Сериозен скандал се оформя по отношение на една от най-популярните

...
Сериозен скандал се оформя по отношение на една от най-популярните
Коментари Харесай

Лютеница показа какъв миш-маш са съдебната ни система и законът

Сериозен скандал се оформя във връзка с една от най-популярните марки лютеница в България - " Лютеница Първомай ". Причината – решение на Софийския административен съд (САС).
Битката по отношение на марката е поради инструмента на Европейски Съюз " характерно географско напътствие ". Направена е регистрация за такова напътствие от компания " Булконс Първомай " и претенциите на компанията са към друга компания - " Консервинвест " ООД, която записва марка " Лютеница Първомай " още през 1999 година. " Булконс Първомай " обаче претендира, че " Консервинвест " няма това право поради характерното географско напътствие. " Консервинвест " отвърна, че характерното географско напътствие в действителност съставлява регистрация в указател на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), а не в регистъра на Европейски Съюз и не дава отговор на правните условия по европейското законодателство. Въпреки това обаче, на втора инстанция в САС печели " Булконс ".
Къде е казусът? Според уеб страницата за проверяваща публицистика " Биволъ " в тълкуването на въззивната инстанция в САС на европейското право и по-точно неналичието на преюдициално питане към Европейския съд за такова пояснение . Изглежда отново поради това на второ равнище в САС печели " Булконс ", въпреки че на първата инстанция отново в САС успеха е била за " Консервинвест ".
Уникалното в тази ситуация е, че " Консервинвест " стартира борба в Административния съд за признание на незначителност на термина " географско напътствие " заради неспазване на европейското право в българското. Върховен административен съд отхвърля желае дефинитивно (Решение № 9256 от 12.07.2017 година по адм. д. № 4519/2017 г.), въпреки че парламентарната икономическа комисия споделя , че географското напътствие не може да е спънка " Консервинвест " да употребява комерсиалната марка " Лютеница Първомай ", а Комисия за защита на конкуренцията глоби с разнообразни санкции " Булконс Първомай " по Закона за отбрана за конкуренцията поради разногласия с " Консервинвест " за " Лютеница Първомай ". Най-важното по случая обаче е мнение на Европейската комисия от 26 януари, 2019 година , изпратено документално до България, в което категорично се показва, че България още не си е оправила законодателството според Регламент 1151/2012 на Европейски Съюз и че " в обсъжданото дело е предоставена правна протекция на притежателя на национално записано географско обозначение, въпреки тази регистрация и протекция на национално ниво да е несъвместима с правото на Европейски Съюз ".
Кой стои зад " Булконс Първомай "?



Името, което се набива на очи, е това на някогашния търговски арбитър Веселин Димитров – част от хората, стоящи зад компанията, дружно със Стефан Фачев и Веселин Славов. Димитров е непосредствен до Движение за права и свободи, като " Биволъ " споделя историята му. През август 1999 година Димитров става младши арбитър в окръжния съд в Търговище, половин година по-късно е назначен за областен арбитър в Пловдив, а на 18 януари 2001 година встъпва в служба в Окръжен съд-Пловдив с ръководител настоящия основен прокурор Сотир Цацаров , където е единствен арбитър по комерсиално право за много време. Оказва се, че Димитров гледа делото за неплатежоспособност на предходния притежател на " Булконс " - РМД, приватизирало някогашния цех " Партизани ", а жалбата за неплатежоспособност подава известният с пламенната си отбрана на Ахмед Доган Димитър Тадаръков , който търси 4 млн. немски марки и при Димитров печели делото. Синдик на РМД-то и де факто на " Партизани " става брачната половинка на Петьо Еврото Сийка Петрова . Веднага по-късно тя издейства премахване на управлението на завода. Отстраненият шеф инж. Петко Димитров апелира и печели делото на три инстанции, само че щом се връща на поста си, открива, че активите на завода от дълго време са осребрени за общо 350 000 лв. – с подписа на арбитър Веселин Димитров, а Петко Димитров споделя, че единствено в складовете на предприятието е имало продукция за над 4 млн. лв.
Заводът е добит от пловдивската компания " К & К България ". Управителят на компанията Стоил Арабаджиев описа пред " Биволъ ", че е бил подложен " под напън " от съдията Веселин Димитров посредством Стефан Фачев – през днешния ден съучастник на Димитров.
Друг забавен факт е, че Димитров и Фачев са наказани на 3 години условно през 2012 година за машинация с жилище в столичния кв. " Хаджи Димитър ", станала през 1999 година. През 2005 година двамата са измежду подсъдимите по основен развой – за противозаконната приватизация на Търговски център " Илиянци " ЕАД . През 2007 година, до момента в който е обвиняем, Веселин Димитров става арбитър в Административен съд – София-град, а дружно с тогавашният ръководител на Софийския градски съд Светлин Михайлов е сътрудник в Арбитражната комисия на Българския футболен съюз. В последна сметка делото за " Илиянци " против Димитров е прекъснато дефинитивно, преди да влезе в правосъдна фаза - с акт на известната от " Яневагейт " Владимира Янева .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР