Сергей СТАНИШЕВ е президент на ПЕС от 2011 г., бил

...
Сергей СТАНИШЕВ е президент на ПЕС от 2011 г., бил
Коментари Харесай

Сергей Станишев: Да спечелим изборите и ГЕРБ да си ходят

Сергей СТАНИШЕВ е президент на ПЕС от 2011 година, бил е ръководител на Българска социалистическа партия (2001-2014); министър-председател (2005-2009); депутат (2001-2005 и 2013-2014). Завършил е Историческия факултет на Московския държавен университет. През 1994 година става лекар по история. Специализира политически науки в Московската школа за политически проучвания, както и интернационалните връзки в Лондонското учебно заведение по стопанска система и политически науки. Владее британски и съветски език.

" Битката с бедността и за увеличение на приходите е национална задача и ключ за избавяне на България "

- Г-н Станишев, листата на Българска социалистическа партия за евровота провокира разнородни спекулации. Намери ли партията салдото и ще успее ли да реализира задачите, които си е сложила?

- Българска социалистическа партия сподели, че е най-демократичната партия в България. Националният съвет чу гласа на структурите, взе своето решение и подреди листата. Дълбоко партиен човек съм, за мен Българска социалистическа партия е идея, тъй че давам всичко от себе си в тази акция. Основната задача на нашия тим, на листата е да се срещнем с оптимален брой хора във всички краища на страната, с цел да ги мотивираме да излязат и да гласоподават. Най-голямата опасност за Българска социалистическа партия на изборите е ниската изборна интензивност. Тогава изборната машина на ГЕРБ ще има решаващо значение за резултата.

За мнозина евроизборите са далечни, тъй като им се коства, че Европейски Съюз не взема решение всекидневните проблеми. Хората са обезверени и обезверени. " Апартаментгейт " ясно сподели, че до момента в който някои са приватизирали обществения асансьор, други не могат да отлепят от дъното.

От десетките си срещи виждам, че от ден на ден българи желаят смяна. Те желаят България да излезе от безпътицата, до която ни докара актуалното ръководство. Всеки глас за Българска социалистическа партия е глас за смяната в България и в Европа.

- Защо?

- Защото дружно водим борба против статуквото - вкъщи и в Европейски Съюз. У нас ръководят ГЕРБ в коалиция с националистите и с нескритата поддръжка на Движение за права и свободи. В Европа конфигурацията е същата - ЕНП, консерваторите и реформистите, т. е. националистите и либералите.

Шансът да обърнем кораба в посока обществена Европа и обществена България е единствено в успеха на социалистите. Всеки, който даде гласа си за Българска социалистическа партия, става съидейник и част от огромния европейски тим на смяната. Трябва да спечелим тези избори за България, с цел да кажем на ГЕРБ да си вървят. Трябва да ги спечелим и в Европа, тъй като тогава ще търсим благоприятни условия за съставяне на напредничав алианс към ПЕС, който да излъчи идващото болшинство в Екологичен потенциал и новия ръководител на Европейска комисия. Може би европейската левица ще има максимален брой министър председатели в Европейския съвет - деветима, както и възможни 11 комисари. Силен тим, който може да върне на Европа солидарността, справедливостта и вярата. Това ще е добре и за България, тъй като Българска социалистическа партия ще има по-силен инструмент за смяна в България, в случай че е част от огромната смяна в Европа.

- Кои са националните цели, които българските евродепутати би трябвало да следват без значение от партийната си багра?

- Трябва да приказват в Екологичен потенциал със самочувствие и причини. Заедно да браним мястото на България в ядрото, а не в периферията на Европейски Съюз. Такъв образец е Шенген - двойният стандарт на Европа в този случай е неприемлив. Както и всички други прояви на неравноправно отнасяне на страната ни - храните, пакетът за транспортния отрасъл...

Ще е значимо в България да има необятна и транспарантна полемика и за ресора и кандидатурата на идващия български еврокомисар, както и защо тъкмо ще отидат средствата от идващия финансов интервал за страната ни. Ако отново ги дадем единствено за автомагистрали вместо за вложения в човешкия капитал, дано не чакаме сънародниците ни и младежите да се върнат оттова, където ги е пратила икономическата насила.

С сътрудниците от Българска социалистическа партия би трябвало да продължим битката с неравенствата и отстояването на Европейския обществен дирек и на обществена Европа. В предходния мандат борба на това поле водеше най-много Георги Пирински като член на обществената комисия в Екологичен потенциал. Трябва да продължим и с опълчването на безумните хрумвания на десницата за удължение и разширение на глобите против Русия. Със наказания нищо не се реализира, би трябвало разговор.

- Защо въпросите, свързани с Шенген и европейската политика за мигрантите, като че ли се усилват?

- Не бих споделил, че се усилват. Просто някои партии ги размахват пред витрината на евроизборите. За Шенген позицията е еднопосочна - Екологичен потенциал поддържа моя отчет за неотложно приемане на България по всички граници. Ред е най-сетне българското държавно управление да си свърши работата.

Колкото до бежанците, ще припомня позицията на социалистите - желаеме европейска взаимност, с цел да може всяка страна в потребност да получи поддръжка. Искаме да променим Дъблинския правилник, съгласно който всеки мигрант, стъпил у нас, само че стигнал до Германия, би трябвало да бъде върнат тук, тъй като сме първата страна на влизане. Нашето европейско политическо семейство пази българския народен интерес, настоявайки за систематизиране и взаимност.

- Като водач на ПЕС отбелязахте, че главната борба на левицата в Европа е да победи надигащия се фашизъм. Дори в България национализмът, идеологията му и обвързваният с това популизъм като че ли са във напредък. Какъв е изходът?

- Моята прогноза е, че няма да има националистическо цунами на тези избори. Националистите са толкоз раздробени и враждебни, че не могат да реализират обединяване. Дали ще ръководи с тях, е основният въпрос пред Европейската национална партия - това ще е заплашителен тест за тях: власт или европейски полезности.

Позицията на ПЕС е безапелационна във връзка с фашизма. Ние бяхме и в основата на признатата от Екологичен потенциал резолюция, осъждаща деянията на неофашизъм и ксенофобия в разнообразни краища на Европа. Неслучайно подкрепихме издаването на книгата на Велислава Дърева " Атентатът 1925 ", тъй като би трябвало да се помни и да се знае. Иначе по какъв начин да възпитаваме децата си в полезности?

- Какво успяхте да свършите като евродепутат за последните 5 години и какво не успяхте да постигнете?

- Постигнахме доста като част от групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал - Европейския обществен дирек, Младежката гаранция, нови 6 милиарда евро за Детска гаранция, тъй като в Европа към момента има деца на ръба на бедността, а у нас те са над 40%! Битката с бедността и за увеличение на приходите е национална задача и ключ за избавяне на България, единствено по този метод може да реализираме стопански и обществен прогрес. Успяхме да предотвратим орязването на европарите за селскостопанска и кохезионна политика. Винаги има какво още да бъде направено. На дневен ред ще бъде борбата София да стане седалище на Европейския орган по труда. България е една от дребното страни, в които няма европейски институции поради пасивността, неналичието на подготвеност и политическа воля у ръководещите.

- Защо тези избори са значими?

- Силното показване на Българска социалистическа партия ще е поръчка за предизвикателство на предварителни парламентарни избори, опция за смяна в ръководството и нова обществена посока в развиването на страната. Ще бъде и значима поддръжка за резултата на европейската левица, която единствена е способна да върне Европа на пътя на развиването и обществената правдивост. Системната рецесия, в която се намира Европа през днешния ден, е резултат от дясната неолиберална философия и политика, която сложи ползите на пазара и спекулативния капитал над ползите на хората. Можем да затворим тази страница, да зачеркнем тази политика, да върнем разбирането, че индивидът е главната полезност за всяко демократично общество, като дадем късмет на партиите от левицата и в Европа, и в България да завоюват тези избори.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР