Сериен шантаж от над 20 текста за по-малко от седмица

...
Сериен шантаж от над 20 текста за по-малко от седмица
Коментари Харесай

Не хранете Франкенщайн, или какво видахме до тук в реалити формата "Отстрани Игнатов"

Сериен шантаж от над 20 текста за по-малко от седмица и явен отвод на Министерство на вътрешните работи да проверява политическия скандал с оповестените в уеб страницата " ПИК " интимни фотоси на приятелката на Борислав Игнатов. Това е равносметката от миналите шест дни, откакто компромата беше публикуван от изданието, свързвано непосредствено с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Публикуването на въпросните фотоси в уеб сайтове с еротично наличие още през 2011 година срещу волята на приятелката на Игнатов Йорданка Михайлова, по незнайни аргументи не е разследвано и досега. Това съобщи претендентът за кмет на столицата от " Демократична България " в обява във Facebook два дни след удара.

Появата на фотосите през уеб страницата " ПИК " обаче попада непосредствено в обсега на член 159, ал.2 от Наказателния кодекс: " Който популяризира посредством осведомителна или съобщителна технология или по различен сходен метод нецензурен материал, се санкционира с

отнемане от независимост до две години

и санкция от хиляда до три хиляди лв. ". Въпреки това и до този миг няма информация прокуратурата да е почнала инспекция на случая. А министърът на вътрешните работи Младен Маринов обществено разгласи, че ведомството му няма да направи вътрешна инспекция за вероятно безучастие след сигнала на Йорданка Михайлова отпреди 7 години до момента в който тя сама не я инициира.
По информация на " Дневник ", доказана и от Борислав Игнатов, жалбата на приятелката му е била подадена през май-юни 2012 година в Областната дирекция на вътрешните работи във Варна.

Тя е съдържала информация за това, че фотосите са направени преди повече от 10 години от човек, с който е имала интимни връзки, само че са употребявани за шантаж и изнудване от негова страна, откакто тя поставя завършек на връзката им през 2011 година Снимките са публикувани в интернет през подправени профили в опит Михайлова да бъде

унижена и срината.

Тя подхваща нужното фотосите да бъдат свалени от уеб страниците, в които са били оповестени и подава тъжба във варненската полиция дружно с флашка с публикуваните фотоси. Въпреки напъните й обаче част от тях не са свалени от мрежата, а полицията я оставя в незнание, както за дейностите, подхванати по жалбата й, по този начин и за възможните резултати от тях.

В понеделник " Дневник " изпрати до пресцентъра на Министерство на вътрешните работи въпроси, чиито отговори трябваше да изяснят дали по подадената тъжба е осъществявана инспекция, какви резултати е дала тя и какво се е случило със фотосите, предадени дружно с жалбата на Йорданка Михайлова.

Същите въпроси бяха изпратени и до Областната дирекция на полицията във Варна. Три дни по-късно, до приключването на работата по този текст,

отговор няма.

Проверка на " Дневник " сподели, че все още на подаването на сигнала през май-юни 2012 година шеф на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи във Варна е бил основен комисар Димитър Димитров. Той е освободен от поста през август с.г. Неофициалната причина за оставката му е напън от страна на ГЕРБ, която година по-рано завоюва изборите за локална власт във Варна, подкрепяйки по наложителност за четвърти мандат дългогодишния и злощастен кмет на града Кирил Йорданов.

През септември 2012 година на мястото на Димитров е назначен Тодор Иванов, който дотогава е шеф на Първо РПУ във Варна. Независимо от тази промяна през целия интервал, когато би трябвало да е осъществявана възможната инспекция по жалбата на Йорданка Михайлова, началник на звеното за битка с компютърните закононарушения във Варна е комисар Явор Колев (съвпадението с името на началника на отдел " Киберпрестъпност " в ГДБОП е случайно). В момента той е зам.-началник на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Добрич. Изпратените до него въпроси по случая също останаха без какъвто и да е отговор.

Полицейски източници от Варна, поискали анонимност, споделиха за " Дневник ", че практиката в случаи като този с жалбата на Йорданка Михайлова е всички материали по вероятно следствие да бъдат унищожавани след приключването на петгодишна отминалост. А това значи, че, макар съмненията за вероятно полицейско съучастничество в разпространяването на интимни фотоси през уеб страницата " ПИК ", Министерство на вътрешните работи би могло да употребява тази процедура като

непробиваемо оправдание.

Съвсем обособен въпрос е, че всяко заличаване на документи и материали, събрани в хода на следствие би трябвало да става с протокол, подписан от упълномощените да го извършат. А протоколите, както и вестниците, не горят.

При неналичието на каквато и да е реакция от страна на полицията и прокуратурата в шестте дни след първия епизод от компромата против Борислав Игнатов, " ПИК " продължи невиждания напън върху него като досега са оповестени повече от 20 текста на същата тематика. Те съдържат анонимни инструкции за това по какъв начин в интернет да бъдат открити интимни клипове, в които съгласно уеб страницата взе участие Михайлова, вършат подмятания за това, че в идващите дни могат да се появят и други нейни " още по-ужасни порноснимки ", насочат

директни закани

към претендентът на " Демократична България " да се откаже от кандидатурата си за кмет на София, с цел да не бъдат оповестени още компромати.

" Всичко това, несъмнено, ме стимулира да доведа акцията си до край с още по-голяма решителност, сподели Борислав Игнатов. В момента екип от адвокати работи върху няколко тъжби във връзка на изявленията в " ПИК ". Обмисляме те да бъдат изпратени освен Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата, само че и до правораздавателните органи на Европейския съюз. Отделен сигнал ще бъде изпратен и до Комисията за отбрана на персоналните данни, защото съгласно нас направеното е надменно нарушаване на Общия правилник за отбрана на данните ".

Атаката против Борислав Игнатов несъмнено е най-циничната, предприемана досега в политическа борба у нас. Открито престъпният й темперамент, ясната проследимост на директните й реализатори в композиция с демонстративното безучастие на полицията и прокуратурата обаче дават задоволително учредения на всички съмнения, че тя не би била допустима без

подмолна институционална поддръжка.

А безмълвният отвод от използването на каквито и да било етични и морални критерии при разпределението на частни и обществени рекламни или информационни бюджети досега осигуряваше богата хранителна среда за изданията на така наречен " жълта преса " в България. Точно в тази безконтролна среда уеб сайтът на Недялко Недялков си разреши да прекрачи без наказания границата и към най-мрачния й бранш.

По тази причина още предходната събота Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) - България разгласи в своя позиция, че изрично осъжда " порнографския компромат ", оповестен от " ПИК ", и разгласи самодейност, която би трябвало да ограничи финансирането на сходен вид " публицистика ". А в понеделник уеб сайтът Actualno.com прикани медиите да отхвърлят публикуването на реклама на партии и политици, които заплащат за популяризирането си в " ПИК " и други издания, пренерегващи етичните стандарти.

Кампанията против Игнатов сплоти единствено за няколко дни десетки медии и публицисти в общата им реакция, наречена " Днес е денят ". Всички те приканиха

да бъдат сложени ясни граници

сред това, кое е публицистика и кое не. Участниците в " Днес е денят " желаеха от политиците да спрат да легитимират с изявления и изявленията уеб сайтове и издания, които отхвърлят да съблюдават етичните стандарти на специалността.

Още в първите часове след оповестяването на самодейността тя беше подкрепена от близо 30 издания, онлайн и електронни медии, както и от десетки публицисти. А Българска социалистическа партия, Вътрешна македонска революционна организация, ГЕРБ и Демократична България, оповестиха, че няма да употребяват " ПИК " като платформа за изборните си послания.

Кандидатите за кметове на София Йорданка Фандъкова, Мая Манолова и Борис Бонев също оповестиха, че няма да работят със уеб страницата. Но имаше и партии, които премълчаха категоричността си – Движение за права и свободи, НФСБ, " Атака " и " Воля ".

Зад тази неочаквана взаимност обаче стоят

години на арогантна непоследователност.

И даже няма потребност да се връщаме кой знае какъв брой обратно. Договори с " ПИК " за политическа реклама по време на изборите за евродепутати през май са имали ГЕРБ (10 хиляди лева.), НФСБ (15 хиляди лева.), " Атака " (8333,33 лева.) и Вътрешна македонска революционна организация (10 хиляди лева.).

Имайки поради практиките, употребявани за прикриване на предизборни разноски от страна на политически централи, действителните суми евентуално са били няколко пъти по-високи от публично оповестените. И не че тогава " ПИК " е бил по-етичен, по-професионален или по-принципен. Но оптимистичното съмнение за отдръпването на благосклонностите от изданието на Недялко Недялков в този момент наподобява прекомерно прозаично.

Години наред политиците в България храниха Франкенщайн макар предизвестията, че това е рискова случка. Сега нека най-накрая са проумели, че към този момент са измежду планиранте му жертви още в мига, в който слязат от джипките на властта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР