Сергей ГущаЗаради своя неутралитет Швейцария не е продала нито един

...
Сергей ГущаЗаради своя неутралитет Швейцария не е продала нито един
Коментари Харесай

Неутрална Швейцария обмисля военна подкрепа за Украйна

Сергей Гуща

Заради своя неутралитет Швейцария не е продала нито един патрон на участниците в Първата и Втората международна война. Руската експанзия против Украйна обаче може да промени неутралната позиция на страната, написа Сергей Гуща в текст, оповестен в Дойче веле

В швейцарския парламент е импортиран законопроект, който може да позволи на Германия, Испания и Дания да дават на Украйна муниции, създадени в Швейцария. В него се предлага също по този начин да се позволи на управляващите да продадат на Полша, Словакия и Чешката република танкове „ Леопард " на въоръжение в швейцарската войска в подмяна на други танкове, които трите страни желаят да изпратят на Киев.

В изявление за организация Блумбърг депутатката от Свободната демократическа партия и вносителка на законопроекта Майя Риникер съобщи: „ Не можем да се откажем от неутралитета си, само че се постанова да помислим какви благоприятни условия имаме да подкрепим страната, която пази същите демократични полезности, както и Швейцария. "
В тази връзка Блумбърг разяснява, че допреди съветската експанзия в Украйна е била немислима сходна полемика в Швейцария, която не е предоставяла оръжие на нито една от страните както по време на Първата, по този начин и през Втората международна война.

Швейцария разполага с 96 танка " Леопард "

Швейцария държи на склад 96 танка „ Леопард ", които обаче към този момент 10 години не е употребила и даже възнамерява да ги снеме от въоръжение. За тяхната продажба управляващите се нуждаят от разрешението на Народното събрание. От швейцарското министерство на защитата са съобщили за Блумбърг, че до момента няма запитвания за закупуването на тези танкове – нито от някоя европейска страна, нито от страна на производителя им – немския тръст „ Райнметал ".

Танкове за по 1 швейцарски франк

Риникер предложи танковете, които ще бъдат изведени от употреба, да бъдат продадени на алегорична цена от по 1 швейцарски франк на заинтригувани източноевропейски страни от Европейски Съюз. В хода на разискванията в Народното събрание обаче нейната концепция е била отхвърлена, посочи депутатката. В същото време, с изключение на от свободните демократи, предлагането за продажба на оръжията на други страни от Европейски Съюз се поддържа от още две партии - центристката Зелена демократична партия и от дясноцентристката партия „ Център ". Първата политическа мощ в Народното събрание - консервативната Швейцарска национална партия няма да поддържа законопроекта, е споделил за Блумбърг нейният заместител Томас Ески.

Според най-новите изследвания на публичното мнение болшинството швейцарци (55% от популацията на страната) са съгласни Швейцария да позволи на трети страни да продават оръжие и муниции швейцарско произвеждане, а 40 % са срещу.

Източник Дойче веле
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР