Сергей Есенин е роден на 3 октомври (21 септември стар

...
Сергей Есенин е роден на 3 октомври (21 септември стар
Коментари Харесай

Роден е Сергей Есенин

Сергей Есенин е роден на 3 октомври (21 септември остарял стил) 1895 година в Константиново (днес Есенино), село в Рязанска област. Започва да написа от дребен. През 1912 година той се реалокира в Москва, където работи като коректор в печатница. Там се дами за колежката си Анна Изрядовна, от която има един наследник, починал в трудов лагер през 1937 година Известно време посещава Московския университет, само че скоро го напуща.
През 1915 година Есенин се реалокира в Санкт Петербург. Там се среща с поетите Александър Блок, Сергей Городецки, Николай Клюев и Андрей Бели, които оказват въздействие върху работите му и му оказват помощ да стартира литературната си кариера. През същата година издава първата си стихосбирка и скоро става един от най-популярните съветски поети.
През 1916 година Сергей Есенин е мобилизиран, само че с излизането на Русия от Първата международна война е освободен от работа. През 1917 година той се дами наново, този път за Зинаида Райх, бъдеща брачна половинка на Всеволод Майерхолд, от която има щерка и наследник. През 1918 година основава лично издателство, наречено „ Трудовая артель художников слова “.
През 1922 година Есенин се дами за трети път за известната американска танцьорка Айседора Дънкан, с която пътува из Европа и Съединените щати. През този интервал алкохолизмът му се ускорява и на идната година двамата се разделят. След завръщането си в Русия през 1923 година Есенин се влюбва в актрисата Августа Миклашевска, само че възприятията му остават несподелени. По това време поетесата Надежда Волпин ражда от него наследник, Александър Есенин-Волпин, за който поетът не научава в никакъв случай.
Последните две години от живота си Есенин прекарва в непрекъснато пияно положение, само че тогава написа и някои от най-известните си стихотворения. В началото на 1925 година се дами за четвърти път за София Толстая, внучка на Лев Толстой, само че скоро се постанова да бъде признат в болница. След изписването отпътува за Санкт Петербург по Коледа. Отсяда в хотел „ Англетер “ и там прерязва вените си, написа прощално стихотворение с кръвта си и го предава на другар, който е бил с него в нощта преди края – Волф Ерлих. На идващия ден е открит обесен. Според някои хипотези самоубийството му е инсценирано от тайната полиция.
Макар че е един от най-популярните поети в Русия и държавното управление му провежда тържествено заравяне, огромна част от творбите на Есенин са неразрешени и са оповестени в Съветския съюз едвам през 1966 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР