Сериозни промени във формата на Втора лига планира да направи

...
Сериозни промени във формата на Втора лига планира да направи
Коментари Харесай

Дублиращите отбори на Ботев и Локо може да играят във Втора лига от новия сезон

Сериозни промени във формата на Втора лига възнамерява да направи БФС, взаимно с ПФЛ. Очакванията са те да влязат в действие още от идващия сезон – 2024/2025. За задачата към този момент се приготвя нова нормативна уредба за шампионатите и шампионатите в България. Всичко това ще бъде гласувано на едно от идващите съвещания на Изпълкома. Другата седмица се чака от централата да внесат повече изясненост към промените, които са инициирани от новия президент Георги Иванов-Гонзо.
Прочетете още
Те са свързани най-много с включването във Втора лига на няколко дублиращи тима. Става въпрос за такива на ЦСКА, Черно море, Локомотив Пловдив и Ботев Пловдив, които досега са изразили сходно предпочитание да се включват, написа " Тема спорт ". Такова има и Левски, само че към този момент от " Герена “ са към момента неуверени в желанието си. Най-категорични са били от " Армията “ и " Тича “. В момента дублиращи сформира във Втора лига имат Лудогорец и ЦСКА 1948, които ще запазят статута си и за следващата година.

Сега броят на отборите във втория ни ешелон е 18. Влизането на въпросните 4 или 5 втори състава ще значи, че дивизията ще е с най-малко 22-23 тима. От БФС и ПФЛ възнамеряват да насочат предложения към още1 или 2 клуба от Трета лига и по този начин те ще станат 24.

Тук идва и сериозната смяна, която се възнамерява от идващия сезон. Заради огромния брой на тимовете и с цел да се понижи пътуването за мачовете, Втора лига ще бъде разграничена на две групи от по 12 тима. Този път, за разлика от предходни случаи, ще бъде изменен географският принцип – вместо Западна и Източна, двете Б групи ще са Северна и Южна. Така ще се избегне минаването на Стара планина и проходите й. Идеята е да се употребяват повече автомагистралите у нас.

Ако от БФС и ПФЛ въпреки всичко ударят на камък с някои от дублиращите сформира, броят на тимовете ще бъде редуциран до 20 и двете дивизии ще са от по 10 отбора. Вероятността обаче това да е формата за новия сезон е под 30 %.

Централата ще се стреми групите да са две по 12 тима. Това ще значи 22 кръга постоянен сезон във всяка от тях и след това делене на две – първа шестица и втора шестица за още 10 тура – общо 32. Първата шестица ще играе за промоция, а втората за оцеляване при експертите. Първите два отбора в крайното класиране на Север и Юг ще влязат непосредствено, а вторите ще играят бараж между тях. Спечелилият ще се изправи в още един плейоф – против 14-ият в Първа лига. Последните два тима от всяка от двете групи ще изпадат в Трета лига.

За последно вторият ешелон у нас бе разграничен на две през сезон 2011/2012. Тогава групите бяха Западна и Източна. Увеличаването на броя на тимовете и разделянето на Втора лига на две – Север и Юг ще увеличи и броя на предаваните мачове по малкия екран.

Основната концепция е да се направи по-конкурентна втора дивизия, където да се развиват повече центрове и български играчи.

В момента от БФС са изпратили информация до всеки клуб за това какви са проектите и желанията за идващия сезон. Ще се направи и допитване до тях.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР