Сериозен спор дали първият лъч на софийското метро, който в

...
Сериозен спор дали първият лъч на софийското метро, който в
Коментари Харесай

Расте съпротивата метрото на София да завие към "Икеа"

Сериозен спор дали първият лъч на софийското метро, който сега стига до Бизнеспарка, да се разшири до " Икеа " и " Ринг мол " се разгоря през днешния ден в комисията по инженерна инфраструктура в Столичния общински съвет. В резултат тя реши приемането на отчета на основния проектант на София Здравко Здравков за разширението на метрото да се отсрочи с една седмица до приемане на мнение от водещата транспортна комисия в СОС.

През март м.г. предходният състав на столичния парламент позволи без особени полемики на Здравков да проектира продължение на първия лъч с нов сектор с дължина 2 км., включващ две станции. Първата ще е наоколо до магазин " Декатлон " на Околовръстното, а втората - при " Икеа ". Според претекстовете на основния проектант задачата на това продължение е да се усъвършенства достъпът до Витоша. Мнозина обаче разчетоха в концепцията предпочитание да се обслужи комплексът, който Валентин Златев строи в региона, както и един от дребното молове без метро - този притежателите на " Икеа ".

Проектът на Здравков планува построяването на подземна връзка сред бъдещата последна станция и " Икеа " и " Ринг мол ",  опция столичани да стигат с метро до Симеоновския въжен превоз, както и построяването на буферен паркинг за 500-600 автомобила до Околовръстното шосе, стана ясно при чуването през днешния ден. Имотите, в които се планува да се построи крайната станция, са напълно частни, поради което те ще би трябвало да бъдат отчуждени, се разбра още от думите на основния проектант.

Срещу плана възрази остро представителят на " Спаси София " Борис Бонев, който влезе в СОС след последните локални избори м.г. Той бе подсилен и от опозиционната коалиция " Демократична България ", по чието предложение гласуването на точката бе отсрочено. Бонев разяснява, че концепцията на Столична община да вкара метрото в подножието на Витоша опонира на схемите за развиване на метрополитените в други градове, където краищата на метрото са отворени, с цел да може то да се развива съгласно разрастването на града. Вместо към планината Бонев предложи метрото да завие на изток, накъдето се чака градът да се разшири по-бързо. " Територията на плануваното уголемение е с ниско застрояване и дребна плътност на население и би трябвало да остане такава, тъй като Витошката яка не е мястото за високи блокове. Пътниците по това направление са в пъти по-малко от нужното за метро. Само 1800 живущи и 8000 работещи попадат в обсега му - това е по-малко в сравнение с по натоварените автобусни линии. Метрото е най-скъпият тип превоз и коства стотици милиони, а Европейски Съюз трансформира разпоредбите за финансирането. Вместо 10% съфинансиране, както бе до момента, от идната година от бюджета на София ще би трябвало да се покриват 50% от всички вложения. Защо просто не се пуснат повече рейсове? С парите, които бихме дали за метро до " Икеа " може два пъти да се построи бул. " Тодор Каблешков ", да се построят 15 детски градини или 100 квартални улици, като резултатът за града ще бъде надалеч по-голям ", разяснява Бонев. Той добави, че ползата на софиянци към Симеоновския въжен превоз, който е частен, не е изключително огромен, тъй като качването и слизането с него коства скъпо. " Не е ясно по какъв начин този въжен превоз и неработеща ски зона ще генерират пасажери за метро ", съобщи още Бонев.

Шефът на комисията Силвия Христова от ГЕРБ опонира, че " обезпечаването на достъпа до Витоша и с метро е уместно и за туристите, и за хората, които вървят в планината по различен мотив ". От Столична община разясниха още, че в зоната към този момент се строи доста интензивно, на първо място бизнес здания, и че до 2030 година се чака общият брой на работещите на пешеходно разстояние от двете бъдеще станции да доближи 28 000.  Въпреки това болшинството не бе изключително настоятелно отчетът на Здравков да се гласоподава и засега разглеждането му бе отложено.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР