Сериалът Война на световете, чиито два пилотни епизода ще бъдат

...
Сериалът Война на световете, чиито два пилотни епизода ще бъдат
Коментари Харесай

Гейбриъл Бърн, актьор: Извънземните са метафора на страховете ни

Сериалът " Война на световете ", чиито два пилотни епизода ще бъдат излъчени довечера, 31 октомври, от 21 ч. по FOX, показва един нов прочит от осем епизода на безконечната класика на Хърбърт Уелс. Действието в него обаче се развива в Европа в наши дни. Модерният трилър демонстрира човечеството съвсем заличено от
извънземно настъпление и наблюдава дейностите на тези, които се борят за оцеляване. Автор на сюжета е носителят на БАФТА Хауърд Овърман. Актьорският състав включва звездите Елизабет Макгавърн и Гейбриъл Бърн.

" Дневник " разгласява изявление с ирладнския артист, притежател на " Златен глобус " и неколкократно номиниран за " Еми " и " Томи " Гейбриъл Бърн, предоставено особено от FOX във връзка премиерата.

 Кадър от
© FOX

Кадър от " Война на световете "

Ще ни разкажете ли за героя, който играте?

- Играя Бил. Той е академик. С жена му са разграничени. Той е талантлив академик, само че прочувствено е комплициран.

Какво претърпява той в сериала?

- Пътуването му е двупластово. От научна позиция той се пробва да разгадае сигналите, които идват от някъде надалеч във Вселената. Иска да реши нерешимата задача. Емоционалното му пътешестване е търсене на амнистия и помиряване със брачната половинка му на фона на апокалипсиса.

Какво ви притегли към " Война на световете "?

- Смятам, че е коментар на света, в който живеем. Извънземните са метафора на незнайното, на страховете ни от непознатото. Във филмите от 50-те години срещаме доста сюжети за невидими и тайнствени сили, които заплашват света. Това е типично за епохата. Говорим за зората на нуклеарната епоха, едно страховито време. Извънземните са били " алената опасност ", както са ги наричали тогава.

В днешния свят също има неща, от които да се опасяваме, и доста от тях са неназовани, невидими и необясними. Не можем да разбираем какво съставляват и това е смисълът на фабулата. Оригиналната история " Война на световете " на Хърбърт Уелс е написана през 1908 година като тъмно предсказване за Световната война, която към този момент е на прага. Самата история може да се приспособява към всяко време в изменящия се свят.

Кое беше най-голямото предизвикателство?

- Ролята е физически и прочувствено изискваща. Много по-трудна е, в сравнение с чаках. Създадена е по характерен метод от продуцентска позиция. Работя с два екипа. Или съм с единия, или с другия. Все едно се снимаш в два обособени кино лентата с друг снимачен екип. Ето за какво е доста мъчно да не изгубвам нишката сред действието и прочувствената поредност.



Снимате на разнообразни места. Имате ли обичана локация и каква е разликата сред фотосите на локация и в студиото?

- В Уелс в този момент е зима, не е Ривиерата, тъй че се борим с времето – със студа, дъжда и впрочем. И в студиата е студено, само че времето и интериора не са решаващи за това дали се чувстваш комфортно. Обстановката дава отговор на сюжета, тъй като в сериала токът стопира, настъпва апокалипсис и не е добре да се чувстваш прекомерно комфортно.

Сериалът споделя за човешките взаимоотношения в рискова обстановка. Как ще се оправят хората с една инвазия на извънземни?

Не мисля, че в миналото ще има извънземна инвазия, само че по какъв начин ще се оправим? Според мен не знаем по какъв начин ще реагираме. Винаги мислим, че ще създадем избрани неща, само че няма от кое място да знаем по какъв начин ще постъпим при положение на злополука. Не можем да предскажем по какъв начин ще реагираме самостоятелно. Знаем, че най-голямата опасност пред съществуването на човешката раса са климатичните промени, само че не реагираме изключително съответно в тази връзка. Не се сещам за нищо по-опасно, а не виждам съгласуван отговор на опасността. Може би ни е писано да ни унищожат извънземните или времето.

Вярвате ли в извънземните?

- Не. Тук те са метафора на нещо, което не можем да направляваме, нещо ужасно отвън нас. В този смисъл имам вяра в тях, както хората са вярвали във феите.

По какво " Война на световете " се разграничава от другите научнофантастични сериали?

- Историята не е за извънземни, а за човешки същества, които се озовават в рискова обстановка, когато удобството и сигурността са им отнети.

Как бихте рекламирали сериала пред евентуалната му аудитория?

- Напрегнат, трогателен, омагьосващ, провокативен, образован, занимателен и секси.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР