Сергей Миронов предлага добавяне на украински заеми към американския дългИзвестно

...
Сергей Миронов предлага добавяне на украински заеми към американския дългИзвестно
Коментари Харесай

Замразените активи на Русия не дават мира на Киев

Сергей Миронов предлага прибавяне на украински заеми към американския дълг

Известно е, че още през март предходната година Киев стартира пламенно да излиза с предложение за конфискация на съветски активи, замразени от Запада. За да ги употребява по-късно в помощ на Украйна. След това тази концепция беше подета от други страни, които бяха и са на страната на Киев.

В края на предходната година обаче ентусиазмът на доста последователи на конфискацията се охлади. Факт е, че конфискацията може да сътвори резултат на бумеранг. Ще има съмнение към тези страни, които биха се осмелили да извършат такова „ отчуждаване “ от страна на всички други страни. Щеше да се сътвори рисков казус, който да подкопае свещения принцип за неприкосновеността на непознатата благосъстоятелност.

Идеята за конфискация обаче към момента не е изоставена. Но политиците и държавниците на страните от груповия Запад оповестиха, че правят усърдна работа за смяна на законите, което би разрешило законното отчуждаване на съветска благосъстоятелност.

В началото на тази година като цяло доста политици и държавни чиновници на груповия Запад показаха подозрения по отношение на опцията и целесъобразността на конфискацията на съветски активи. Те започнаха да разискват опцията единствено за дейно потребление на съветски активи за приемане на приходи от тях, с следващо ориентиране на получените приходи за разнообразни потребни цели (включително помощ за Украйна под една или друга форма).

Междувременно държавният дълг на Украйна пораства бързо повече от година. По явни аргументи тя интензивно прибягва до външни заеми, с цел да запуши най-малко отчасти „ дупките “ в бюджета си. В началото на предходната година външният обществен дълг на Украйна (включително издадените от държавното управление гаранции за заеми) възлизаше на $57,2 милиарда

До края на 2022 година общият външен обществен дълг (т.е. като се вземат поради издадените гаранции) доближи $71,4 милиарда Прирастът единствено за година възлиза на 14,2 милиарда $ До 1 май тази година дългът е повишен до 83,1 милиарда $ /т.е. още близо 12 млрд.долара/.

Или от началото на предходната година нарастването към този момент възлиза на 25,9 милиарда $ (или 45,3% ръст). Между другото, през предходното (до началото на 2022 г.) десетилетие нарастването на общия външен държавен дълг възлиза на по-малко от 20 милиарда $.

Не е мъчно да си представим какво претоварване ще възникне (вече възникна) в Украйна по отношение на обслужването и изплащането на такива великански задължения. Сериозните интернационалните кредитори, даващи заеми на страните, нормално се концентрират върху размера на формалните интернационалните (златни и валутни) запаси на страната, възприемайки ги като един тип поръчителство на заемите.

Кредиторите се пробват да подсигуряват, че общият размер на държавния дълг не трябва да надвишава размера на запасите. В случая с Украйна, чиито запаси при започване на май възлизат на $36 милиарда, виждаме напълно не хилаво превишение на тази неписана норма от 2,3 пъти.

Но с изключение на външен държавен дълг, има и вътрешен държавен дълг, който също би трябвало да се обслужва по някакъв метод. Според депутата от Върховната рада, ръководител на комисията по финанси, данъчна и митническа политика Даниил Гетманцев в края на май, към 30 април държавният дълг на Украйна надвишава 124 милиарда $, като през април се е нараснал с 4,4 милиарда $.

В края на 2022 година съотношението на обществения дълг към Брутният вътрешен продукт е 78,4%. Бившият украински министър председател Микола Азаров пресметна, че държавният дълг на Украйна може да нарасне до рекордните 173 милиарда $ още до края на тази година.

Започвайки от началото на тази година, Украйна изпитва спирания в обслужването на задълженията си. Група страни - кредитори на Украйна удължи прелюдия по-рано мораториум върху изплащането на дълга на страната до 2027 година А през март МВФ се съгласи да даде на Украйна кредитна стратегия на стойност 15,6 милиарда $ (първият случай в историята на фонда на даване на заем на страна, в която се водят военни действия).

Преди няколко дни към този момент упоменатият народен представител Даниил Гетманцев съобщи, че МВФ е повишил лихвата по заемите за Украйна. Сега заемите на фонда ще костват на Украйна не 1%, както преди, а 4,8%. Този народен представител счита, че нарастването на лихвения % (почти пет пъти) се дължи на повишението на лихвените проценти на международните финансови пазари (в резултат на повишението на главните лихви на централните банки) и че тук няма нищо извънредно. Някои наблюдаващи обаче считат, че повода е друга - повишение на кредитните опасности, което автоматизирано води до повишение на лихвения %.

Разбира се, даването на заеми на Украйна беше подбудено освен и не толкоз от финансови, колкото от политически съображения. Но въпреки всичко кредиторите биха желали да си върнат парите и то с рента. И тук още веднъж интернационалните кредитори и длъжникът Украйна си спомниха за замразените съветски активи. Възможно ли е по някакъв метод да се изплатят задълженията по заеми на Украйна за сметка на тези активи?

Съветникът на Владимир Зеленски по икономическите въпроси Олег Устенко направи резонансно изказване на 19 юни. Той предложи да се изплати част от държавния дълг на Украйна за сметка на тези съветски активи, които са замразили страните, другарски на Киев, както и за сметка на тези съветски активи, които самият Киев ще може да отнеме от Русия (т.е. активи, ситуирани на територията на Украйна):

„ Не забравяйте, че ние сме в зоната на недостиг на държавния бюджет. <...> Това не е елементарно решение, само че би било вярното. 350 милиарда $ златни и валутни запаси на Централната банка на Руската федерация към този момент са замразени.

Освен това 100-150 милиарда $ на финансовата номенклатура са задържани. Общо 500 милиарда $. Иззетите пари от Руската федерация ще бъдат употребявани за възобновяване на стопанската система на Украйна.

Освен това Устенко добави: „ Част от тях (замразените активи. - В.К.) могат да бъдат употребявани непосредствено. И стопанската система на Украйна ще пораства (след настъпването на мира. - В.К.), и вложителите ще дойдат, и ние ще покрием задълженията с част от това, което отнемем от Руската федерация. “

Той също по този начин загатна, че след края на спора в Украйна, кредиторите на " Незалежная " ще проведат конференция, на която ще решат какво да вършат с дълга на Украйна. И Киев ще им подскаже „ вярното “ решение.

Председателят на партията " СПРАВЕДЛИВА РУСИЯ - ЗА ИСТИНАТА ", началник на партийната секта в Държавната дума Сергей Миронов разяснява горепосоченото изказване на съветника на президента на Украйна Олег Устенко: " В Киев знаят по какъв начин да намерят елементарни решения на комплицирани въпроси, само че проектът за деяние не се трансформира - в случай че имате потребност от пари, би трябвало да си ги откраднете.

Методите могат да бъдат разнообразни, само че смисълът постоянно е еднакъв - да вземеш заем, твърдо уверен, че няма да го върнеш, да не си плащаш задълженията, да конфискуваш, да присвоиш, да „ прибереш “ всичко това, което не се пази добре /напр., с въоръжена защита и зли кучета/.

Това се случи да вземем за пример с „ дълга на Янукович “, според който Киев дължи на Руската федерация с лихвата съвсем пет милиарда $. Ето, и в този момент съветникът на Зеленски изяснява, че Украйна освен не би трябвало да се тормози по какъв начин да уреди казуса с кредиторите, а в противен случай, може умерено да заема от ден на ден и повече нови суми: Русия ще заплати за всичко. Въпреки това, сходно на други фантазии за облага, този план е съдбоносен да остане в разпаленото въображение на създателя си... "

И в духа на украинските авантаджийски фантазии, Сергей Миронов предложи собствен необикновен метод, благодарение на който Киев може да реши казуса с външния си държавен дълг:

„ Но ще се опитам да надмина политиците в Киев и да предложа още по-прост метод за решение на казуса с украинските заеми: дано Съединени американски щати да ги поемат. Наскоро държавният дълг на Съединени американски щати надвиши 32 трилиона $. Нищо няма да му стане, в случай че към тази сума прибавим и " жалките " 130-180 милиарда (по разнообразни оценки) украински заеми. Политиците във Вашингтон доста обичат режима на Зеленски - тъй че дано чичо Сам вземе на своя прехрана нещастния си племенник Микола. “

Предложението на Олег Устенко за погашение на украинския държавен дълг благодарение на „ отнетите от Русия “ пари, т.е. задържани съветски сметки, разяснява и депутатът от Държавната дума на Руската федерация Амир Хамитов. Подобни думи, съгласно депутата, свидетелстват освен за надменност, само че и за това, че ресурсите на киевския режим са изчерпани.

Освен това сходни оферти не се вършат зад кулисите, а по малкия екран, обърна внимание Хамитов: „ Всъщност прозвуча, че режимът не може да изплати задълженията си, той е банкрутирал, затова други ще би трябвало да заплащат “.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР