Сергей Иванов Антонов е българин, арестуван и съден за съучастие

...
Сергей Иванов Антонов е българин, арестуван и съден за съучастие
Коментари Харесай

Роден е Сергей Антонов

Сергей Иванов Антонов е българин, задържан и съден за съучастничество в атентата против папа Йоан Павел II през 1981 година (т.нар. „ Българска диря “). Прекарва в ареста над четири години и в последна сметка е оневинен от италианския съд заради липса на доказателства.
Покушението е осъществено от турския жител Мехмед Али Агджа на 13 май 1981 година на площад „ Св. Петър “ във Ватикана. По това време Сергей Антонов е чиновник в бюрото на Българска гражданска авиация (БГА) " Балкан " в Рим. Той е арестуван на 25 ноември 1982 година от италианската полиция по обвиняване в съучастничество на атентатора Агджа, който показва като свои съучастници още двама българи — Желю Василев и Тодор Айвазов, които са чиновници на посолството на България в Италия, само че към този миг се намират в София.
Антонов не се употребява с дипломатически имунитет, защото е държавен чиновник, само че не и посланик.
Следствието, към което той е притеглен, продължава 2 години и 6 месеца. Процесът стартира през май 1985 година и приключва през март 1986 година. На него Сергей Антонов отхвърля да е познавал Агджа и да е взел участие в хипотетичния скрит план. Освободен е заради липса на доказателства.
Завръща се в България на 1 април 1986 година Здравето му обаче е унищожено – съгласно изказвания на някои български експерти от това време, той освен е бил подложен на душевен тормоз при многото разпити и в пандиза, само че са му били давани и психотропни субстанции. Известно време продължава да работи на куриерска служба в самолетна компания „ Балкан “, след което е пенсиониран по болест. На 27 март 2002 година 39 Народно заседание отпуска на Сергей Антонов пенсия за особени заслуги в размер на 160 лв. месечно.
На 1 август 2007 година Антонов е открит мъртъв в дома си на ул. „ Сердика “ в София от щерка му Ани. По тялото не е имало следи от принуждение. Смъртта е настъпила няколко дни по-рано.
На 21 май 2015 година в зала „ Америка за България “ в Юридическия факултет на Софийски университет проф. Джузепе Консоло от университета „ Гуидо Карли “ в Рим изнася обществена лекция на тематика: „ Произход на правото и презумпцията за непорочност съгласно член 27 от Италианската конституция – делото „ Антонов “ и атентата против папата в светлината на Конституцията на Италия “.
Източник: bg.wikipedia.org
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР