Сергей Станишев не бе подкрепен като кандидат за председател на

...
Сергей Станишев не бе подкрепен като кандидат за председател на
Коментари Харесай

Станишев няма да оглави европарламента, социалистите предпочетоха италианец

Сергей Станишев не бе подсилен като претендент за ръководител на Европейския парламент от евродепутатите от личната си група " Социалисти и демократи ". Вместо него множеството от тях издигнаха за днешния избор в пленарната зала италианския си сътрудник Давид Сасоли.

Бившият български министър председател и водач на Партията на европейските социалисти (ПЕС) попадна в съглашението на 28-те водачи на страните от Европейски Съюз във вторник като тяхно предложение председателския пост на европарламента да бъде поделен сред социалист и Европейската национална партия (ЕНП) в лицето на водача на нейната парраментарна група Манфред Вебер.

Това бе част от комплицираните договаряния, лишили 3 срещи на върха и довели до пакет с изненадващото одобрение за нов ръководител на Европейската комисия на немския министър на защитата Урсула фон дер Лайен, на белгийския министър председател в оставка Шарл Мишел за поста на Доналд Туск и на ръководещия шеф на МВФ Кристин Лагард за предстоящ шеф на Европейската централна банка, въпреки че французойката в никакъв случай не е била банкер. Идеята Вебер и Станишев да си поделят 5-годишния мандат на ръководител на Европейския парламент има единствено целесъобразна мощ. Евродепутатите имат цялостното право да изберат които да са претендентите на обособените групи и кой да оглави институцията им.

Пакетното предложение незабавно бе несъмнено от лидерката на групата на СиД Ираче Гарсия Перес, като " надълбоко отчаяние ". В последвалото дълготрайно среднощно съвещание тя предложи на групата Давид-Мария Сасоли вместо Станишев. Италианецът е някогашен ефирен публицист и е евродепутат от опозиционната в страната си Демократическа партия. За него са дали своят вот 71 евродепутати - най-вече от Италия, Испания, Румъния и Португалия. 39 техни сътрудници от Германия, Холандия и няколко източноевропеъски страни са се оповестили срещу, а 13 от групата " Социалисти и демократи " са се въздържали.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР