Сериалът Игра на тронове на HBO завърши след осем сезона

...
Сериалът Игра на тронове на HBO завърши след осем сезона
Коментари Харесай

Уроци по маркетинг от филмовия успех на Игра на тронове

Сериалът " Игра на тронове " на HBO приключи след осем сезона и години на очакване от страна на почитателите, доказвайки, че една фантастична кино продукция може да се трансформира в световен феномен, който да обедини хора от разнообразни страни, обществени прослойки и генерации.

Достойнствата на " Игра на тронове " са безспорни - това е филм, който е събитие. В тази връзка източниците за маркетинг от света разясняват триумфа и известността му. 

Една от публикациите е на Дон Райсингър - създател на Inc.com. Ето какво написа той:

.....

Ако има нещо, което можем да научим за интернет и съответно за обществените мрежи, то е че когато нещата се объркат в извънредно известните франчайзи, ние несъмнено ще чуем за него. Така че, когато се разсъниха в понеделник, с цел да открия хора, които обстрелват с отзиви " Игра на тронове " и сюжета на последния му сезон, не бях сюрпризиран. В края на краищата, през последните няколко седмици сериалът търпеше мощни критики за неприятно показване на последния му сезон. Колкото и да се опитваха, даже някои от най-силните му поддръжници не можеха да схванат за какво този сезон бе подобен, какъвто беше.

Но вместо да се се дълбая в реакциите, които през днешния ден всеки може да намери навсякъде из интернет, аз желая да изведа нещата към идната стъпка и да обсъдя по какъв начин опроверженията на " Игра на тронове " могат да оказват помощ на бизнеса да научи скъпи уроци по маркетинг за днешния бизнес свят.

Един значим урок, който научихме

С възхода на технологиите и световния достъп до артикули и услуги, множеството компании през днешния ден работят за построяването на големи концепции, които да се популяризират в международен мащаб, да имат огромни почитатели и в последна сметка да генерират доста пари. Разбира се, не е елементарно такова нещо да се развие, само че когато това се случи, е магическо. А за фирмите, които стоят зад тези " вирусни " триумфи, значи необятно публикуван триумф.

" Игра на тронове " се откъсна от болшинството всеобщи сериали още преди години и съумя да надвиши границите на развлекателната промишленост. Това е класика, обичана от милиони и се трансформира в един от най-горещите и най-търсени франчайзи в света.

Излишно е да споделям, че опциите за правене на пари от такъв феномен са безкрайни. А HBO работеше в това време за намиране на всевъзможни способи за " монетизиране " от сериала. Главен измежду тях бяха проектите да се основат нови истории и косвено свързани продължения (spinoffs), произлизащи от известната вселена на Вестерос.

И за какво не? HBO има голям франчайз в ръцете си. Тя би трябвало да направи всичко допустимо да завоюва от него. 

Така че, що се отнася до притежателите на бизнес, първото нещо, което би трябвало да научите от " Игра на тронове " е да се концентрирайте върху построяването на марка, за която хората да ги е грижа. И от там направете всичко допустимо да сте сигурни, че ще имате благоприятни условия да печелите. 

Страхът след триумфа

Най-големият проблем, пред който ще се изправите по-късно - и проблем, пред който HBO се изправя, е центриран върху какъв брой известно ще бъде творението ви. Няма спор, че известността е сериозно значима за триумфа на всеки тип артикул или услуга. Но когато се доближи до паметен статус, или продуктът стане мейнстрийм, той като че ли заживява собствен живот. И когато това се случи, компанията може да стане единствено настойник.

Затова, главната ви цел би трябвало да бъде да не сбъркате някъде с продукта, тъй като ще има всеобщи рецензии и тежки последствия. 

Не на последно място: слушайте 

И още веднъж, в случай че имате пробивен триумф, вие би трябвало да осъзнаете, че от един стадий нататък продуктът ви към този момент не е под вашия надзор. Независимо дали ви харесва или не, вие към този момент не се разпореждате с неговата орис - просто може да се надявате, че ще поеме в вярната посока. 

Така че когато почитателите на вашия артикул (или услуга, или нова творба), стартират да търсят допълнения, събития или всичко друго, което може по позитивен метод да дефинира творбата ви, би трябвало да ги слушате. Не е наложително да се вслушвате в тях безусловно всякога и несъмнено ще има случаи, при които в случай че оставите всяко решение на потребителите може да има противоположен резултат, само че би трябвало и да признаете, че хората употребяват продукта ви или услугата по неповторим метод. И има моменти, изключително в случай че продуктът е достигнал " звезден " статус, когато мнението на хората по някои случаи ще би трябвало да се зачита от вас като по-важно от вашето лично на производител. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР