазар в Съединени американски щати бяха 6.6 милиона души, което беше двойно повече на данните, регистрирани единствено седмица по-рано.

Кризата в страната е извънредно голява. Процентът на безработица е по-висок от всеки път. За съпоставяне - по време на Голямата меланхолия, когато Съединени американски щати претърпява голяма икономическа рецесия, броят на безработните е 650 хиляди души.

Съединени американски щати се трансформира и в страната с най-вече диагностицирани с COVID-19 в света. Президентът Доналд Тръмп обаче планираше да отпуши стопанската система на 12 април - датата съответствува с католическия Великден, което съгласно президента е " положително време ". Твърденията му обаче не стъпваха върху действителни прогнози, а по-скоро върху персонално чувство, което навлече на Тръмп и огромни рецензии. Няколко дни по-късно президентът на Съединени американски щати даде на заден ход.

Глобалната стопанска система обаче също страда поради епидемията. По-голямата част от бизнесът е брокиран, а това оказва голямо въздействие върху равнищата и на претовареност. През второто тримесечие на 2020 година заради разнообразни ограничавания ще бъдат изгубени общо 6,7% от работното време, което се равнява на цялостно неявяване на работа при 195 милиона души, сочи отчет, оповестен от Международната организация на труда.

" Мерките за цялостно или отчасти прекъсване на бизнеса към този момент са засегнали 2,7 милиарда служащи, което съставлява към 81% от световната работна мощ “, споделят специалистите.

По отношение на актуалната обстановка на пазара на труда, МОТ обръща внимание на „ пагубните вреди, които ще бъдат нанаесени на бизнеса в редица стопански браншове “, изключително на дребния бизнес. Поради тази причина „ милиони служащи са уязвими от загуба на приходи и съкращения “. Застрашени са по-специално служащите в бранша на търговията на дребно, производството и хотелиерството. 1,25 милиарда души са заети в сфери, изложени на изключително висок стопански риск, напомня отчетът.

МОТ приканва за огромни ограничения от страна на страните за поддръжка на бизнеса, поддържането на заетостта и приходите, стимулирането на икономическото развиване, основаването на работни места и намирането на решения посредством разговор сред държавни управления, служащи и бизнесмени. Гай Райдър, общоприет шеф на МОТ, сподели по отношение на публикуването на отчета, че „ е належащо да се намерят решения, които ще оказват помощ на всички сегменти от световното общество, изключително на най-уязвимите. “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР