Сериозни горещини за нашите ширини идват през следващите дни,но все

...
Сериозни горещини за нашите ширини идват през следващите дни,но все
Коментари Харесай

Синоптиците предупреждават: Идват сериозни горещини през следващите дни

Сериозни горещини за нашите ширини идват през идващите дни, само че въпреки всичко няма да се стигне до върхове, това изясни предклиматологът Симеон Матев.

„ Предстоят към 8-9 дни с рисково високи температури от порядъка на 32 и 33 градуса в по-хладните и до към 40-42 градуса в най-горещите точки . В някой от дните е допустимо да има връх, само че въпреки всичко безспорни върхове надали ще има “, уточни специалистът.

По думите му въздухът, който сега се придвижва над Югоизточна Европа, се е зародил над Алжир , Мароко и Тунис . Вчера в Алжир са регистрирани 49 градуса, което е връх. Този въздух ще увеличи температурите и у нас с 6-7 градуса. Затова в четвъртък може температурите да надвишават и 40-41 градуса.

Именно за 13 юли (четвъртък) синоптиците от Националния институт по метеорология и хидроголия (НИМХ) са оповестили жълт и оранжев код за рисково горещо време в цялата страна.

 времето 13 юли

Национален институт по метеорология и хидрология

Оранжев код за горещини и предстоящи температури тук-там до 41-42 градуса е разгласен за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Пазарджик и Благоевград.

В София град, София област, Перник, Кюстендил, Търговище, Шумен, Разград, Добри, Варна и Бургас кодът е за евентуално рисково време и е жълт.

По тези места се чакат температури към 36-38 градуса, а по крайбрежието 31-33.

В петък ще премине размит леден атмосферен фронт. Вятърът ще се ориентира от северозапад и в Дунавската низина ще е до сдържан.

Ще има краткотрайни нараствания на облачността, по-значителни над Северна България, само че единствено на изолирани места ще прегърми, допустимо е и да превали. В Южна България към момента ще има оптимални температури към 40°, в останалата част от страната ще са с 5-6° по-ниски.

В събота ще доминира слънчево време с краткотрайни нараствания на облачността, само че единствено на обособени места в планинските региони кратковременно ще превали и прегърми. Вятърът ще е от източната четвърт, слаб. Температурите и в Южна България ще се намалят, само че въпреки всичко ще бъде горещо.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР