Сериозната и редовна консумация на алкохол е основен рисков фактор

...
Сериозната и редовна консумация на алкохол е основен рисков фактор
Коментари Харесай

Здравото пиене води до деменция


Сериозната и постоянна консумация на алкохол е главен рисков фактор за всички типове деменция, изключително за развиване ранната деменция, съгласно изследване, оповестено в сряда и основано на данни от френски лечебни заведения.

От над 57 хиляди случая на ранна деменция, следени във Франция сред 2008 и 2013 година, повече от половината са непосредствено свързани с мозъчни увреждания, свързани с алкохола (39%) или съпроводени от несъразмерна консумация (18%), сочи изследването, оповестено в списание Lancet Public Health.

Освен това, несъразмерната консумация на алкохол е обвързвана с трикратно по-висок риск от деменция от всички типове, съгласно изследването извършено от института за статистически аналици THEN (Translational health economics network), основан в Париж и Inserm (Institut de recherche public français).

Според Световната здравна организация (СЗО) към 47 милиона души по света страдат от деменция, 60-70% от тях имат заболяването на Алцхаймер. Става въпрос за ранна деменция преди 65-годишна възраст.

"Голямата консумация на алкохол би трябвало да бъде приета като главен рисков фактор за всички типове деменция", съобщи един от създателите на проучването доктор Майкъл Шварцингер, който пази твърдата позиция против несъразмерна консумация на алкохол.

"Връзката сред деменцията и алкохола изисква спомагателни проучвания, само че евентуално се дължи на обстоятелството, че алкохолът предизвиква трайни увреждания на мозъка", продължи той.

Освен това той отбелязва, че сериозната консумация на алкохол е обвързвана с високо кръвно налягане, диабет, сърдечни проблеми - всички те могат да усилят риска от съдова деменция (състояние, което се случва след инсулт).

"Това изследване дава нови данни, които демонстрират, че обвързваните с алкохола нарушавания са мощно обвързани с риск от деменция", разяснява самостоятелният специалист доктор Дейвид Льовелин, представен от Science Media Center.

"Но намаляването на огромната консумация не понижава безусловно риска от деменция или да го забави", съобщи той, като означи, че този тип проучване не демонстрира причинно-следствена връзка.

Изследването се основава на данни от Програмата за здравна информация от Френската болнична осведомителна система (PMSI) и обгръща повече от 1,1 милиона души, диагностицирани с деменция сред 2008 и 2013 година

През същия интервал при към 945 хиляди души са били открити нарушавания, свързани с алкохола. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР