Сериозен ръст на жалбите от тормозени граждани с кредити отчита

...
Сериозен ръст на жалбите от тормозени граждани с кредити отчита
Коментари Харесай

Насред пандемията: Тормозят граждани за кредити

Сериозен растеж на жалбите от унизени жители с заеми регистрира по време на пандемията националният омбудсман Диана Ковачева. Пред бТВ тя акцентира, че би трябвало да бъде отстранена фигурата на „ безконечния дебитор “, която е без аналог в Европа – във всички останали страни няма риск да се наложи да връщаш пари до края на дните си.

„ Хиляди хора до края на живота си са преследвани без право да получат нов късмет и да стартират живота си на чисто “, акцентира публичният бранител. По думите ѝ изключително елементарно човек може да попадне в сходна обстановка при бързите заеми, където не се ревизира кредитоспособността на претендентите, а по-късно доста бързо скрити или недобре обяснени такси надуват задължението до големи размери.

„ Като безконечни длъжници се крият цялостен живот. Не работят на трудов контракт, с цел да не им се удържа - това се отразява на правото им да получат пенсия. Не е редно да не се даде опция тогава, когато обективно в действителност не можеш да погасяваш своите обвързване, нямат какво повече да ти вземат, само че ти удържат пари дори от пенсията, когато си пенсионер – от пенсия 200 лева ти удържат 50 и фактически те тормозят, а с тези 50 единствено плащаш лихвите, а главницата остава “, разяснява Ковачева.

Според нея налагане на безспорна отминалост или приемане на Закона за персоналния банкрут ще дисциплинира кредиторите, които ще знаят, че в границите на 10 година би трябвало да съберат вземанията си.

Ковачева се разгласи за повсеместен метод, при който се вземат решение проблемите с безконечния дебитор, отбраната на поръчителите в изпълнителното произвеждане и се слагат под надзор колекторските компании и бързите заеми. Тя прикани КЗП да стартира да следи общите условия на компаниите за бързи заеми, тъй като неравноправните клаузи в договорите падат в съда, само че единствено за съответния случай. И се появяват в идващия контракт.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР