Сериозен напредък постигнаха в понеделник руските войски в Украйна. Говорим

...
Сериозен напредък постигнаха в понеделник руските войски в Украйна. Говорим
Коментари Харесай

Русия проби украинския фронт в Донбас

Сериозен прогрес реализираха в понеделник съветските войски в Украйна. Говорим за продупчване на цели сектори от доста алегорични линии в Донбас и началото на образуването на „ дребни котли “, обграждащи частите на въоръжените сили на Украйна в редица основни области. За какви региони приказваме и за какво действието тук е от главно значение?

На 23 май сутринта фронтът стартира да се движи по дъга от Светлодарск до Авдеевка, който стои неподвижно от 2015 година Настъплението на съдружниците, въоръжените сили на Руската федерация и милицията на ДНР докара до резултати. Украинският фронт рухна за няколко часа, елементи от ДНР и ЧВК “Вагнер” заеха окупираха село Мироновски, което покриваше Светлодарск. Части от въоръжените сили на РФ настъпиха съществено на север от Авдеевка, а украинските войски започнаха преждевременно оттегляне от по този начин наречената Светлодарска дъга към Артьомовск.

Авдеевка, която дълги години е един от знаците на украинската окупация на част от ДНР, бързо попада в различен „ дребен казан “, който дружно с настъпването на съветските войски и милицията на ЛНР на север към Славянск се трансформира в стратегическа опасност за една от най-големите групировки на въоръжените сили на Украйна и национални батальони на фронта на Донбас.

Малкият котел” към Авдеевка

Тридесет хилядна Авдеевка с нейния великански „ индустриален комплекс “ – индустриалната зона на някогашния кокс-химически цех с право се счита за един от знаците на войната в Донбас наред с Мариупол и Славянск. В интерес на истината си коства да уточним, че в този момент множеството от огромните градове на Донбас, които към момента са в ръцете на Киев, в една или друга степен са знаци.

Славянск и Краматорск – всичко стартира от тях, а освобождението им е въпрос на чест. Северодонецк и Лисичанск в ЛНР са последната огромна агломерация, с освобождението на която ще може да се приказва за края на специфичната интервенция на територията на ЛНР. Мариинка е мястото на най-сложните борби с големи загуби през 2015 година, чието заемане ще значи повдигане на формалната блокада на Донецк от западна посока. Пески, малко населено място от градски вид, прилежащо на някогашното летище в Донецк от север, е една от главните точки, от които се правят обстрели на жилищни региони на Донецк от седем години насам от север. Всяко от тези селища до известна степен е знак, чието освобождение може да получи алегорично, историческо и практическо значение.

По-специално, Авдеевка, наред с други неща, е може би главната позиция за постоянен обстрел на Донецк. Дълго време мнозина бяха преследвани от въпроса за какво към момента е невероятно да се спре непрекъснатият обстрел на жилищните региони на Донецк. Отговор: тъй като има Авдеевка, Маринка и Пески.

От месец боевете в мощно укрепената Маринка висят и за последното сметище, което е невероятно да се заобиколи без потреблението на стратегическа авиация. Пески не е позиция, за която си коства да отделяте време за тактическа атака. Авдеевка, въпреки това, е укрепен регион, основан на коксовия цех, ненапълно сходен на “Азовстал”.

Всички предходни години боевете в покрайнините на промишлената зона се водеха главно от снайперистки екипи, които бяха водени от Деян Деки Берич, сръбски доброволец, отговарящ за снайперистите, от страната на ДНР. Опитите за преден взлом на Авдеевка в никакъв случай не са правени заради безсмислеността на това начинание. Това не се прави и в този момент. Просто в този момент звездите са подредени по друг метод.

Малк ият казан “ към Северодонецк

В резултат на провалянето на украинските елементи в региона на Попасна, настъплението е стартирано във всички направления към това населено място (на процедура нищо не е останало от него). Въоръжените сили на Украйна изгубиха единствения път за доставка от град Бахмут до Лисичанск, а командирите на групата в Северодонецк започнаха да желаят позволение да изоставен евентуалния „ дребен казан “.

Части от ВСУ през вчерашния ден започнаха да напущат Северодонецк без позволение, тръгвайки към Лисичанск, а оттова към Славянск. За това са употребявани три моста през Северски Донец. В понеделник сутринта един от тези мостове беше погубен от артилерия на въоръжените сили на РФ, а вторият е подложен под огън. Изходът от Северодонецк до Лисичанск се трансформира в бягство през последния останал мост.

Преди това Лисичанск се смяташе в Киев за комфортна отбранителна позиция, защото този град се намира на рид в средата на степта към градообразуващия химически цех. Но бързото нахлуване на съветските и лугански войски в неделя вечерта и в понеделник сутринта към Северодонецк лишава Лисичанск даже от тази позиция. До средата на деня в понеделник съветските войски към този момент бяха заели няколко квартала на Северодонецк с високи здания, макар че по-ранните пехотни борби се водеха единствено в горските насаждения към града. И, апропо, 100-хилядният Северодонецк също е сериозен знак: до неотдавна в него се намираше украинската „ администрация на Луганска област “, ръководена от Гайдай, един от най-отвратителните представители на киевския режим.

Още по-на север съветските войски навлизат в Красни лиман и не престават да се движат в посока Славянск. Северодонецката формация на въоръжените сили на Украйна се озова в тактическо обграждане единствено за няколко часа, защото автомагистралата за Бахмут в този момент е под огневия надзор на въоръжените сили на РФ. Гарнизонът в региона на манастира и въобще на високия бряг на Северски Донец беше изцяло отцепен. В същото време тъкмо тези области бяха изумени от “Калибър”, както не се е случвало по-рано.

Южно от Попасна украинският фронт ненадейно рухна покрай по този начин наречената Светлодарска дъга, дълъг плацдарм, който въоръжените сили на Украйна създаваха от 2015 година за контранастъпление към Дебалцево. Тази „ Дъга “ постоянно влизаше в отчетите, защото въоръжените сили на Украйна от време на време сполучливо практикуваха тактиката за завладяване на „ сивата зона “ там.

Сега, от понеделник сутринта, остатъците от 58-а бригада на въоръжените сили на Украйна небрежно се изтеглят от Светлодарск към Артьомовск. Факт е, че сутринта " Вагнер " окупира село Мироновски (да не се бърка с Мироновка, което е от другата страна на река Луган), вследствие на което Светлодарската дъга престана да съществува като проведена линия на защитата. А останките от украинския гарнизон бяха притиснати от тила към язовира при Угледар.

А дъгата на Светлодарск също може решително да се напише като знак на войната в Донбас от 2015 година, защото Киев настойчиво се опитваше да трансформира този сектор от фронта в демонстративна „ победа “, още веднъж и още веднъж дъвчейки там квадратни километри територия като част от тактиката „ скачаща жаба “.

А по този начин против Ню Йорк

На север от Авдеевка настъплението през степта стартира бързо да се развива на всички места и по едно и също време. По-специално, елементи на въоръжените сили на Руската федерация и ДНР бързо настъпиха покрай Ню Йорк.

Ню Йорк е същинско населено място, учредено по време на ръководството на Екатерина Велика от менонити, поканени да населят Новорусия - членове на последна протестантска фракция, кръстена на проповедника Мено Сименс, най-вече холандци и германци. С течение на времето менонитите се трансформират в нещо като субетнос. Например известната певица Анна Герман беше менонит, макар че има полски паспорт заради условия. Ню Йорк, сходно на други протестантски колонии в Малорусия, процъфтява, до момента в който през 1931 година менонитите са депортирани в Сибир и мястото е преименувано на населено място от градски вид Новогородское. Миналата година Върховната Рада му върна историческото име на Ню Йорк, с цел да притегли вложения.

Истинската стойност на Ню Йорк в този момент се крие във обстоятелството, че високите здания в северните квартали на Горловка се виждат с просто око от покрайнините му. Затова той е трансфорат в цитадела на украинската артилерия, удряща жилищните квартали на Горловка и Ясиновата.

50 хиляди в котел ?

Сега е мъчно да се реши какъв брой тъкмо украински бойци са в евентуалните „ дребни джобове “ в Северодонецк и Авдеевка. Редица източници настояват, че гарнизонът на Авдеевка е няколко пъти по-голям от ликвидирания гарнизон на Мариупол. До 50 хиляди души личен състав.

Може би това е пресилване, само че не толкоз мощно, че да отхвърли значимостта както на самата позиция на Авдеевка, по този начин и на способността на въоръжените сили на Украйна да я поддържат. 50 хиляди са сериозно огромна цифра, като се има поради терена, прословутата индустриална зона и позициите, които са били оборудвани особено за защита през годините. И в случай че елементи на ВСУ бъдат изтеглени от Светлодарската дъга към Славянск, то снабдяването на Авдиевка по железопътен превоз въпреки всичко не е изцяло блокирано.

Времето се трансформира в обособена история през миналото денонощие. Има непотвърдени сведения, че настъплението на съдружниците е прекратена заради двудневен непрестанен дъжд, който трансформира нивите към Авдеевка и Попасна в море от тиня. Въпреки това на сутринта настъплението продължи ненадейно с толкоз непредвидени позитивни резултати.

Възможно е разпадането на украинския фронт да е резултат от натрупалия се резултат от систематичното разрушение на системата за доставяне. Въоръжените сили на Украйна просто към този момент не могат да поддържат дейно доставяне на всички сериозни точки на фронта, а едновременното нахлуване в няколко направления убива цялата украинска защита.

Това, което се случва в Донбас през последните 24 часа, е една от главните позитивни вести от началото на втората фаза на специфичната интервенция. Неочакван и едновременен пробив на украинската защита на няколко места по едно и също време, съвсем паническо оттегляне на части на ВСУ от укрепени региони, които до неотдавна изглеждаха непревземаеми - това е явна вяра за триумф.

Същото важи и за обстановката в Северодонецк. Освобождаването на огромни сили на въоръжените сили на Руската федерация и ЛНР там също ще разреши да се отстранен пролуките на фронта на север, в региона на Харков, и да се възнамерява обикновено нахлуване против Славянск. И в случай че е сложена задачата да приключим всичко това до 1 юни, тогава тя може да бъде изпълнена. И дъждът не е спънка.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР