Сериозни парични суми от Венецуела са засечени в българска банка

...
Сериозни парични суми от Венецуела са засечени в българска банка
Коментари Харесай

Милиони на Мадуро засечени в българска банка след сигнал от САЩ

Сериозни парични суми от Венецуела са засечени в българска банка след сигнал от службите и държавното управление на Съединени американски щати, оповестиха на взаимен брифинг в Министерския съвет американският дипломат Ерик Рубин, основният прокурор Сотир Цацаров и ръководителят на ДАНС Димитър Георгиев. Новината бе обявена след среща при премиера Бойко Борисов.
 Газпромбанк отхвърли венецуелската национална петролна компания да е откривала нови сметки  Външно: Нямаме информация от Венецуела за паричен трансфер у нас  Националната петролна компания на Венецуела пробвала да изнесе държавни пари в България, твърди венецуелски народен представител
За американското държавно управление е от жизненоважна нужда да спре незаконния трансфер на средства и фондове от Венецуела и да не разреши благосъстоянието на венецуелския народ да бъде откраднато, заяви посланик Рубин, без да показва елементи.

Бих желал да отбележа отличното съдействие сред нашето и българското държавно управление и правоохранителните ни органи, с цел да подсигуряваме продан на информация, добави той и даде думата на основния прокурор. 

Сотир Цацаров заяви, че по дипломатически и действен път у нас е постъпила информация за парични преводи към България, осъществени посредством държавната петролна компания на Венецуела. Средствата били употребявани за разкриване на банкови сметки по постоянен път. Част от средствата след това са били трансферирани по други сметки в чужбина със съмнителни учредения - като финансиране на спортна федерация и закупуване на храни. Остатъчната част от финансите - " в " значителен размер " по думите на Цацаров - все още е в българските сметки и е блокирана от управляващите.

Никой от участниците в конференцията не уточни за каква сума става въпрос и коя е банката.

По думите на Сотир Цацаров сега ДАНС работи интензивно във въпросната банка със съдействието на Българска народна банка. " Подозренията не са свързани със самата банка, тези сметки са открити по постоянен път ", акцентира основният прокурор. След събиране на информацията прокуратурата ще реши дали има данни за пране на пари.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев на собствен ред заяви, че организацията работи интензивно според закона за ограниченията против изпиране на пари. Той акцентира, че службата е получила чудесно подпомагане от Българска народна банка.

Само преди няколко дни венецуелски народен представител сигнализира, че Националната петролна компания на Венецуела е пробвала да изнесе държавни средства в България. Карлос Папарони написа в Туитър, че " Петролеос де Венесуела " желае да употребява брокерска къща в България, с цел да продължи да краде парите на Венецуела. Тогава Външно министерство разяснява, че няма сходна информация.

По същото време организация " Ройтерс ", базирайки се на свои източници, заяви, че  " Петролеос де Венесуела " е поискала от клиентите на взаимните си компании да внасят сумите от петролните продажби в сметка, открита неотдавна в съветската " Газпромбанк ".

" Подчертаваме, че няма открити нови сметки и банката не възнамерява да открива нови сметки ", уточни в отговор " Газпромбанк ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР