Сериозна е ситуацията с наднорменото тегло при децата в България.

...
Сериозна е ситуацията с наднорменото тегло при децата в България.
Коментари Харесай

Д-р Ангел Кунчев: Около 15-25% от децата ни са с наднормено тегло

Сериозна е обстановката с наднорменото тегло при децата в България. Години наред имаше повишение на % и изискваше ограничения. В момента той твърдо държи от към 15-25% затлъстяване при децата. На по-късен стадий от израстването наднорменото тегло отключва други болести и затруднения, като диабет и сърдечна непълнота. Това съобщи Българска национална телевизия доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор в утринния блок на Българска национална телевизия.

"Ако не предпазим децата си от най-ранна възраст от заболявания, в никакъв случай няма да насмогнем на процесите на непрекъснато лекуване на новопоявяващи се болести ", сподели още той.

"Опитваме се да приучим децата към здравословно хранене от най-ранна детска възраст, тъй като тези привички остават за цялостен живот. Основните фактори в този развой са фамилната среда и достъпът до здравословна храна. Фактори са и намаляването на нападателната реклама, която включва енергийни питиета и сладкиши. Важна е и двигателната интензивност ", разкри Кунчев.

"Трябва да има ограничения за етикетиране с цялостна информация какво консумираме, с какъв брой калории е, и какво е наличието на сол и мазнини. Стремежът ни е да реформулираме храните, което не беше посрещнато по никакъв начин добре от промишлеността, само че в този момент са доста по-кооперативни и осъзнават, че в някои храни би трябвало да падне процентът на хидрогенираните мазнини и солта ", приключи Ангел Кунчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР