Серджо Матарела разговаря с бившия служител на МВФ Карло Котарели

...
Серджо Матарела разговаря с бившия служител на МВФ Карло Котарели
Коментари Харесай

Италианският президент възложи на бивши служител на МВФ да състави правителство


Серджо Матарела беседва с някогашния чиновник на МВФ Карло Котарели

Италия затъва в невиждано тежка политическа рецесия. Най-напред президентът отхвърли листата на министрите, препоръчан му от посочения от него за министър председател Джузепе Конте. После Конте върна мандата за сформиране на държавно управление, а излъчилите го две антисистемни партии - Лига и Движение 5 звезди – желаеха президентът да бъде подложен на импийчмънт поради държавна измяна.

В понеделник италианският президент Серджо Матарела назначи някогашния чиновник на Международния валутен фонд Карло Котарели за краткотраен министър председател със задачата да се опита да сформира ново държавно управление и да постави завършек на политическата и конституционна рецесия, съобщи Ройтерс.

Късно нощес Матарела съобщи, че е отказал да утвърди кандидатурата на евроскептика Паоло Савона за министър на стопанската система, тъй като антиевропейските му възгледи ще провокират разтърсвания на пазарите, съобщи Асошиейтед прес. Матарела сподели, че скоро ще вземе решение за привикване на предварителни избори, като вземе поради условията на политическите сили и се съветва с Народното събрание.

В послание по малкия екран той сподели, че не носи виновност за безизходицата и че е предложил други възможности за основния пост министър на стопанската система, само че те са били отхвърлени от Лигата и Движението 5 звезди. Членството в еврозоната е от фундаментално значение за финансовата сигурност и бъдещето на страната ни, добави Матарела.

Отказът на президента да одобри кандидатурата на Савона - 81-годишен някогашен министър на индустрията, нарекъл влизането на Италия в еврозоната " историческа неточност " - е нещо невиждано в новата история. Страната е без държавно управление от изборите на 4 март, които не излъчиха изрично болшинство в Народното събрание.

След като президентът отхвърли кандидатурата на Савона, номинираният за министър председател Джузепе Конте върна мандата на Матарела и се отхвърли от напъните да сформира държавно управление. 53-годишният правист и новопостъпил в политиката Конте бе препоръчан за министър председател от крайнодясната партия Лига и антисистемното Движение 5 звезди, които се опитваха да сформират ръководеща коалиция.

" Мога да ви уверя, че поставих най-много старания и внимание, с цел да доведа тази задача до добър край и го направих в атмосфера на цялостно съдействие с водачите на политическите сили, които ме предложиха ", сподели Конте пред публицисти, откакто върна мандата.

Снощи Матарела сподели, че ще обмисли апелите на водачите на " Пет звезди " и Лигата за предварителни избори, само че през днешния ден разпореди на някогашния върховен кадър на Международния валутен фонд Карло Котарели съставянето на държавно управление от технократи, неизлъчени на избори.

Ходът на Матарела може да докара до конституционна рецесия, предизвестяват някои медии.

Служебният министър-председател Паоло Джентилони сподели, че поддържа решението на президента и че " в този момент би трябвало да спасим нашата велика страна ", заяви Ройтерс.

Искане за импийчмънт

Лидерът на 5 звезди Луиджи Ди Майо назова недопустимо отхвърлянето на Савона от президента. " Това е нечуван институционен конфликт ", сподели Ди Майо във видео, качено във Facebook. " Какъв е смисълът да се върви на избори, откакто решенията взимат рейтинговите организации ", попита той.

Водачът на партията Лига Матео Салвини съобщи, че приключва процеса на сформиране на ново държавно управление с Движението 5 звезди. " Работихме седмици наред, денонощно, да съставим държавно управление, което да отстоява ползите на италианските жители ", написа той във Facebook. " Но някой (под чий напън?) ни сподели НЕ. Ние не сме плебеи на германците или французите, нито на финансите ", добави Салвини.

По-късно в изявление за телевизия РАИ водачът на Движение " Пет звезди " Луиджи Ди Майо съобщи, че италианският президент би трябвало да бъде подложен на импийчмънт за изменничество към страната.

" Ние бяхме на няколко крачки от сформиране на държавно управление и бяхме спрени, тъй като в нашия кабинет имаше министър, подлагал на критика Европейския съюз ", съобщи Ди Майо. " Искам тази институционална рецесия да бъде отнесена до Народното събрание... и президентът да бъде съден ", сподели той, уточнявайки, че става въпрос за обвинявания по член 90 от конституцията.

Този член планува Народното събрание да гласоподава против президента за държавна измяна или накърняване на конституцията. Ако това бъде подкрепено от нормално болшинство, Конституционният съд ще би трябвало да реши дали да има импийчмънт или не.

По информация на организация АНСА Движението " Пет звезди " и партията " Италиански братя " обмислят опция за импийчмънт на Матарела.

Според водача на " Италиански братя " Джорджа Мелони това, че президентът е отхвърлил кандидатурата на Паоло Савона за министър на стопанската система, значи, че " Матарела се намира под въздействието на задгранични ползи и попречва съставянето на ново държавно управление ". Според " Италиански братя " " това изисква от Народното събрание да прегледа (възможността) президентът да бъде упрекнат в държавна измяна ".

Партията на Берлускони ще поддържа президента

Партията на някогашния министър председател Силвио Берлускони Форца Италия обаче, е подготвена да поддържа президента Серджо Матарела и предложенията му за излаз от политическата рецесия, заяви през днешния ден телевизия " РАИ нюз 24 ", като се базира на източници, близки до Берлускони.

Самият той се разгласи в поддръжка на Матарела. " На първо място би трябвало да се съблюдават ползите на италианските инвеститори, както сподели президентът ", разяснява Берлускони.

Предложението на политически партии, в това число Движението " 5 звезди " и Лигата, за импийчмънт на Матарела заради държавна измяна съгласно Берлускони е " безконтролно ".

Председателката на горната парламентарна камара Мария Елизабета Алберти Казелати, една от най-близките съратнички на Берлускони, предвижда, че бъдещите избори ще се състоят най-рано през октомври. Според нея преди вота Народното събрание би трябвало да промени изборното законодателство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР