Сериозен наплив от македонски граждани има към българските университети тази

Сериозен наплив от македонски граждани има към българските университети тази ...

Наплив от македонци към българските ВУЗ-ове.


Сериозен наплив от македонски граждани има към българските университети тази година. В тази връзка посолството ни в Скопие организира петдневна кампания за подаване на документи за кандидатстване в български висши учебни заведения на младежи от Македония. От 16 до 20 юни 2017 г. 198 вече подадоха документи за кандидатстване на място в дипломатическата мисия, съобщиха от МВнР.

Документи на чуждестранни младежи от български произход и/или граждани на Република Македония (съгласно Постановленията на Министерския съвет 103 и 228) ще бъдат приемани и в София на 5 и 6 юли 2017 г. в сградата на висше транспортно училище "Тодор Каблешков". Очаква се в рамките на тази кампания документи да подадат още около 130 кандидат-студенти.

Студентите, обучаващи се по тези две постановления, получават месечна стипендия в размер на 150 лева през първата година на обучение, а при успех над 4.00 тази стипендия се запазва и за следващите етапи на следването. Предпочитаните от кандидат-студентите специалности са "медицина" и "дентална медицина".

Дипломатическата ни мисия в Скопие организира и безплатни курсове за подготовка на кандидат-студентите от Република Македония по български език и история по линия на Националната програма "Роден език и култура зад граница" на Министерството на образованието и науката. В курсовете участваха над 200 младежи.

Източник: inews.bg