Сериозен пробив в защитата на потребителите на банките бе направен

...
Сериозен пробив в защитата на потребителите на банките бе направен
Коментари Харесай

Банките вече няма да могат да продават незабавно единственото жилище на длъжник

Сериозен пробив в отбраната на потребителите на банките бе изработен в правната комисия в четвъртък, която утвърди на второ четене промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Измененията се забавиха с повече от половин година поради европейските и парламентарните избори, а също и поради промяната на ръководителя на комисията Данаил Кирилов, който стана правосъден министър.

Ще се чака решение на първата инстанция
За да не се стига до моментална ликвидация на единственото жилище на дебитор в миг, в който има провесен исков развой за размера на дълга, осребряването на парцела ще може да стане не по-рано от решението на първоинстанционния съд. Това значи, че ипотекираният парцел няма да се разпродава за един-два месеца, както е допустимо сега, а до 1-2 години, колкото всекидневно лишава сходно дело на първа инстанция, взеха решение единомислещо депутатите, откакто Данаил Кирилов прекатурна позицията на правосъдното министерство в интерес на длъжниците. За да влезе в действие, смяната би трябвало да бъде утвърдена и в пленарна зала.
Текстът, който бе препоръчан от съдии от Софийския областен съд, срещна опозицията на банковата общественост, само че в последна сметка трезорите бяха принудени да одобряват тази отстъпка. Тя въпреки всичко е компромисна по отношение на първичното предложение, което предвиждаше осребряването на единственото жилище да се стопира до влизането в действие на изпълнителния лист, т.е. до приключването на исковото произвеждане на всички инстанции.
В момента, даже да стартира исков развой, обвързван с дълга, банката или компанията за заеми може да получи изпълнителен лист за три дни, а за няколко седмици или месец може да се стигне до разпродажбата на парцела.
Съдиите обясниха, че с цел да се реализира баланс в отбраната на ползите на кредиторите и длъжниците, кредиторът би трябвало да може да запорира и да направи списък на парцела, даже той да е само жилище на потребителя, само че не и да го осребрява в сходни къси периоди.
"В този смисъл е и константната процедура на Европейският съд по правата на индивида. Той приема, от една страна, че загубата на жилище е едно от най-сериозните похищения против правото на цялост на жилището, и въпреки това, че всяко лице, изложено на риск да бъде жертва на такова посягане, по принцип би трябвало да може да желае инспекция на пропорционалността на тази мярка ", акцентират магистратите.
"Приетият текст е огромен пробив в отбрана на потребителите, тъй като е едно жилището да се продаде за един месец, а напълно друго – за две години. Това е задоволително време, в което длъжникът може да реагира или като откри метод да си върне дълга, или като си уреди жилищния въпрос ", разяснява арбитър Константин Кунчев.
По думите му и сега банките рядко разпродават жилищата на хората в толкоз къси периоди, само че казусът е, че във времена на компликации и рецесии, както се случи да вземем за пример в Испания преди години, може да се стигне до всеобщи и бързи разпродажби. Целта на новия текст е да се предотврати сходна заплаха.

Неравноправните клаузи за лихвите ще стопират разпродажбата
Друг огромен пробив е въвеждането на обвързване за съдилищата да наблюдават служебно за съществуването на неравноправни клаузи в договорите с потребителите, преди да издадат изпълнителна заповед, с която банката може да запорира заплати, сметки и парцели на длъжника. В момента съдът е задължен да се произнесе по настояването на банката за издаване на изпълнителен лист в границите на три дни и това става единствено въз основата на извлеченията от сметки на финансовата институция. Тъй като постоянно има разногласия по изчислението на отговорностите, съдът ще е задължен да ревизира дали има "обоснована възможност " за неравноправни клаузи в контракта за заем. Ако това е по този начин, незабавното осъществяване ще се стопира. Това ще се случва и в случай че длъжникът показа доказателства, че въобще не дължи сумата или че тя е погрешно изчислена.

Промени при връчването на изпълнителния лист
Приета бе и смяна по отношение на връчването на изпълнителните листове на длъжниците. В момента, когато потребителят не може да бъде открит и заповедта за осъществяване му е връчена по специфичната процедура по залепване на съобщение, съдът указва на кредитора да предяви иск за вземането си. Ефектът от това е, че пред съда се образуват голям брой искови производства, като в големия брой от случаите длъжникът още веднъж не може да бъде открит и действително известен за исковия развой. Това единствено подвига размера на дълга на потребителя, без той да знае за делото. Затова иск за дълга отсега нататък ще се завежда единствено в случай че длъжникът не живее на непрекъснатия или сегашния си адрес. В противоположен случай лепенето ще поражда правно деяние.

Европейска комисия стартира наказателна процедура против България
До измененията в Граждански процесуален кодекс се стигна, откакто през януари тази година Европейската комисия започва наказателна процедура против България поради нарушавания на правото на Европейски Съюз във връзка със отбраната на потребителите при процедурите за събиране на задължения. Европейска комисия даде на София период от два месеца, с цел да усъвършенства отбраната на потребителите против неравноправни клаузи при издаването на изпълнителни листове. В резултат в края на март депутатите одобриха на първо четене измененията в Граждански процесуален кодекс, само че по-късно законопроектът излезе от дневния ред за повече от половин година Очакванията са текстовете да бъдат гласувани на второ четене преди Коледа, с което България да отговори на настояванията на Европейска комисия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР